Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Συνεργασία ΝΔ – ΚΙΝΑΛ: Ξαφνικό εκλογικό «θρίλερ»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία ΝΔ – ΚΙΝΑΛ: Ξαφνικό εκλογικό «θρίλερ»

Συνεργασία ΝΔ - ΚΙΝΑΛ: Ξαφνικό εκλογικό «θρίλερ» με σενάρια συνεργασίας

Με στόχο να προσελκύσει τους κεντρώους ψηφοφόρους, οι οποίοι εκτιμάται ότι επιθυμούν σταθερότητα, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να βγάλει στο προσκήνιο τον αρχηγό του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και να τον υποχρεώσει να ξεκαθαρίσει από τώρα εάν είναι διατεθειμένος να συμβάλει σε μετεκλογική κυβερνητική λύση. Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σύμφωνα με την οποία «ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ήρθε να δώσει πολιτικό περιεχόμενο στο «παράθυρο» για κυβέρνηση συνεργασίας που άνοιξε η κυβερνητική ηγεσία, θέτοντας προ των ευθυνών του τον κ. Ανδρουλάκη που επανέλαβε τα περί «σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης».

«Πρέπει από τώρα να ξεκαθαρίσει το παιχνίδι»

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι «πρέπει από τώρα να ξεκαθαρίσει το παιχνίδι» έτσι ώστε στις εκλογές που θα διεξαχθούν στο τέλος της άνοιξης του 2023 «οι πολίτες να ξέρουν τι τους περιμένει και ποιες πολιτικές δυνάμεις ενδιαφέρονται για να κυβερνηθεί η χώρα». Θεωρούν ότι το δίλημμα «σταθερότητα ή ακυβερνησία» απασχολεί τους πολίτες και θα μετρήσει στην εκλογική συμπεριφορά των κεντρώων ψηφοφόρων που είναι εκείνοι οι οποίοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα τόσο της πρώτης όσο περισσότερο της δεύτερης κάλπης.

Επικαλούμενα και τις απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες στις δημοσκοπήσεις, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η πλειονότητα προκρίνει είτε την αυτοδυναμία της ΝΔ είτε τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, ενώ δικαιολογούν το «παράθυρο» για ενδεχόμενη συνεργασία που άνοιξε ο κ. Μητσοτάκης με την παραδοχή ότι η επιμονή στην αυτοδυναμία «εκλαμβάνεται και ως αλαζονεία από μερίδα μετριοπαθών πολιτών». Υπό αυτές τις συνθήκες, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού απετέλεσε το έναυσμα για να ξεσπάσουν φραστικές αψιμαχίες ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και την Χαριλάου Τρικούπη.

Ανδρουλάκης: «Κυβέρνηση με κορμό τη σοσιαλδημοκρατία»

Στην επίθεση πέρασε πρώτος ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, από το βήμα του οποίου είχε μιλήσει μια μέρα πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο «στροφή» του πρωθυπουργού ως προς τις συνεργασίες, υποστηρίζοντας ότι «του κ. Μητσοτάκη δεν του βγαίνουν τα κουκιά και τώρα αλλάζει στρατηγική».
OT Forum – Συζήτηση με τον Δ. Μανιάτη και τον Ν. Φιλιππίδη

«Σωσίβιο σε κυβέρνηση που βυθίζεται, εγώ δεν πρόκειται να δώσω», συνέχισε ο αρχηγός του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. «Το βράδυ των πρώτων εκλογών», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, «θα υπάρχουν δύο είδη κομμάτων, αυτά που θα ανήκουν στους νικητές και τα άλλα που θα ανήκουν στους ηττημένους. Αν εμείς βγούμε ισχυροί από τις κάλπες, τότε στο χώρο των ηττημένων θα βρεθούν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ». Ως προς το ενδεχόμενο συνεργασιών μετά τις δεύτερες εκλογές, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως «αν κάποιος πιστεύει στις προγραμματικές συνεργασίες όπως εμείς, θα το αποδείξει από την πρώτη Κυριακή – όλα τα υπόλοιπα είναι κοινοί τακτικισμοί».

Στόχος του ΚΙΝΑΛ η συγκρότηση μιας κυβέρνησης «με κορμό την σοσιαλδημοκρατία»

Ο ίδιος επέμεινε ότι στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι η συγκρότηση μιας κυβέρνησης «με κορμό την σοσιαλδημοκρατία». «Εμείς, μετά από μια περίοδο στασιμότητας, έχουμε μια δυναμική στις δημοσκοπήσεις και θεωρώ ότι θα πάμε καλά και ακόμα καλύτερα όσο εξελίσσεται η προσπάθεια ανανέωσης και ενδυνάμωσης που καταβάλλουμε», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι πρόκειται για δύο κόμματα που έχουν κριθεί και «είναι πολύ νωπή η γεύση της αποτυχίας τους για το λαό». Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε πως «ο ένας μίλησε για αυταπάτες και ο άλλος ζει με αυταπάτες». Ως προς την πιθανότητα μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως πιστεύει ότι τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι από την πλευρά των ηττημένων: «Έτσι, εμείς θα επιβάλουμε τις δικές προτεραιότητες και τα πρόσωπα – πρόσωπα με επάρκεια, γνώσεις, αξιοπιστία και χωρίς βάρη», είπε.

Οικονόμου: Θα συνεργαστεί με Τσίπρα ο Ανδρουλάκης;

Η τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος αφού χαρακτήρισε ως «απολύτως θεσμικό» το σχόλιο του πρωθυπουργού περί ενδεχόμενου σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, αν αυτό επιβάλλει η λαϊκή ψήφος, συμπλήρωσε: «Η ισχυρή πεποίθηση του πρωθυπουργού είναι ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή και αποτελεσματική διακυβέρνηση, ιδίως μέσα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών και επάλληλων διεθνών κρίσεων. Και η αυτοδυναμία είναι το μέσον για αυτό το σκοπό». Αμέσως μετά, ο κ. Οικονόμου αφού διαπίστωσε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης απέκλεισε ξεκάθαρα τη συνεργασία με όποιον δεν ασπάζεται την σοσιαλδημοκρατία», πρόσθεσε: «Η ΝΔ είναι γνωστό ότι δεν ανήκει σε αυτή την ομάδα. Είναι προφανές λοιπόν, ότι η δική του εκδοχή της αξιόπιστης απάντησης στις κρίσεις που ζούμε περνάει μέσα από τη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα».

«Αν και απέχουμε περισσότερο από ένα χρόνο από τις εκλογές, το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο. Φυσικά οι πολίτες θα αποφασίσουν στο τέλος της τετραετίας», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δίνοντας έτσι το στίγμα για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η πολιτική αντιπαράθεση του επόμενους μήνες.

«Οι δηλώσεις του κ. Οικονόμου επιβεβαιώνουν ότι η ΝΔ επιστρατεύει τις συνεργασίες όχι γιατί τις πιστεύει, αλλά γιατί αναζητά σωσίβιο τώρα που βλέπει την αυτοδυναμία να του κουνά μαντήλι», ανταπάντησε η Χαριλάου Τρικούπη.

Στις 9 μονάδες το γαλάζιο προβάδισμα

Στο μεταξύ μια ακόμη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας (της MRB για λογαριασμό του Newsbomb.gr) δείχνει ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 9 μονάδες. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 34,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25,9%. Το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται στην αναγωγή με 16,4%, ενώ ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης καταγράφεται με υψηλά ποσοστά δημοφιλίας, που φτάνει το 30%, έχοντας μάλιστα θετικό ισοζύγιο μεταξύ θετικών και αρνητικών γνωμών. Η Ελληνική Λύση καταγράφεται με 6%, το ΚΚΕ με 5,5% και το Μέρα25 με 3,8%.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με θετικές γνώμες στο 35,3% , με τον Αλέξη Τσίπρα στο 31%.

Στην ίδια μέτρηση, το 77% των ερωτηθέντων απάντησε είτε ότι αδυνατεί είτε ότι δυσκολεύεται να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Όμως δύο στους τρεις δηλώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προσέφερε πιο ουσιαστική βοήθεια στα νοικοκυριά.

Επιθεωρήσεις έργων σε Αμαλιάδα και Θεσσαλονίκη

Εν μέσω του προεκλογικού κλίματος που αδιαμφισβήτητα επικρατεί στη χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται στις 11 το πρωί της Πέμπτης το εργοτάξιο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου στην Αμαλιάδα. Ενώ το Σάββατο θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για το προσυνέδριο που οργανώνει εκεί το κυβερνών κόμμα και με αυτή την αφορμή θα επιθεωρήσει έργα που είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις