Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να λευκάνω τα ρούχα χωρίς χλωρίνη: Τα κόλπα της… γιαγιάς
PLUS

Πώς να λευκάνω τα ρούχα χωρίς χλωρίνη: Τα κόλπα της… γιαγιάς

Πώς να λευκάνω τα ρούχα χωρίς χλωρίνη: Τα λευκά ρούχα μπορεί να γίνουν θαμπά από διάφορες αιτίες

Αν τώρα τελευταία, τα λευκά σας ρούχα, δεν φαίνονται και τόσο φωτεινά, ίσως ήρθε η ώρα να τα φωτίσετε. Τα λευκά ρούχα μπορεί να γίνουν θαμπά από διάφορες αιτίες. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς εναλλακτικούς τρόπους για να λευκάνετε τα ρούχα σας, συμπεριλαμβανομένων μερικών εντελώς φυσικών μεθόδων.

Αποσταγμένο λευκό ξύδι

Προσθέστε ένα φλιτζάνι αποσταγμένο λευκό ξύδι σε ένα γαλόνι ζεστό νερό. Βυθίστε το λευκό ύφασμα και αφήστε το να μουλιάσει όλη τη νύχτα, και στη συνέχεια πλύνετε ως συνήθως. Προσθέτοντας ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι στον κύκλο ξεβγάλματος όταν πλένετε λευκά ή πολύχρωμα ρούχα, θα βοηθήσετε στην αποκοπή των υπολειμμάτων απορρυπαντικού που αφήνουν τα ρούχα να φαίνονται θαμπά.

Λεμόνια

Το κιτρικό οξύ στα λεμόνια μπορεί να λευκαίνει τα υφάσματα και λειτουργεί καλά για να λευκαίνει το βαμβάκι, το λινό και τις πολυεστερικές ίνες. Αναμείξτε μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού (από περίπου τέσσερα λεμόνια) σε ένα γαλόνι ζεστό νερό. Προσθέστε τα λευκά ρούχα και αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον μία ώρα ή έως και όλη τη νύχτα για να λευκάνουν. Στη συνέχεια, πλύνετε ως συνήθως.

Μαγειρική σόδα

Ανακατέψτε ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα σε ένα γαλόνι βραστό νερό, προσθέστε τα λερωμένα λευκά ρούχα και αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον μία ώρα ή όλη τη νύχτα. Πλύνετε ως συνήθως.

Υπεροξείδιο του υδρογόνου

Ασφαλές για χρήση σε όλα τα υφάσματα που πλένονται, το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι μια ήπια μορφή λευκαντικού οξυγόνου. Χρησιμοποιήστε το ίδιο διάλυμα 3% που πωλείται στα φαρμακεία για τις πρώτες βοήθειες και προσθέστε ένα φλιτζάνι στο δοχείο χλωρίνης του πλυντηρίου.

Απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων

Τα περισσότερα απορρυπαντικά πλυντηρίου πιάτων σε σκόνη περιέχουν υποχλωριώδες νάτριο (χλωριούχο λευκαντικό) που λευκαίνει τα υφάσματα από φυσικές ίνες. Προσθέστε ένα τέταρτο ή μισό φλιτζάνι από τη σκόνη σε ένα γαλόνι ζεστό νερό και βεβαιωθείτε ότι η σκόνη διαλύεται. Προσθέστε τα θαμπά λευκά ρούχα και αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τα πλύνετε κανονικά.

Ασπιρίνη

Το σαλικυλικό οξύ στην ασπιρίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει να φωτιστούν τα υφάσματα. Για να λευκάνετε τα ρούχα, θα χρειαστείτε τουλάχιστον 10 δισκία ασπιρίνης ανά γαλόνι ζεστού νερού. Αυτή η μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική σε βαμβακερά υφάσματα 100%.

Βράστε ένα γαλόνι νερό και προσθέστε τα δισκία ασπιρίνης, ανακατεύοντας για να διαλυθούν. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε το βαμβακερό ύφασμα. Μην γεμίζετε υπερβολικά την κατσαρόλα! Αφήστε το ύφασμα να μουλιάσει μέχρι να κρυώσει εντελώς το νερό και, στη συνέχεια, πλύνετε ως συνήθως.

Βόρακας

Ένα φυσικό ορυκτό, ο βόρακας είναι μια εναλλακτική λύση που βοηθά στην αφαίρεση των λεκέδων και κόβει τα θαμπά υπολείμματα. Προσθέστε μισό φλιτζάνι βόρακα σε σκόνη ανά ένα γαλόνι ζεστού νερού. Προσθέστε τα λευκά ρούχα και αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά ή περισσότερο. Πλύνετε ως συνήθως.

Λιακάδα

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορεί να προκαλέσουν το ξεθώριασμα των πολύχρωμων υφασμάτων, αλλά φωτίζει επίσης τα λευκά ρούχα. Οι υπεριώδεις ακτίνες όχι μόνο λευκαίνουν τα υφάσματα, αλλά σκοτώνουν επίσης πολλούς τύπους μικροβίων και βοηθούν στην απολύμανση των υφασμάτων. Κρεμάστε λευκά σεντόνια ή πετσέτες στο άμεσο ηλιακό φως και αφήστε τα να στεγνώσουν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις