Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / S 400 Τουρκία – Ουκρανία: Καμία συμφωνία για προμήθεια, λέει η Άγκυρα
ΚΟΣΜΟΣ

S 400 Τουρκία – Ουκρανία: Καμία συμφωνία για προμήθεια, λέει η Άγκυρα

S 400 Τουρκία - Ουκρανία: Να παραδώσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και τους πυραύλους Patriot στην Τουρκία «χωρίς προϋποθέσεις» καλεί τη Δύση ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ταγίπ Ερντογάν

Με άρθρο του στην εφημερίδα των ΗΠΑ «Wall Street Journal», ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής κυβέρνησης, Φαχρετίν Αλτούν, ζήτησε την άνευ όρων παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-35 και του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot από τις ΗΠΑ. Η άποψή του ήταν απάντηση σε προηγούμενο άρθρο της εφημερίδας που ανέφερε πως αν η Τουρκία επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων της με τη Δύση θα έπρεπε να παραδώσει το ρωσικό σύστημα S-400 στους Ουκρανούς για να πολεμήσουν πιο αποτελεσματικά τους Ρώσους.

«Παρόλο που αυτή η απαίτηση δεν είναι ρεαλιστική σήμερα, αυτή η ιδέα παρουσιάζει την ευκαιρία να συζητήσουμε τα προβλήματα που έχει βιώσει τελευταίως η Τουρκία στις σχέσεις της με την Δύση», ανέφερε ο συνεργάτης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κορυφαίος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης άσκησε κριτική στις ΗΠΑ για τη στάση τους αφότου η Άγκυρα απέκτησε τους ρωσικούς πυραύλους. Τόνισε πως ξεχνούν ότι η Τουρκία προσέγγισε τις ΗΠΑ αρχικά για την αγορά του συστήματος Patriot.

“Ο τουρκικός λαός δεν παίρνει πλέον στα σοβαρά καμία ανεπίσημη υπόσχεση της Δύσης”

«Με δεδομένο πως η Τουρκία βρίσκεται σε μια από τις πιο επικίνδυνες και ασταθείς περιοχές στον κόσμο και οι απειλές που έχει δεχθεί δεν εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας με την απόρριψη της Ουάσινγκτον, η Άγκυρα έπρεπε να κοιτάξει τις εναλλακτικές της», υποστήριξε ο Αλτούν και συνέχισε: «Η Τουρκία δεν είχε τη δυνατότητα να αγοράσει το σύστημα Patriot». «Οι Τούρκοι ακόμη θυμούνται πως οι σύμμαχοί μας απέσυραν συστοιχίες Patriot από την Τουρκία κατά της διάρκεια των υψηλών εντάσεων στις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας. Με δεδομένη αυτή την εμπειρία, ο τουρκικός λαός δεν παίρνει πλέον στα σοβαρά καμία ανεπίσημη υπόσχεση της Δύσης πως θα μας τροφοδοτήσει με το Patriot», έγραψε.

«Η παράνομη “απομάκρυνση” της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 που σχετιζόταν με πολιτικές σκέψεις το κάνει δύσκολο να λάβουμε σοβαρά υπόψη το “μεταφορικό”… καρότο της επαναφοράς της Τουρκίας», συμπλήρωσε και ακολούθως είπε πως είναι ζήτημα της Δύσης να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Αιχμές κατά Μακρόν

Παράλληλα, ο Αλτούν άφησε αιχμές και κατά του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ εγκεφαλικά νεκρό, όταν η Τουρκία απειλούσε την Ελλάδα. «Η ουκρανική κρίση έδειξε πως βγήκαν γεωπολιτικά συμπεράσματα που υποτίμησαν τη στρατηγική θέση της Τουρκίας, ιδίως από εκείνος που χαρακτήρισαν το ΝΑΤΟ “εγκεφαλικά νεκρό” και πίστεψαν πως τα εθνικά σύνορα δεν αποτελούν πλέον αντικείμενο συζήτησης», είπε. «Η Τουρκία περιμένει η Δύση να της συμπεριφερθεί όπως της αξίζει».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις