Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πρόωρες εκλογές: Ο πρωθυπουργός μάς έχει συνηθίσει να μην λαμβάνει καμία πολιτική απόφαση εν θερμώ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόωρες εκλογές: Ο πρωθυπουργός μάς έχει συνηθίσει να μην λαμβάνει καμία πολιτική απόφαση εν θερμώ

Πρόωρες εκλογές: Κάποιοι εκτιμούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις που έχει αυτός στην οικονομία θα οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι δεδομένο ότι επηρεάζει ολόκληρη την Ευρώπη σε ενεργειακό, οικονομικό, αλλά και πολιτικό επίπεδο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ακόμη και μετά την λήξη του πολέμου (όποτε και αν συμβεί αυτό) θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την γηραιά ήπειρο. Σε ό,τι αφορά στην χώρα μας, κάποιοι εκτιμούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις που έχει αυτός στην οικονομία θα ωθήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσφύγει πρόωρα σε εκλογές. Ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται ότι απέχει αρκετά από τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού τόσο τους πολιτικούς, όσο και τους οικονομικούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας έχει συνηθίσει να μην λαμβάνει καμία πολιτική απόφαση εν θερμώ και επίσης μας έχει συνηθίσει να δίνει προτεραιότητα στην κυβερνησιμότητα και όχι στον εντυπωσιασμό και μάλιστα χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος αυτών των αποφάσεων. Είναι δύσκολα κατανοητό, λοιπόν, πως σε αυτήν την κρίσιμη για την Ευρώπη αλλά και την χώρα μας περίοδο ο πρωθυπουργός θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, δημιουργώντας ακόμη περισσότερη ανασφάλεια στους πολίτες από αυτήν που ήδη προκαλεί η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή. Και μπορεί τα σενάρια για εκλογές να φουντώνουν από βδομάδα σε βδομάδα, ωστόσο οι καλά γνωρίζοντες τον πρωθυπουργό ξέρουν ότι αυτήν την στιγμή προτεραιότητά του είναι η οικονομία, το συνεχόμενο κύμα ακρίβειας και όχι η περιδίνηση της χώρας σε απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.

Στήριξη της κοινωνίας

Η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στην ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών και των συμπολιτών μας που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω των αυξημένων λογαριασμών του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, της βενζίνης και του ρεύματος. Είναι επίσης προσαντολισμένη ώστε το νέο πακέτο στήριξης, που περιλαμβάνει και νέες επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα, και οι φοροελαφρύνσεις για την κατανάλωση καυσίμων να μειώσουν σε κάποιο βαθμό το κόστος διαβίωσης για όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας.  Άλλωστε ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι σε όλες τις κρίσεις, είτε είναι οικονομικές, είτε είναι σαν την πρόσφατη κρίση της πανδημίας οι πολίτες συσπειρώνονται γύρω από την κυβέρνηση και από αυτήν αναμένουν να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προχωρήσει σε παρεμβάσεις διευκόλυνσης της καθημερινότητάς τους. Η στόχευση, λοιπόν, του Μεγάρου Μαξίμου είναι προφανής: η μείωση της ακρίβειας, ο περιορισμός του πληθωρισμού και η συνέχιση της επιδοματικής πολιτικής για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει το κύμα ακρίβειας που επηρεάζει οριζόντια το σύνολο των ελληνικών νοικυριών.

Ενίσχυση των επιχειρήσεων

Την ίδια ώρα παρόμοια σπουδή δείχνει η κυβέρνηση και για τις επιχειρήσεις, καθώς το αυξημένο ενεργειακό κόστος έχει αυξήσει κατακόρυφα το κόστος λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα αρκετές, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να εξετάζουν το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις, ώστε να μην οδηγηθούν εργαζόμενοι στην ανεργία, αλλά και για να μην διαταραχτεί η «αλυσίδα» της αγοράς, δηλαδή και η προμήθεια προϊόντων και η κατανάλωσή τους και το κέρδος των επιχειρήσεων.

 

Ασφάλεια και σταθερότητα το ζητούμενο

Εν κατακλείδι και επειδή ακόμη και «πολιτικές φωνές» στην χώρα μας εκτιμούν ότι η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση θα οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες, η λύση αυτή δεν είναι αποδεκτή ακόμη και από τους ίδιους τους πολίτες ,όπως καταγράφεται και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Οι πολίτες σε περιόδους κρίσης αναζητούν ασφάλεια και σταθερότητα και μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε συνδυασμό με διπλές κάλπες (αφού η πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής) μόνο αυτό δεν προσφέρει.

Άρα προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό είναι η οικονομία και όχι οι εκλογές. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι μέσω ενός τέτοιου «άλματος» θα πρόδιδε την εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι πολίτες, όπως τουλάχιστον αυτή καταγράφεται δημοσκοπικά. «Οικονομία και κυβερνησιμότητα» έλεγε στην Αlpha freepress κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και νομίζω ότι αυτή η φράση χρησιμοποιείται «κατά κόρον» αυτόν τον καιρό στις συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις