Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυβέρνηση: Ο πρωθυπουργός παίρνει πάνω του τις πολιτικές πρωτοβουλίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Ο πρωθυπουργός παίρνει πάνω του τις πολιτικές πρωτοβουλίες

Κυβέρνηση: Θα ρίξει στην μάχη το δυνατό της χαρτί, που είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναμφίβολα η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι από τις δυσκολότερες για την κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το κύμα ακρίβειας που δεν υποχωρεί, αλλά αντιθέτως γιγαντώνεται, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στην οικονομία, ο κορονοιός που δεν έχει τελειώσει συνθέτουν ίσως την πιο δύσκολη εξίσωση στην έως τώρα θητεία της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεν έχει παραμείνει ούτε λεπτό αδρανής μπροστά σε όλε αυτές τις «μίνι κρίσεις», ωστόσο φαίνεται ότι σε επικοινωνιακό επίπεδο οι κυβερνητικές δράσεις δεν έχουν γίνει απολύτως κατανοητές από τους πολίτες ή από μέρος της κοινωνίας των πολιτών. Για τον λόγο αυτό και επειδή σε κάθε τέτοιου είδους κρίσιμη συγκυρία οι πολίτες συσπειρώνονται γύρω από την κυβέρνηση και το πρόσωπο του πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλάβει κεντρικό ρόλο για μια ακόμη φορά στην επικοινωνία της κυβερνησιμότητας με τους πολίτες.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα ρίξει στην μάχη το δυνατό της χαρτί, που είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να ενισχύσει το κυβερνητικό έργο παρεμβαίνοντας ο ίδιος στους πολίτες και παίρνοντας «πάνω» του τις νυν αλλά και τις επόμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πυκνώσει το επόμενο διάστημα τις εμφανίσεις του στην βουλή, ενώ ήδη έχει καταρτιστεί το πρόγραμμα των επισκέψεών του στην περιφέρεια, αλλά και οι επαφές του με φορείς της παραγωγής και του εμπορίου.

Πού στοχεύει το Μαξίμου

Η στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου είναι σαφής: η επαναφορά στο μέγιστο δυνατό βαθμό της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση που μετά τις τελευταίες κρίσεις (ακρίβεια, ενέργεια, λογαριασμοί) δείχνει να έχει κλωνιστεί, ακόμη και αν αυτός ο κλωνισμός είναι προς το παρόν σε μικρό βαθμό. Ο πρωθυπουργός θα στηρίξει απόλυτα τις κυβερνητικές επιλογές για την ενίσχυση των ευάλωτων στο επίπεδο της ακριβής ενέργειας, των καυσίμων, αλλά και των αυξημένων τιμών σε βασικά αγαθά, εξηγώντας τόσο μέσα στην βουλή όσο και στις επαφές του με τις παραγωγικές ομάδες της κοινωνίας, τους μικρομεσαίους και τους πολίτες της περιφέρειας, ότι η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν, ώστε αφενός να βοηθήσει τους ευάλωτους συμπολίτες μας και τα ευάλωτα νοικοκυριά, αφετέρου να διατηρήσει την ελληνική οικονομία μακρυά από τον εκτροχιασμό και σταθερά σε αναπτυξιακή τροχιά.

Και σίγουρα κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο ,όταν οι πολίτες λαμβάνουν δυσθεώρητους λογαριασμούς ρεύματος, όταν πληρώνουν πανάκριβα την βενζίνη και όταν βασικά αγαθά στις λαϊκές και τα σούπερμάρκετ έχουν πάρει την ανιούσα. Στην επιχειρηματολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχουν δύο βασικά «όπλα», τα οποία ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει τόσο απέναντι στην κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση (περί μη στήριξης των ασθενέστερων , και καταβολή ψίχουλων με την μορφή επιδομάτων) όσο και στην γκρίνια που παρατηρείται σε ορισμένες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.

Τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού

Και τα επιχειρήματα αυτά είναι αφενός η αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία έρχεται να προστεθεί στο πακέτο μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκαν πριν δύο, εβδομάδες, αλλά και η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών αλλά και του ΕΝΦΙΑ που αποδίδουν χρήματα στην τσέπη των εργαζόμενων και των καταναλωτών. Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να διαψεύδει τα σενάρια για πρόωρή προσφυγή στις κάλπες που θα δημιουργούσαν ανασφάλεια και αστάθεια στην χώρα και την οικονομία, ενώ θα συνεχίσει την σταθερή του ρητορική απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία στις επαφές του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, αφού με βάση τις πρόσφατες συναντήσεις του, οι ελληνικές προτάσεις χαίρουν απόλυτης αποδοχής από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι δύσκολες καταστάσεις για μια κυβέρνηση απαιτούν πρωτοβουλίες και δράσεις και απαιτούν ανάληψη ευθυνών και για τα θετικά και τα αρνητικά και ο πρωθυπουργός έχοντας γνώση της ευθύνης που τον βαραίνει θα απευθυνθεί ο ίδιος στους πολίτες και θα τους ζητήσει να τον εμπιστευτούν και σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις