Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τσετσένοι στην Ουκρανία: Βίντεο ντοκουμέντο από την “πρώτη γραμμή”
ΚΟΣΜΟΣ

Τσετσένοι στην Ουκρανία: Βίντεο ντοκουμέντο από την “πρώτη γραμμή”

Τσετσένοι στην Ουκρανία: Το CNN εντόπισε γεωγραφικά και επαλήθευσε την αυθεντικότητα του βίντεο με τους Τσετσένους πολεμιστές στο χωριό Velyka Dymerka της Ουκρανίας

Πλάνα από μια σύγκρουση στην Ουκρανία που εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, φαίνεται να δείχνει μια ασυνήθιστη ομάδα μαχητών: Προφανώς Τσετσένοι εθελοντές που πολεμούν στο πλευρό Ουκρανών εναντίον της Ρωσίας. Το CNN εντόπισε γεωγραφικά και επαλήθευσε την αυθεντικότητα του βίντεο από το χωριό Velyka Dymerka, περίπου 18 μίλια βορειοανατολικά του Κιέβου. Ωστόσο, Τσετσένοι πολεμούν και εναντίον της Ουκρανίας. Την Τετάρτη, ο Ραμζάν Καντίροφ δημοσίευσε ένα βίντεο με μονάδες της Τσετσενίας που εμπλέκονται σε οδομαχίες κατά των ουκρανικών δυνάμεων στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης. Σε ένα σχόλιο στον λογαριασμό του στο Telegram, ο Καντίροφ καυχήθηκε ότι ο Τσετσένος διοικητής του, ο οποίος παραχωρούσε συνέντευξη, διατήρησε ηρωική ηρεμία ενώ δεχόταν πυρά.

“Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, μια οβίδα τανκ έπεσε στο πενταόροφο κτίριο πίσω από την πλάτη του ανυποψίαστου Τιμούρ Ιμπρίεφ και εξερράγη”, έγραψε ο Καντίροφ. “Ένα θραύσμα χτύπησε έναν από τους μαχητές. Η κάμερα απαθανάτισε την ολύμπια ηρεμία και αυτοσυγκράτηση του αγαπητού μου ΑΔΕΛΦΟΥ Τιμούρ. Δεν πτοήθηκε, δεν έκανε την πάπια. Είστε περήφανοι για το κρύο αίμα των γενναίων μαχητών”, έγραψε ο Καντίροφ.

O Καντίροφ προέτρεψε τον ρωσικό στρατό να “βγάλει τα γάντια”

Το Telegram είναι το μέσο προπαγάνδας που προτιμά ο Kadyrov: Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημοσιεύσει μια ροή βίντεο από την πρώτη γραμμή που διατυμπανίζουν την ανδρεία των Τσετσένων στρατιωτών που πολεμούν για λογαριασμό του Πούτιν. Ισχυρίστηκε επίσης ότι βρισκόταν στην Ουκρανία, λίγο έξω από την πρωτεύουσα – ένας ισχυρισμός που οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν, προκαλώντας οργισμένες αναρτήσεις στο Telegram από τον Καντίροφ.

Μόλις λίγες μέρες μετά τον πόλεμο, ο Καντίροφ προέτρεψε ακόμη και τον ρωσικό στρατό να “βγάλει τα γάντια” και να επεκτείνει την επίθεσή του στην Ουκρανία.

“Ήρθε η ώρα να λάβουμε μια συγκεκριμένη απόφαση και να ξεκινήσουμε μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας προς όλες τις κατευθύνσεις και τα εδάφη της Ουκρανίας”, είπε ο Καντίροφ στον λογαριασμό του στο Telegram. “Εγώ ο ίδιος έχω αναπτύξει επανειλημμένα τακτικές και στρατηγικές κατά των τρομοκρατών, έχω συμμετάσχει σε μάχες. Κατά την κατανόησή μου, οι τακτικές που επιλέχθηκαν στην Ουκρανία είναι πολύ αργές. Διαρκούν πολύ και, κατά την άποψή μου, δεν είναι αποτελεσματικές.”

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά επίπεδα ειρωνείας εδώ, όπως σημειώνει το CNNi. Οι εικόνες της κατεστραμμένης πόλης της Μαριούπολης θυμίζουν παράξενα το Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας η οποία ισοπεδώθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις σε έναν βίαιο πόλεμο που πέρασε από δύο φάσεις στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Και ο ίδιος ο Καντίροφ ήταν κάποτε ένας αντάρτης που πολέμησε εναντίον της Ρωσίας πριν αλλάξει πλευρά.

Πηγή: CNNi

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις