Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πάπας Φραγκίσκος – Ουκρανία: Πιθανό ταξίδι στο Κίεβο
ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος – Ουκρανία: Πιθανό ταξίδι στο Κίεβο

Πάπας Φραγκίσκος - Ουκρανία: «Κάποιος potentate υποδαυλίζει συγκρούσεις».

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποδοκίμασε προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας το Σάββατο πως ένας «potentate» υποδαυλίζει συγκρούσεις για εθνικιστικά συμφέροντα. Η Μόσχα λέει πως αυτό που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου είναι μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όχι για την κατοχή εδάφους, μα για την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας. Ο Φραγκίσκος έχει ήδη απορρίψει την ορολογία αυτή, μιλώντας για πόλεμο.

«Από τα ανατολικά της Ευρώπης, από τη γη της αυγής, εξαπλώνονται τώρα οι σκοτεινές σκιές του πολέμου. Νομίζαμε ότι οι εισβολές σε άλλες χώρες, οι άγριες οδομαχίες και οι απειλές με ατομικά όπλα ήταν δυσάρεστες μνήμες ενός μακρινού παρελθόντος» είπε ο Πάπας, απευθυνόμενος σε αξιωματούχους της Μάλτα, μετά την άφιξή του στη χώρα για μια διήμερη επίσκεψη. «Ωστόσο οι παγωμένοι άνεμοι του πολέμου, που φέρνουν μόνο θάνατο, καταστροφή και μίσος στο πέρασμά τους, έχουνε σαρώσει με δύναμη τις ζωές πολλών ανθρώπων και μας έχουν επηρεάσει όλους…για άλλη μια φορά, κάποιος potentate, δυστυχώς μπλεγμένος σε αναχρονιστικές διεκδικήσεις εθνικιστικών συμφερόντων, προκαλεί και υποδαυλίζει συγκρούσεις, ενώ οι απλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να χτίσουν ένα μέλλον».

«Τώρα που η νύχτα του πολέμου πέφτει στην ανθρωπότητα, ας μην αφήσουμε το όνειρο της ειρήνης να ξεθωριάσει!»

Ο Πάπας έχει ήδη καταδικάσει την «αδικαιολόγητη επιθετικότητα» και έχει αποκηρύξει τις «κτηνωδίες» στον πόλεμο. Ωστόσο έχει αναφερθεί στη Ρωσία ευθέως σε προσευχές. «Τώρα που η νύχτα του πολέμου πέφτει στην ανθρωπότητα, ας μην αφήσουμε το όνειρο της ειρήνης να ξεθωριάσει!» είπε το Σάββατο. Νωρίτερα είχε πει πως εξέταζε το ενδεχόμενο ενός ταξιδιού στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο στο αεροπλάνο αν σκεφτόταν την πρόσκληση από τις ουκρανικές πολιτικές και θρησκευτικές αρχές, απάντησε «ναι, είναι στο τραπέζι».

Τον Πάπα έχουν καλέσει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο δήμαρχος Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, ο αρχιεπίσκοπος Σβιατοσλάβ Σέβτσουκ και ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βατικανό, Αντρίι Γιούρας. Επίσης, έχει μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Ζελένσκι και τον Σέβτσουκ.

«Potentate»

Ο όρος potentate προέρχεται από το λατινικό potentatus, που με τη σειρά του προέρχεται από το επίσης λατινικό potent (ισχυρός, δυνατός). χρησιμοποιείται για να υποδείξει κάποιον που έχει πολύ μεγάλη δύναμη, η οποία δεν περιορίζεται. Συνήθως έχει αρνητικό περιεχόμενο, υποδεικνύοντας δεσποτικές τάσεις μεσαιωνικού τύπου- κάποιον που έχει πολύ μεγάλη, απόλυτη ισχύ και την ασκεί αυταρχικά στον λαό του. Στην ουσία σημαίνει αυταρχικός, απολυταρχικός ηγέτης, που «αποφασίζει και διατάσσει», ασκώντας απόλυτη εξουσία, περιχαρακωμένος σε «εξωτικά» έθιμα και παραδόσεις.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις