Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τα προβλήματα των πολιτών δεν έχουν χρώμα και είμαστε εδώ για όλους»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και πλήθος κυβερνητικών και κομματικών στελεχών βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για το πρώτο από τα δύο προσυνέδρια της ΝΔ πριν από το συνέδριο της 6ης Μαΐου. Το δεύτερο προσυνέδριο θα γίνει σε δύο εβδομάδες από σήμερα, στις 16 του μήνα, στο Ηράκλειο, ενώ παράλληλα τα κλιμάκια του κόμματος είναι σε φάση περιοδειών σε πολλούς νομούς.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο έργο που έχει συντελεστεί έως τώρα από την κυβέρνηση, τονίζοντας πως όσα είχε πει από τη Θεσσαλονίκη έγιναν πράξη. Παράλληλα όμως τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τα νοικοκυριά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που γεννά ο πόλεμος στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως «τα προβλήματα των πολιτών που δεν έχουν χρώμα, η παράταξη αυτή δεν κάνει διακρίσεις, είναι εδώ για το καλό όλων των Ελλήνων κυρίως των λιγότερο προνομιούχων».

Τα βασικότερα σημεία της τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν ως εξής:

«Είμαι εδώ μια φορά τον μήνα γιατί αγαπώ την πόλη και πιστεύω στις αναπτυξιακές της προοπτικές. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, έχουμε χρέος ως παράταξης που ηγείται αυτής της δύσκολης προσπάθειας της χώρας να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. 12:29 Πολλοί πολίτες θεωρούν ότι μας έτυχαν μεγάλες δυσκολίες και αυτό είναι αλήθεια. Πάνω που βγαίνουμε από την πανδημία ένας πόλεμος που προκαλεί ενεργειακές, οικονομικές ανατράξεις, με επιπτώσεις για όλες τις οικονομίες, με εισαγόμενο πληθωρισμό που πολιορκεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όλες αυτές ήταν εξωγενείς κρίσεις, όχι όπως αυτή του 2015. Τις διαχειριστήκαμε με σοβαρότητα, ειλικρίνεια και μετατρεψαμε τις κρίσεις σε ευκαιρία, όταν αντισταθήκαμε στην προσπάθεια οργανωμένης εισβολής στον Έβρο, στείλαμε μήνυμα ότι η χώρα μας έχιε σύνορα και αυτά πρέπει να φυλάσσονται. Όταν αντιμετωπίσαμε τις προκλήσεις στο Αιγαίο, κατέστη πιο επιτακτική η ανάγκη για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Και η χώρα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή αποτρεπτικά από ότι ήταν πριν από 30 μήνες.

Δεν διστάσαμε

Σε ό,τι αφορά στην πανδημία, δεν διστάσαμε να κάνουμε κάτι που σε κάποιους φάνταζε ξένο ως προς την ιστορία της παράταξης. Στηρίξαμε την κοινωνία και τους πιο ευάλωτους με ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα δημοσιονομικής επέκτασης στην Ευρώπη. Και κρατήσαμε όρθια την κοινωνία και τα νοικυριά, επαναφέρεαμε την οικονομία σε δυναμική τροχιά ανάκαμψης το 2021. Η ανεργία έπεσε στο 11,9%, 4 μονάδες χαμηλότερα από όταν ήρθαμε στα πράγματα. Ψηφιοποιήσαμε το κράτος, ενισχύσαμε το ΕΣΥ και δείξαμε ότι αυτή η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή έχει λαϊκό πρόσημο. Γιατί αυτή είναι η προοδευτική πολιτική.

Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με ένα εξωγενές κύμα ακρίβειας. Ποιος θα περίμενε ότι ανάμεσα στα πολλά που μας έτυχαν θα έπρεπε να διαχειριστούμε έναν πόλεμο. Τα εισοδήματα των νοικοκυριών πολιορκούνται. Θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ειδικά τους πιο αδύναμους. Με συνετή δημοσιονομική διαχείριση που κάναμε εξαγγείλαμε για τον Απρίλιο πρόσθετο πακέτο στήριξης, το οποίο ακόμα οι πολίτες δεν το έχουν δει. Να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για νέα μέτρα που μπορεί να έρθουν, ας δρομολογήσουμε πρώτα τα μέτρα που έχουμε, με το οικονομικό επιτελείο φροντίζουμε να έχουμε πάντα εφεδρείες εφόσον η κρίση κρατήσει περισσότερο απ’ όσο περιμένουμε. Επιπρόσθετη στήριξη μέσα στον Απρίλιο για ρεύμα, επιταγή ακρίβειας, πλατφόρμα στήριξης για καύσιμα, στήριξη και για πρωτογενή τομέα. Μας απασχολεί πολύ τι γίνεται.

 

Κοντά στους πολίτες

Θα είμαστε κοντά στους πολίτες, κοντά στους πιο αδύναμους, όσο κρατά αυτή η κρίση. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αυτή δεν έκανε την παραμικρή έκπτωση στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος. Εδώ είχα αναλάβει μια σειρά από δεσμεύσεις για το πώς θα μειώσουμε φόρους, εισφορές, πώς θα κάνουμε την Ελλάδα αναπτυξιακό πόλο, για το πώς θα δημιουργήσουμε πολλές και καλές δουλειές. Και αυτές τις δεσμεύσεις τις υλοποιούμε με θρησκευτική ευλάβεια. Όταν θα έρθει η ώρα να κριθούμε, θα μπορείτε να κοιτάτε όλα τα κομματικά στελέχη τους πολίτες στα μάτια και να λέτε “τα είπαμε και τα κάναμε”. Οι 15 μήνες ως τις εκλογές θα είναι μήνες σκληρής δουλειάς. Θα ολοκληρώσουμε τη θητεία μας και θα κριθούμε εν τω συνόλω. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, η πόλη αλλάζει γιατί μετατρέπεται σε ένα σύμβολο όλων των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που έχει αυτός ο τόπος. Μια πόλη που μπορεί να προσελκύει επενδύσεις και στην υψηλή τεχνολογία.

Η επένδυση της Pfizer σήμερα έχει 700 εργαζομένους και μπορεί να ξεπεράσει τους 1000. Αυτό έγινε γιατί η πόλη προσφέρει το ανθρώπινο δυναμικό της. Αυτό βλέπουν οι εταιρίες που έρχονται στην πόλη. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, να κάνουμε την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, να γίνουμε από ουραγοί πρωταγωνιστές. Αυτή τη δουλειά θα τη συνεχίσουμε αταλάντευτα, με τα στελέχη της ΝΔ στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Η ΝΔ σήμερα είναι διαφορετική από το 2016, μεγαλύτερη, ευρύτερη, πιο ανανεωμένη, με ενεργά μέλη, κοντά στην κοιννωία, πιάνει τον παλμό της κοινωνίας και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να εκπέμψουμε στο συνέδριο. Και θα μπούμε πια στην τελική ευθεία.

Να βλέπετε τη μεγάλη εικόνα

Σας θέλω όλους κοντά μας, να βλέπετε τη μεγάλη εικόνα και να θυμάστε ότι στην ιστορία της μεταπολίτευσης να διαχειρίστηκε τόσες κρίσεις και 30 μήνες μετά την εκλογή της να έχει τόσο σημαντικό προβάδισμα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν αναμετριόμαστε με τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά με τον καλύτερό μας εαυτό μας. Με τα προβλήματα των πολιτών που δεν έχουν χρώμα, η παράταξη αυτή δεν κάνει διακρίσεις, είναι εδώ για το καλό όλων των Ελλήνων κυρίως των λιγότερο προνομιούχων».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις