Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ασφαλιστική ικανότητα: Η ελάχιστη εφάπαξ καταβολή για την απόκτησή της
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστική ικανότητα: Η ελάχιστη εφάπαξ καταβολή για την απόκτησή της

Ασφαλιστική ικανότητα: Όποιος οφείλει από 1η Ιουνίου δεν θα έχει ασφαλιστική ικανότητα στον ΕΦΚΑ – Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία.

Για τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία που έθεσε σε λειτουργία ο ΕΦΚΑ μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ,  Όμηρος Τσάπαλος, λέγοντας ότι «οποιοσδήποτε ελεύθερος επαγγελματίας που δεν έχει λάβει ασφαλιστική ικανότητα  μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά ένα αίτημα και να τη λάβει κανονικά». Η πρόσβαση των ενδιαφερομένων γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης και η ασφαλιστική κάλυψη, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, γίνεται αυθημερόν. Μιλώντας για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με αρκετούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ (γιατρούς, δικηγόρους) που ενώ κατέβαλαν κανονικά τις εισφορές τους βρέθηκαν να μην έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ο κ. Τσάπαλος παραδέχθηκε ότι δυστυχώς ταλαιπωρήθηκαν πολλοί πολίτες.

«Αυτή η ηλεκτρονική υπηρεσία ήρθε ως απόρροια αυτής της ταλαιπωρίας που υπήρξε σε μεγάλη μερίδα των ασφαλισμένων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΦΚΑ. «Φάνηκαν ανασφάλιστοι άνθρωποι που είχαν πληρώσει κανονικά τις εισφορές τους. Αυτό έγινε γιατί μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η πολυπόθητη διαλειτουργικότητα των συστημάτων μεταξύ του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ. Έτσι την 1η Μαρτίου 200.000 συμπολίτες μας βρέθηκαν ανασφάλιστοι», διευκρίνισε. Όπως ανέφερε ο κ. Τσάπαλος ο ΕΦΚΑ, με νομοθετική ρύθμιση έδωσε παράταση στην ασφαλιστική κάλυψη μέχρι τις 31 Μάϊου και από 1ης Ιουνίου όποιος οφείλει δεν θα έχει ασφαλιστική κάλυψη. «Για να μη συμβεί αυτό θα πρέπει ή να ρυθμίσει τις οφειλές του ή να πληρώσει εφάπαξ το ελάχιστο που αντιστοιχεί στο ασφάλιστρο υγείας που είναι 660 ευρώ ώστε να έχει ασφαλιστική ικανότητα μέχρι το τέλος του 2022», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΕΦΚΑ οι οφειλέτες μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε δώδεκα δόσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις