Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Οικονομία: Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία: Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη

Οικονομία: Όπως και παντού, ο κόσμος δοκιμάζεται, διαμαρτύρεται και ζητάει περισσότερα.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας. Ενδεχομένως είναι και μπροστά μας. Ζούμε γεωπολιτικές εξελίξεις πρωτόγνωρες, οι οποίες αναστατώνουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη. Περνάμε και θα περάσουμε μέσα από συμπληγάδες. Τα προβλήματα είναι μεγάλα για όλους. Οι δυνατότητες που υπάρχουν, όμως, δεν είναι απεριόριστες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά που περνάμε αλλάζουν τη ζωή λιγότερο ή περισσότερο της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε λελογισμένα, σώφρονα, να στηρίξουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τους πολίτες, χωρίς να τινάξουμε τη χώρα στον αέρα. Γιατί, το ζητούμενο είναι να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας τώρα που η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε τις προοπτικές και τις προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να ξαναείναι ευημερούσα η ελληνική κοινωνία, όταν με το καλό ξαναεπανέλθουμε σε μια κανονικότητα. Αυτή είναι η ουσία και αυτή είναι και η ευθύνη της Κυβέρνησης.

Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Εκείνο που λέει είναι: «Κάντε περισσότερα, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να σταθείτε δίπλα μας τώρα που χάνουμε, με κάποιον τρόπο, ορισμένοι τη γη κάτω από τα πόδια μας. Τώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πράγματα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα συμβούν στην ήπειρό μας, στη γειτονιά μας, στην αυλή της Ευρώπης τον 21ο αιώνα. Προσπαθήστε πιο πολύ». Μην ξεχνάμε ότι μέχρι τώρα έχουν δοθεί 2,5 δισ.. Έχουμε προβεί σε μια σειρά από μόνιμες μειώσεις φόρων. Ας φανταστούμε πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα αν είχαμε και την Εισφορά Αλληλεγγύης, αν πληρώναμε και παραπάνω ΕΝΦΙΑ, αν είχαμε και δύο-τρεις μονάδες παραπάνω στους φορολογικούς συντελεστές. Προσπαθούμε με ρεαλισμό, σεμνότητα και ειλικρίνεια να πούμε στον κόσμο: «Πράγματι η κατάσταση είναι ασυνήθιστη και έχει ξεφύγει. Αυτό, όντως, μας οδηγεί στο να κάνουμε πράγματα που να είναι πιο αποτελεσματικά».

Στηρίζουμε τους πολίτες

Από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους πολίτες. Πουθενά, καμία Κυβέρνηση, καμιά χώρα δεν μπορεί να μηδενίσει τις ανατιμήσεις. Όπως και παντού, ο κόσμος δοκιμάζεται, διαμαρτύρεται και ζητάει περισσότερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δίνουμε περισσότερα, μήνα με τον μήνα. Ξεκινήσαμε μόνο με το επίδομα για τη Δ.Ε.Η., φτάνουμε τώρα στην ενίσχυση στους ευάλωτους, θα έχουμε την παρέμβαση στα καύσιμα, έρχεται η αύξηση του κατώτατου μισθού. Προφανώς, η κρίση αυτή δεν οφείλεται σε αστοχίες ή σε ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν στο εσωτερικό και δεν έγιναν. Αλλάζει η κατάσταση γεωπολιτικά παντού και ζούμε τις σφοδρές επιπτώσεις του πολέμου. Και για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, πέρα από αυτά που γίνονται εδώ, απαιτείται και η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Γι’ αυτό και είναι προς τη θετική κατεύθυνση το ότι η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού έχει συμπεριληφθεί στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις