Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Αλμυρό τσουρέκι συνταγή: Μια ιδιαίτερη εκδοχή για το πασχαλινό τραπέζι
PLUS

Αλμυρό τσουρέκι συνταγή: Μια ιδιαίτερη εκδοχή για το πασχαλινό τραπέζι

Αλμυρό τσουρέκι συνταγή: Είναι ωραίο ορεκτικό για το πασχαλινό τραπέζι.

Το πασχαλινό τσουρέκι σε μια πιο ιδιαίτερη, αλμυρή εκδοχή που μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό στο τραπέζι της Λαμπρής. Είναι πρωτότυπη ιδέα και σίγουρα θα εντυπωσίασει τους καλεσμένους σας. Υπάρχουν λοιπόν δύο εκπληκτικές συνταγές για φανταστικά αλμυρά τσουρέκια.

Πασχαλινό αλμυρό τσουρέκι

Συστατικά

2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κουταλιά ζάχαρη
300 ml γάλα
2 ασπράδια αυγών
500 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
Λίγο αλάτι
100 γρ μαργαρίνη
Φέτα
Πολύχρωμες πιπεριές
2 κρόκος αυγού
Σουσάμι

Οδηγίες

Διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη στο χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε 3 κουταλιές αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά. Βάζουμε τα ασπράδια αυγών και συνεχίζουμε το ανακάτεμα Ρίχνουμε περίπου το μισό αλεύρι, λίγο αλάτι και δουλεύουμε. Ενσωματώνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι που να γίνει μαλακή ζύμη. Ενσωματώνουμε την μαργαρίνη που την έχουμε λιώσει. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος. Όταν είναι έτοιμη την πλάθουμε και την ανοίγουμε σε φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια.

Το χωρίζουμε σε 3 μέρη και απλώνουμε φέτα και πολύχρωμες πιπεριές. Κλείνουμε καλά και δίνουμε σχήμα από τσουρέκι. Το τοποθετούμε σε λαδωμένη φόρμα 39×12 εκατοστά, αλείφουμε με κρόκο αυγού και σουσάμι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει.

Τσουρέκι με σπανάκι

Υλικά

550γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
40γρ. μαγιά νωπή
200γρ. σπανάκι
1 ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
50γρ. φέτα
3 αβγά
200ml γάλα χλιαρό
120γρ. βούτυρο λιωμένο
1 πρέζα ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για επάλειψη: 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο

Οδηγίες

Σε ένα μπολ διαλύετε τη νωπή μαγιά με 50ml από το χλιαρό γάλα και μισή κουταλιά από το Αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αφήνετε το μίγμα στην άκρη για να αφρίσει. Σοτάρετε σε ένα τηγάνι το σπανάκι και το κρεμμυδάκι μέχρι να μαραθούν. Αφήνετε να κρυώσουν καλά, τα στραγγίζετε καλά και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ μαζί με τη φέτα. Ανακατεύετε σε μια λεκάνη το αλεύρι, τη ζάχαρη, τον πολτό από σπανάκι και το αλάτι. Προσθέτετε το μίγμα της μαγιάς, ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύετε. Χτυπάτε ελαφρά τα αβγά και προσθέτετε το βούτυρο. Ρίχνετε το μίγμα στη λεκάνη με το αλεύρι και αρχίζετε να ζυμώνετε μέχρι το ζυμαράκι να πατιέται με το δάχτυλο και να επανέρχεται.

Σκεπάζετε το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο. Έπειτα, χωρίζετε το ζυμάρι σε 2 κομμάτια και το ανοίγετε σε μακρόστενα μπαστούνια. Τα σκεπάζετε ξανά με πετσέτα και τα αφήνετε για 10 λεπτά να ξεκουραστούν. Στη συνέχεια, τα ανοίγετε λίγο ακόμα και πλέκετε τα μπαστούνια σε πλεξούδα. Ενώνετε τις άκρες τις πλεξούδας για να γίνει στρογγυλό το τσουρέκι και το τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Αλείφετε το τσουρέκι με το αβγό και το ψήνετε στο φούρνο για 30-35 λεπτά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις