Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ουκρανοί σκοτώνουν Ρώσο: Το βίντεο θα διερευνηθεί, λέει ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανοί σκοτώνουν Ρώσο: Το βίντεο θα διερευνηθεί, λέει ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας

Ουκρανοί σκοτώνουν Ρώσο:Βίντεο εμφανίζει άνδρες με διακριτικά του ουκρανικού στρατού να πυροβολούν αιχμάλωτο με ρωσικά διακριτικά.

Ουκρανοί στρατιώτες εμφανίζονται να πυροβολούν έναν Ρώσο αιχμάλωτο πολέμου έξω από ένα χωριό δυτικά του Κιέβου σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Το βίντεο κοινοποιήθηκε αρχικά στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Telegram. Οι New York Times ανέφεραν ότι επαλήθευσαν το βίντεο και το BBC είπε ότι επιβεβαίωσε την τοποθεσία βόρεια της πόλης Dmytrivka και βρήκε δορυφορικές εικόνες που δείχνουν πτώματα στο έδαφος. Στο βίντεο, τουλάχιστον τρεις άνδρες με στολή παραλλαγής, συμπεριλαμβανομένου ενός με τραύμα στο κεφάλι και τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του, φαίνονται νεκροί δίπλα σε έναν τέταρτο άνδρα, ο οποίος αναπνέει βαριά με ένα σακάκι που καλύπτει το κεφάλι του.

“Είναι ακόμα ζωντανός. Κινηματογραφήστε τους επιδρομείς. Κοίτα, είναι ακόμα ζωντανός. Βαριανασαίνει”, ακούγεται να λέει στα ρωσικά ένας άνδρας στο βίντεο. Στη συνέχεια, ένας στρατιώτης τον πυροβολεί δύο φορές στο κεφάλι. Συνεχίζει να κινείται, οπότε ο στρατιώτης πυροβολεί ξανά και σταματά. Στη συνέχεια ακούγεται ένας στρατιώτης να φωνάζει “Δόξα στην Ουκρανία”. Ένας άντρας απαντά με τη φράση: “Δόξα στους ήρωες”. Ο ήχος τελειώνει με έναν άνδρα να λέει: “Μην έρχεστε [υβριστικά] στη γη μας”.

Βίντεο σοκ: Ουκρανοί στρατιώτες εκτελούν Ρώσο όμηρο - "Θα διερευνηθεί σίγουρα" λέει ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας
Διακριτικά Ουκρανών

Οι στρατιώτες στο βίντεο φέρουν στα διακριτικά τους τα ουκρανικά χρώματα, μπλε και κίτρινου στα χέρια τους, ενώ οι άνδρες στο έδαφος φορούν λευκά περιβραχιόνια, στα χρώματα των ρωσικών στρατευμάτων. Λίγα μέτρα μακριά από τα πτώματα βρίσκεται ένα μαχητικό όχημα πεζικού BMD-2 το οποίο χρησιμοποιείται από τη ρωσική αερομεταφερόμενη μονάδα. Οι ερευνητές του BBC προσπάθησαν να ταιριάξουν βιομετρικά το πρόσωπο ενός από τους άνδρες στο βίντεο, ο οποίος φαίνεται να βλέπει την κάμερα με μια χαρακτηριστική γενειάδα. Βρήκαν ένα ταίρι με έναν Γεωργιανό με στενούς δεσμούς με την Ουκρανία, αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί η ταυτότητά του.

Το BBC πιστεύει ότι η λέξη “Gruziny” – που σημαίνει Γεωργιανοί στα ρωσικά – ενδέχεται επίσης να ακούγεται. Οι σκηνές στο βίντεο ταιριάζουν με το τοπίο που εντοπίστηκε στο Google Street View κεντρικού δρόμου έξω από την Dmytrivka, που βρίσκεται περίπου 10 χλμ νοτιοδυτικά της Μπούτσα στον δρόμο προς το Ιρπίν.

BBC Εκτέλεση Ρώσου
“Θα διερευνηθεί” λέει η Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε την Πέμπτη ότι γνώριζε το βίντεο και ότι “θα διερευνηθεί σίγουρα”. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι δεν είχε δει το βίντεο, αλλά δήλωσε: “Θα πω ότι κάθε αναφορά για πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου πρέπει να παρακολουθείται ή να εξετάζεται, και φυσικά, οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και οποιοδήποτε έγκλημα πολέμου είναι πάντα απαράδεκτο”. Ένα έγκλημα πολέμου ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη ως σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου που διαπράττεται κατά αμάχων ή εχθρικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις