Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας – πόλεμος: Η επικεφαλής θέλει να παραιτηθεί, αλλά ο Πούτιν λέει «όχι»
ΚΟΣΜΟΣ

Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας – πόλεμος: Η επικεφαλής θέλει να παραιτηθεί, αλλά ο Πούτιν λέει «όχι»

Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας - πόλεμος: Όπως αναφέρεται, μια αποχώρησή της στην παρούσα φάση, θα εθεωρείτο προδοσία

Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, φέρεται να έχει εκφράσει επιθυμίες να παραιτηθεί, αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος της είπε να παραμείνει, όπως αναφέρουν τέσσερις πηγές με γνώση των συζητήσεων, μεταδίδει το Bloomberg. Οι σημερινές θέσεις της Ναμπιουλίνα, η οποία προτάθηκε για μια νέα πενταετή θητεία στην Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα, δεν έχουν γίνει γνωστές. Της έχει ανατεθεί η διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε στη Ρωσία ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος μάλιστα ανέτρεψε με γοργούς ρυθμούς πολλά από όσα κατάφερε να επιτύχει στα εννέα χρόνια της θητείας της.

Το σύστημα Πούτιν και οι άνθρωποι της KGB

Όπως αναφέρεται, μια αποχώρησή της στην παρούσα φάση, θα εθεωρείτο προδοσία από τον Πούτιν, με τον οποίο η Ναμπιουλίνα έχει συνεργαστεί στενά εδώ και δύο δεκαετίες. Η 58χρονη δεν έχει προβεί σε δημόσιες δηλώσεις σχετικά με το θέμα του επαναδιορισμού της. Επιπλέον, η Ναμπιουλίνα δεν απάντησε σε αίτημα του πρακτορείο Bloomberg για κάποιο σχόλιο, όπως και οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας και του Κρεμλίνου.

Σημειώνεται ότι μόνο ένας Ρώσος ανώτατος αξιωματούχος έχει παραιτηθεί από την αρχή του πολέμου: Ο Ανατόλι Τσουμπάις αποσύρθηκε από τη θέση του ως απεσταλμένος του Πούτιν για το Κλίμα αυτή την εβδομάδα και εγκατέλειψε τη Ρωσία.

Στην Τουρκία ο Ανατόλι Τσουμπάις;

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε με δήλωσή του στο πρακτορείο RIA, ότι ο σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν και αρχιτέκτονας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη μετασοβιετική Ρωσία, παραιτήθηκε προσθέτοντας ότι το έκανε με δική του πρωτοβουλία. Νωρίτερα σήμερα, πηγή είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι ο Τσουμπάις παραιτήθηκε και αποτελεί το πλέον προβεβλημένο υψηλόβαθμο πρόσωπο που εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την εισβολή στην Ουκρανία.

Μάλιστα, σε φωτογραφία που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δημοσιογράφο των Financial Times, φαίνεται ο Τσουμπάις να κάνει ανάληψη από ATM στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις