Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τέταρτη δόση εμβολίου άνω των 70: Ανοίγει η πλατφόρμα, τι ισχύει για τους άνω των 60
ΕΛΛΑΔΑ

Τέταρτη δόση εμβολίου άνω των 70: Ανοίγει η πλατφόρμα, τι ισχύει για τους άνω των 60

Τέταρτη δόση εμβολίου άνω των 70: Την Παρασκευή 15/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες 60-69 ετών.

Ανοίγει αύριο για τους πολίτες ηλικίας 70-79 η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπ. Υγείας, στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), αύριο Τετάρτη 13/4 ανοίγει η πλατφόρμα, προκειμένου να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες ηλικίας 70-79.

Την Παρασκευή 15/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες 60-69 ετών. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για τις ηλικίες 80 και άνω έχει ανοίξει από τις 7/4 και έχουν κλειστεί μέχρι σήμερα περίπου 40.000 ραντεβού.

Αποκλιμάκωση μέτρων: Τι θα ισχύσει για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης

Ο υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης, ήδη από χθες, μίλησε για την αποκλιμάκωση των μέτρων. Η διαδικασία αποκλιμάκωσης των μέτρων θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κατάργηση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης στους εξωτερικούς χώρους και κατάργηση στα υποχρεωτικά τεστ. Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι αυτό το οποίο εξετάζεται είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι να δούμε ένα πλαίσιο πρόσβασης στους χώρους, ενδεχομένως και χωρίς πιστοποιητικό, με κάποιους άλλους όρους.

«Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ισχύουν ως ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για την κίνηση. Αυτό που εξετάζεται είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι που κατά βάση ο πληθυσμός είναι σε εξωτερικούς χώρους, θα εξεταστεί αν και πού θα χρειάζεται η επίδειξη. Σίγουρα πάντως θα υπάρχει αποκλιμάκωση», τόνισε. Η χρήση της μάσκας είναι από τα μέτρα που δεν θα μας εγκαταλείψουν εύκολα ακόμα και το καλοκαίρι. Από την πλευρά του ο κ. Πλεύρης μετέθεσε χρονικά την κατάργηση της επισημαίνοντας ότι είναι ένας σχετικά ήπιος περιορισμός που έχει να κάνει με εσωτερικούς χώρους ή όπου υπάρχει συνωστισμός. «Οπότε μπορούμε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί. Δε χρειάζεται να γίνουν γρήγορες κινήσεις», υπογράμμισε.

Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα

Αναφορικά με τον τον εορτασμό του Πάσχα ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι δεν θα απέχει από αυτό που έχουμε σήμερα. «Υπάρχει πλήρης ελευθερία κινητικότητας στον εμβολιασμένο πληθυσμό και σε κλειστούς και σε ανοιχτούς χώρους, δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις. Βέβαια, προφανώς θα υπάρχουν συστάσεις. Ωστόσο δε θα μπούμε σε περιορισμούς. Θα ήταν παράλογο από τη στιγμή που πάει ο κόσμος σε νυχτερινά κέντρα χωρίς περιορισμό, να βάλουμε τώρα όριο», είπε.

Σημειώνεται πάντως ότι οι ειδικοί συστήνουν σωστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων το Πάσχα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας και Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ Νίκου Τζανάκη ο οποίος μιλώντας στο iefimerida.gr, σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία από τους πολίτες στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εστιατόρια, μπαρ κλπ λόγω και των αυξημένων εξόδων της περιόδου. «Οι πολίτες θα πρέπει να διερευνούν αν τηρούνται ορθά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αν όσοι σερβίρουν ή βρίσκονται στην Παρασκευή φορούν τις μάσκες τους. Αν όλα αυτά τηρηθούν εκτιμώ ότι θα περάσουμε ένα σχετικά καλό Πάσχα». Προσοχή αυτή την περίοδο θα πρέπει να δοθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, στους ανθρώπους άνω των 70 ετών που είναι σε οίκους ευγηρίας και σε κλινικές νοσοκομείων, όπως οι αιματολογικές και οι ογκολογικές, οι οποίοι αποτελούν υψηλές ομάδες κινδύνου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις