Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μπρόκολο – βράσιμο: Πόση ώρα το αφήνω στην κατσαρόλα
PLUS

Μπρόκολο – βράσιμο: Πόση ώρα το αφήνω στην κατσαρόλα

Μπρόκολο - βράσιμο: Πόση ώρα βράζουμε το μπρόκολο: Ο σωστός χρόνος βρασίματος είναι πολύ βασικός

Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο ωφέλιμα πράσινα λαχανικά. Ο σωστός χρόνος βρασίματος είναι πολύ βασικός για να διατηρηθούν όλα τα θρεπτικά συστατικά του μπρόκολου. Ούτε ωμό αλλά ούτε και πολύ βρασμένο.

Πώς θα το καταφέρετε;

Αφού το πλύνετε καλά το κόβετε σε ίσα μέρη για να πετύχετε ομοιόμορφο βράσιμο.

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το μπρόκολο και τη γεμίζετε μέχρι τη μέση με νερό -μην σκεπάζετε ποτέ το μπρόκολο με νερό μέχρι πάνω. Ρίχνετε μέσα αλάτι και λεμόνι. Την σκεπάζετε καλά με το καπάκι και αφού πάρε βράση την αφήνετε στη φωτιά από 2-10’ αναλόγως πόσο μαλακό θέλετε το μπρόκολο. Αν θέλετε να διατηρήσει το πράσινο χρώμα του και όλα τα θρεπτικά του συστατικά 2’-3’, αφού πάρει βράση, είναι αρκετός χρόνος για να μαλακώσει το κοτσάνι και να βράσει το μπρόκολό σας.

Tips. Για να φτιάξετε μπρόκολο σαν σε ατμό τότε παίρνετε ένα μπολ βάζετε μέσα μία μερίδα μπρόκολο, μισή κούπα νερό και το βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων για το πολύ 2’-3’.

Τρεις νόστιμες συνταγές με μπρόκολο
Muffins με μπρόκολο και αυγά (100 θερμίδες)

Η πρώτη συνταγή είναι που θα δούμε είναι muffins με μπρόκολο και αυγά και εμπεριέχει 100 θερμίδες. Τα υλικά που θα χρειαστούν είναι: Τρία κομμάτια μπρόκολου στον ατμό, 5 αυγά, 1/3 φλιτζάνι τυρί τσένταρ, 1/4 κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη, 1/4 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη, αλάτι και μαύρο πιπέρι και 1 κουταλάκι ελαιόλαδο. Η εκτέλεση είναι πολύ εύκολη, καθώς προθερμένετε το φούρνο στους 180 C. Ύστερα ψεκάζετε τη φόρμα για muffins με αντικολλητικό σπρέι και αφήστε το στην άκρη. Μετά σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τα αυγά, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι και προσθέστε όλα τα άλλα υλικά και μοιράστε το μείγμα στη φόρμα, γεμίζοντας περίπου τα 3/4. Τέλος, ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.

Μπροκολοκεφτέδες ( 35 θερμίδες )

Συνεχίζουμε με τους μπροκολοκεφτέδες, οι οποίοι εμπεριέχουν 35 θερμίδες. Τα υλικά που θα χρειαστούν είναι: 170 γρ. μπρόκολο βρασμένο, 2 κουταλιές της σούπας κίτρινο κρεμμύδι, 28 γρ. τυρί τσένταρ, 1 αυγό,1 κουταλιά μαϊντανό, 1/3 φλιτζάνι φρυγανιά ολικής αλέσεως. Για την εκτέλεση θα χρειαστεί αρχικά να προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C. Ψιλοκόβετε το μπρόκολο και το ανακατεύετε με το αυγό, τα κρεμμύδια, το τσένταρ, τη φρυγανιά και το καρύκευμα. Βάζετε περίπου 1,5 κουταλιά της σούπας μίγμα στα χέρια σας, χρησιμοποιώντας μια σέσουλα παγωτού ή ένα κουτάλι και πλάθετε μια σφιχτή μπάλα και την τοποθετείτε στο ταψί. Ψήνετε για 20-24 λεπτά ή μέχρι οι μπροκολοκεφτέδες να γίνουν τραγανοί. Απολαύστε τους με την αγαπημένη σας σάλτσα!

Σούπα-μπρόκολο ( 240 θερμίδες)

Τρίτη συνταγή και τελευταία του κειμένου είναι η σούπα-μπρόκολο με 240 θερμίδες. Τα υλικά είναι τα εξής: 1 κ. τ.σ. ελαιόλαδο, 1/4 μέτριο κίτρινο κρεμμύδι, 85 γρ. πατάτες, 170 γρ.μπρόκολο, αλάτι και μαύρο πιπέρι, 1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών και τυρί τσένταρ. Για να ξεκινήσετε την εκτέλεση θα χρειαστεί σε μέτρια κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεστάνετε το λάδι. Προσθέτετε το κρεμμύδι και σοτάρετε ελαφρά, προσθέτοντας, στην πορεία, την πατάτα, το ζωμό, το αλάτι και το πιπέρι. Σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά ή μέχρι τα λαχανικά να είναι αρκετά μαλακά. Αν χρειαστεί προσθέστε περισσότερο νερό για να βράσουν. Χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ χειρός ή ένα μπλέντερ, λιώνετε τα λαχανικά μέχρι να αποκτήσουν μια βελούδινη υφή. Την σερβίρετε ζεστή με τριμμένο τυρί τσένταρ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις