Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

06

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ουκρανοί πρόσφυγες στην Πολωνία: Ένα υπέροχο “ευχαριστώ” για τη φιλοξενία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανοί πρόσφυγες στην Πολωνία: Ένα υπέροχο “ευχαριστώ” για τη φιλοξενία

Ουκρανοί πρόσφυγες στην Πολωνία: Η πρακτική έχει πλέον εξαπλωθεί και αυτό το Σαββατοκύριακο έγιναν παρόμοιες ενέργειες σε όλη τη χώρα

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες καθαρίζουν πάρκα, δάση και άλλους δημόσιους χώρους στην Πολωνία. Αυτό το κάνουν ως τρόπο έκφρασης ευγνωμοσύνης προς τη χώρα που υποδέχτηκε πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη χώρα τους μετά την εισβολή της Ρωσίας, όπως αναφέρει το ertnews.gr. Σε μια παράδοση γνωστή ως subotnik – που προέρχεται από τη λέξη για το Σάββατο, subota – οι Ουκρανοί καθαρίζουν σπίτια και άλλα μέρη τα Σάββατα. Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα προσφύγων μετέφερε αυτή την παράδοση στο Suwałki, την πολωνική πόλη που τους φιλοξενεί, όπου καθάρισαν ένα τοπικό πάρκο.

Η πρακτική έχει πλέον εξαπλωθεί και αυτό το Σαββατοκύριακο έγιναν παρόμοιες ενέργειες σε όλη τη χώρα. Στο Βρότσλαβ, περίπου 50 άνθρωποι μάζεψαν σκουπίδια γύρω από μια λίμνη, αναφέρει η τοπική υπηρεσία ειδήσεων Nasze Miasto. «Μας βοηθήσατε. Θέλουμε να κάνουμε κάτι για εσάς», είπε ο Nicola, ένας από τους εμπλεκόμενους. Όπως πολλοί από τους συμμετέχοντες, είναι Ουκρανός που ζει ήδη στην Πολωνία αρκετά χρόνια, δεν είναι πρόσφατος πρόσφυγας, αλλά ήθελε να δείξει ευγνωμοσύνη για το καλωσόρισμα στους συμπατριώτες του που διέφυγαν από τον πόλεμο της Ρωσίας.

«Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να ευχαριστήσουμε τους Πολωνούς που βοήθησαν τους συμπατριώτες μας που τράπηκαν σε φυγή από τον πόλεμο», είπε μια άλλη συμμετέχουσα, η Daria Onipchenko, η οποία ζει επίσης στο Βρότσλαβ εδώ και αρκετά χρόνια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις