Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ουκρανία τώρα – πόλεμος: Η Ρωσία δεν θα κάνει καμία παραχώρηση, ξεκαθαρίζει ο Καντίροφ
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία τώρα – πόλεμος: Η Ρωσία δεν θα κάνει καμία παραχώρηση, ξεκαθαρίζει ο Καντίροφ

Ουκρανία τώρα - πόλεμος: «Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει έτσι απλά αυτό που ξεκίνησε την Ουκρανία»

Ο ηγέτης των Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και ότι διαπραγματευτής του Κρεμλίνου, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, έκανε λάθος αφήνοντας να εννοηθεί το αντίθετο. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram, στο οποίο εμφανίζεται να διαφοροποιείται ξεκάθαρα σε σχέση με την επίσημη στάση της Μόσχας, ο Καντίροφ είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα σταματήσει έτσι απλά αυτό που ξεκίνησε στην Ουκρανία.

Τη Δευτέρα το Γαλλικό Πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι ο Ραμζάν Καντίροφ, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέβη στη Μαριούπολη, προκειμένου να κινητοποιήσει τα τσετσενικά στρατεύματά, που συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον αυτής της μεγαλούπολης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στα περίχωρα του Κιέβου – Πεδίο μάχης Μαριούπολη και Τσερνίχιβ

Βήματα προς τα πίσω εξακολουθούν να κάνουν οι Ρώσοι ως προς το θέμα εξεύρεσης διπλωματικής λύσης με τους Ουκρανούς. Μετά την υποτιθέμενη πρόοδο στον τελευταίο γύρο συνομιλιών ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους αξιωματούχους, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διεμήνυσε ότι έχει σχεδιαστεί ανασύνταξη των στρατιωτικών τους δυνάμεων γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ. Η μάχη, πάντως, συνεχίζεται στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας όπου και σημειώνονται διαδοχικοί βομβαρδισμοί. Ανάλογη εικόνα παρατηρείται στα ανατολικά, στην περιφέρεια του Ντονμπάς, όπου ηχούν αδιάκοπα τα πυρά, ενώ σε πεδίο μαχών έχει μετατραπεί η Μαριούπολη και το Τσερνίχιβ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πυραυλικές επιθέσεις καταγράφονται ανάμεσα σε Κίεβο και Ιρπίν. Σημειώνεται ότι η αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού στο κέντρο της Μαριούπολης επλήγη από τουλάχιστον δύο στρατιωτικές επιθέσεις, όπως επιβεβαιώνουν νέες δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies. Σύμφωνα με το ουκρανικό τάγμα του Αζόφ, η αποθήκη είχε χτυπηθεί από ρωσικά στρατιωτικά πυρά, μεταξύ 19 και 22 Μαρτίου. Ένα δεύτερο στρατιωτικό χτύπημα σημειώθηκε μεταξύ 23 και 26 Μαρτίου.

Κίεβο: Η Ρωσία ετοιμάζεται να αρχίσει ξανά τις επιθέσεις ευρείας κλίμακας

Με ανησυχία παρακολουθεί το Κίεβο τις τελευταίες εξαγγελίες και κινήσεις των Ρώσων. Οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία ανασυγκροτούνται και ετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ. «Η βασική προσπάθεια (της Ρωσίας) επικεντρώνεται στην περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο Μοτουζιάνικ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα προσπαθεί ακόμη να καταλάβει τη Μαριούπολη και τις πόλεις Ποπάσνα και Ρούμπιζνε, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ.

Η Ρωσία «ετοιμάζεται να ξαναρχίσει τις επιθετικές επιχειρήσεις», υποστήριξε, σημειώνοντας ότι η διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχει παρατηρήσει κάποιες μετακινήσεις μακριά από το Κίεβο και το Τσερνίχιφ, όμως δεν θεωρεί ότι πρόκειται για μαζική αποχώρηση.

ΗΠΑ: «Μην ξεγελιέστε» – «Η Ρωσία δεν αποσύρει τα στρατεύματά της, τα ανασυντάσσει»

Επιμένει το αμερικανικό κυβερνητικό επιτελείο στη θέση ότι η Μόσχα δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα αποκλιμάκωσης, παρά τη μικρή πρόοδο που διαφάνηκε στις συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών. «Οι κινήσεις των στρατευμάτων γύρω από το Κίεβο συνιστούν αναδιάταξη των δυνάμεων και όχι πραγματική απόσυρσή τους» είχαν επισημάνει Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος. «Η Ρωσία ανασυντάσσει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, δεν τα αποσύρει», είχε τονίσει ειδικότερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, σχολιάζοντας τις μετακινήσεις ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.

Το Πεντάγωνο είχε αναφέρει πως η Ρωσία άρχισε να μετακινεί μικρό αριθμό στρατευμάτων της μακριά από τις θέσεις τους στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, σημειώνοντας πως εκλαμβάνεται περισσότερο ως αναδιάταξη δυνάμεων παρά ως υποχώρηση ή απόσυρση.

«Υπήρξε κάποια μετακίνηση ορισμένων ρωσικών μονάδων μακρύτερα από το Κίεβο την τελευταία ημέρα; Ναι, έτσι πιστεύουμε. Πρόκειται για μικρό αριθμό», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων. «Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια αναδιάταξη, όχι μια πραγματική απόσυρση, ενώ θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια ενδεχόμενη μεγάλη επίθεση κατά άλλων περιοχών της Ουκρανίας. Δεν σημαίνει ότι η απειλή για το Κίεβο έχει τελειώσει», συμπλήρωσε.

Μαριούπολη: Γιατί είναι τόσο σημαντική

Η Μαριούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα, η οποία συνδέεται με τη Μαύρη Θάλασσα μέσω του Στενών του Κερτς. Η πόλη πήρε το όνομά της από τη Μαρία Φιόντοροβνα, σύζυγο του Ρώσου αυτοκράτορα Αλέξανδρου Γ’, και βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία. Απέχει επίσης λίγα χιλιόμετρα από εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, οι οποίοι πολεμούν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις από το 2014.

Η κατάληψη της Μαριούπολης θα επιτρέψει στη Ρωσία να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα μεταξύ των δύο αυτονομιστικών, αυτοαποκαλούμενων λαϊκών δημοκρατιών στο Ντονμπάς και στην περιοχή της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε το 2014.

Η κατάληψη της Μαριούπολης θα έδινε επίσης στη Ρωσία τον έλεγχο της ουκρανικής ακτής στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς προσπαθεί επίσης να αποκόψει την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη καταλάβει το λιμάνι Χερσών της Μαύρης Θάλασσας περίπου 380 χλμ. από τη Μαριούπολη και η Ρωσία ελέγχει τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Κριμαίας.

Η “πτώση” της Μαριούπολης και η δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου θα δώσει στις ρωσικές δυνάμεις τη δυνατότητα να περικυκλώσουν τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις που πριν από τον πόλεμο βασίζονταν στη γραμμή επαφής γύρω από εδάφη που ελέγχονται από τους αυτονομιστές. Η κατάληψη της Μαριούπολης θα έδινε την δυνατότητα στα ρωσικά στρατεύματα που παραμένουν εκεί στάσιμα, να προωθηθούν προς νέους στρατιωτικούς στόχους όπως η ενίσχυση άλλων μετώπων.

Η οικονομική διάσταση

Η Μαριούπολη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την οικονομία της Ουκρανίας καθώς το λιμάνι χρησιμοποιείται για την εξαγωγή σιδήρου, χάλυβα, σιτηρών και βαρέων μηχανημάτων, μια σημαντική πηγή εισοδήματος για την ουκρανική κυβέρνηση. Ήταν παραδοσιακά σημαντικό λιμάνι εξαγωγής άνθρακα κατά τη σοβιετική εποχή, όταν ήταν από το 1948 έως το 1989 γνωστό ως Ζντάνοφ, που ήταν το όνομα κομμουνιστή ηγέτη που γεννήθηκε εκεί.

Ανώτερος αξιωματούχος του κλάδου είχε δηλώσει στις 21 Μαρτίου ότι η Ουκρανία αντιμετώπισε πιθανή απώλεια εσόδων από σιτηρά ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω του αποκλεισμού λιμένων από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης. Οι χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές ουκρανικού σιταριού περιλαμβάνουν την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Υεμένη. Ο πόλεμος συμβάλλει στον παγκόσμιο πληθωρισμό των τροφίμων.

Στη Μαριούπολη βρίσκεται επίσης η εταιρεία Illich Iron and Steel Works, η δεύτερη μεγαλύτερη μεταλλουργική επιχείρηση στην Ουκρανία, και η Azovstal σιδηρουργία και χάλυβας, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες έλασης χάλυβα στη χώρα. Η Μαριούπολη έχει βαθύτερες θέσεις ελλιμενισμού από άλλα ουκρανικά λιμάνια της περιοχής. Ο έλεγχός της θα μπορούσε να βοηθήσει τη Ρωσία να μεταφέρει εξοπλισμό, αγαθά και προσωπικό πιο γρήγορα και εύκολα μεταξύ Ρωσίας, Ντονμπάς και Κριμαίας.

Οι βομβαρδισμοί στο Τσερνίχιβ

Μπορεί το κλίμα που καλλιεργήθηκε μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού γύρου των ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων να «γέννησε» αισιοδοξία για την ολοκλήρωση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, ωστόσο οι ενέργειες, αλλά και οι δηλώσεις αξιωματούχων που ακολούθησαν, τόσο από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία όσο και από τρίτους παράγοντες, έδειξαν πως υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος που πρέπει να διανυθεί.

Στο πεδίο, παρά τις δεσμεύσεις της Ρωσίας για άμεση αποκλιμάκωση των επιχειρήσεών της στο Κίεβο και στο Τσερνίχιβ, ώστε να επικεντρωθεί στο Ντονμπάς, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νέες επιθέσεις χθες το βράδυ στην πόλη του Τσερνίχιβ, στο βόρειο μέτωπο της χώρας, από τις οποίες τραυματίστηκαν τουλάχιστον  25 άτομα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, το Τσερνίχιβ επλήγη τόσο με πυραύλους από αέρος όσο και με βολές από το πυρβολικό, προσθέτοντας πως έχει παρατηρηθεί μεν απόσυρση στρατευμάτων τόσο από τη συγκεκριμένη πόλη, όσο και γύρω από το Κίεβο, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν πως οι Ρώσοι επιστρέφουν στις θέσεις του στη Λευκορωσία για να ανασυνταχθούν, να ενισχυθούν και να επιστρέψουν. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η πολιορκία της Μαριούπολης, εκεί που ένα κτίριο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έγινε στόχος ρωσικών βομβαρδισμών, όπως δήλωσε σήμερα μια Ουκρανή αξιωματούχος.

«Οι εισβολείς βομβάρδισαν εσκεμμένα ένα κτίριο της ΔΕΕΣ στη Μαριούπολη», έγραψε στο Telegram η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό κοινοβούλιο. «Προς το παρόν δεν έχουμε πληροφορίες για τα θύματα», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι μπορεί να βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν δέχθηκε τα πυρά.

Και σε επίπεδο δηλώσεων, όμως, η χθεσινή αισιοδοξία μετριάστηκε σήμερα τόσο με αυτά που κυκλοφόρησαν από το Κρεμλίνο και το Κίεβο, όσο και με τις τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.

H Ρωσία δεν έχει παρατηρήσει κάτι «πραγματικά ελπιδοφόρο»

Συγκεκριμένα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κρεμλίνο ανέφερε πως η Ρωσία δεν έχει παρατηρήσει κάτι «πραγματικά ελπιδοφόρο» ή «μια σημαντική πρόοδο» στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία. Η Μόσχα χαιρέτισε μεν το γεγονός ότι το Κίεβο διατύπωσε τα αιτήματά του σε γραπτή μορφή, αλλά «υπάρχει ακόμα μακρά περίοδος εργασίας» ανάμεσα στις δυο αντιπροσωπείες μέχρι την τελική συμφωνία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Από την πλευρά των Ουκρανών, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Νταβίντ Αραχαμία τόνισε, σε συνέντευξή του στο ουκρανικό δίκτυο RBC-Ukraine πως «δεν μπορεί να υπάρξει καμία ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία και δεν μπορεί να γίνει κανένα ουκρανικό δημοψήφισμα για την ασφάλεια, όσο τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν στα εδάφη μας».

Και στην Ευρώπη, όμως, οι ανώτεροι αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί και αρνούνται, προς το παρόν, να χαρακτηρίσουν τα αποτελέσματα των χθεσινών διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα, η Ρώμη ξεκαθάρισε, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο πως «δεν τρέφει ψευδαισθήσεις». «Σχετικά με την εξέλιξη των διπλωματικών διαπραγματεύσεων, καταγράφουμε τα βήματα που έγιναν χθες στην Τουρκία. Θα αξιολογήσουμε τις ρωσικές δηλώσεις σε συνάρτηση με τα γεγονότα, για το τι συμβαίνει και θα συμβεί στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ντι Μάιο.

Στην ίδια γραμμή και η Γερμανία

Στην ίδια γραμμή και η Γερμανία, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, Στέφεν Χεμπεστράιτ να δηλώνει πως «το Βερολίνο δεν θα αξιολογήσει ακόμη τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη». «Δεν θα τα αξιολογήσω. Πρέπει να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση, καθώς οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη» τόνισε, προσθέτοντας πως ο Όλαφ Σολτς συζήτησε με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας που έθεσαν οι Ουκρανοί στις συζητήσεις με τους Ρώσους και του ξεκαθάρισε πως η Γερμανία, ως σύνολο, είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αυτό. «Ο καγκελάριος έδειξε μια γενική ετοιμότητα… Η Γερμανία είναι έτοιμη να ενεργήσει ως εγγυητής της ασφάλειας», δήλωσε ο Χεμπεστράιτ.

Και η Γαλλία θα κρίνει την Ρωσία «για τις πράξεις, όχι τις ανακοινώσεις» στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν-Κλερ Λεζάντρ κάνοντας την εκτίμηση ότι ενδεχομένως η Μόσχα «προσπαθεί να κερδίσει χρόνο παίζοντας το παιγνίδι της διαπραγμάτευσης». «Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στην αξιολόγηση της προόδου των διαπραγματεύσεων», καθώς και για τις ανακοινώσεις περί «δραστικού περιορισμού» των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ, δήλωσε η εκπρόσωπος στο ραδιοφωνικό δίκτυο της France Info, αναφερόμενη στην δήλωση του Ρώσου υφυπουργού Αμυνας μετά το τέλος των χθεσινών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη. «Οφείλουμε να κρίνουμε βάσει των πράξεων αυτά που έχει η Ρωσία να θέσει στο τραπέζι», επέμεινε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το απόλυτο δράμα στο Ιρπίν

Από τις πόλεις που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική εισβολή το Ιρπίν. Τουλάχιστον 200-300 άμαχοι σκοτώθηκαν στην πόλη, κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με τον δήμαρχο, προτού την ανακαταλάβουν οι ουκρανικές δυνάμεις, στις αρχές της εβδομάδας. Ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκούσιν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης όπου για πολλές ημέρες διεξάγονταν σφοδρές μάχες με τους Ρώσους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, περίπου 50 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιρπίν και υπάρχουν ακόμη σοροί κάτω από τα χαλάσματα. Όπως είπε, όλη τη νύχτα συνεχίζονταν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή. «Η μισή πόλη έχει καταστραφεί», πρόσθεσε ο δήμαρχος, διευκρινίζοντας ότι «είναι σίγουρο ότι πολλοί βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα και (…) ψάχνουμε στα υπόγεια».

Ο δήμαρχος υπολογίζει ότι «περίπου 3.500» κάτοικοι παραμένουν ακόμα στην πόλη που πριν από τον πόλεμο αριθμούσε 60.000 κατοίκους. Το Ιρπίν «είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων» αλλά η κατάσταση «παραμένει επικίνδυνη», συνέχισε, επειδή, όπως εξήγησε, είναι «στόχος βομβαρδισμών από τις γειτονικές πόλεις, όπως από την Μπούτσα». Ο δήμαρχος κάλεσε τους κατοίκους που έφυγαν να μην επιστρέψουν προς το παρόν στην πόλη. «Δώστε μας χρόνο! Για τον επόμενο μήνα, δεν θα μπορέσετε να επιστρέψετε στα σπίτια σας», είπε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις