Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο: Ως κριτήρια χρησιμοποιούνται το προσδόκιμο υγιούς ζωής, κατά κεφαλήν ΑΕΠ, κοινωνική υποστήριξη και άλλα.

Αυτή η χώρα ανακηρύχθηκε η πιο ευτυχισμένη, για πέμπτη διαδοχική χρονιά. Ο λόγος για τη Φινλανδία, η οποία βρίσκεται στην κορυφή συγκεντρώνοντας σημαντική βαθμολογία μπροστά από τις υπόλοιπες χώρες, ενώ στη δεύτερη θέση συνεχίζει να βρίσκεται η Δανία, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες το Δίκτυο Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ισλανδία, ακολουθεί η Ελβετία και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Ολλανδία. Οι ΗΠΑ κατατάχθηκαν στην 16η θέση, ανεβαίνοντας τρεις θέσεις από το 2021, η Γαλλία βρίσκεται στην 20η θέση, ενώ η Ελλάδα στην 67η. «Οι τρεις χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Αυτές που οπισθοχώρησαν περισσότερο στην κατάταξη ήταν ο Λίβανος, η Βενεζουέλα και το Αφγανιστάν», σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας (World Happiness Report), μια ετήσια μελέτη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που άρχισε να πραγματοποιείται πριν από δέκα χρόνια.

Οι λόγοι που οι σκανδιναβικές χώρες έχουν την υψηλότερη βαθμολογία

Η σκανδιναβική χώρα και οι γειτόνισσές της Δανία, Νορβηγία, Σουηδία και Ισλανδία έχουν πολύ καλή βαθμολογία στα μέτρα που χρησιμοποιεί η έκθεση για να εξηγήσει τα ευρήματά της: προσδόκιμο υγιούς ζωής, κατά κεφαλήν ΑΕΠ, κοινωνική υποστήριξη σε περιόδους προβλημάτων, χαμηλή διαφθορά και υψηλή κοινωνική εμπιστοσύνη, γενναιοδωρία σε μια κοινότητα όπου οι άνθρωποι φροντίζουν ο ένας τον άλλον και ελευθερία να λαμβάνουν βασικές αποφάσεις ζωής. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται από το 2012, χρησιμοποιεί κυρίως τις δημοσκοπήσεις Gallup, στο πλαίσιο των οποίων οι κάτοικοι ερωτώνται για το προσωπικό τους επίπεδο ευτυχίας, σε συνδυασμό με το ΑΕΠ και αξιολογήσεις που αφορούν το επίπεδο της αλληλεγγύης, της ατομικής ελευθερίας και της διαφθοράς, ώστε να υπάρξει ένας συνολικός βαθμός.

Οι έρευνες στις οποίες βασίστηκαν η φετινή κατάταξη της ευτυχίας έγιναν πολύ πριν από την εισβολή. Η Ουκρανία και η Ρωσία πέφτουν στο κάτω μισό της παγκόσμιας κατάταξης για την ευτυχία στην έκθεση του 2022, με την Ουκρανία στο Νο. 98 και τη Ρωσία στο Νο. 80. Στο Νο. 146, το Αφγανιστάν βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης στην έκθεση του 2022, «μια έντονη υπενθύμιση της υλικής και άυλης ζημιάς που προκαλεί ο πόλεμος στα πολλά θύματά του», είπε ο Jan-Emmanuel De Neve, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις