Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Γιώργος Γεραπετρίτης: Σχέδιο αναβάθμισης των ενεργειακών αποθεμάτων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Γεραπετρίτης: Σχέδιο αναβάθμισης των ενεργειακών αποθεμάτων

Γιώργος Γεραπετρίτης: «Έχει κόστος το ότι στεκόμαστε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με τον διεθνή ανθρωπισμό, ότι παρέχουμε την αναγκαία βοήθεια στην Ουκρανία».

Ο κ. Γεραπετρίτης τονίζει «όλοι προβληματιζόμαστε από τις οικονομικές συνέπειες, βεβαίως θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες», προσθέτοντας ότι «έχει κόστος το ότι στεκόμαστε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με τον διεθνή ανθρωπισμό, ότι παρέχουμε την αναγκαία βοήθεια στην Ουκρανία. Όλη η Ευρώπη, όλη η οικουμένη, θα έχει ένα οικονομικό βάρος από την επιλογή, που όμως είναι η σωστή επιλογή μακροπρόθεσμα. Η ελληνική κυβέρνηση, διά του πρωθυπουργού, έτσι ώστε να υπάρξει στήριξη ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος», υπογράμμισε την πρώτη μέριμνα της κυβέρνησης, που είναι να υπάρχουν επαρκή αποθέματα:

Γι’ αυτό «ήδη προς την κατεύθυνση αυτή έχει υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναβάθμιση των αποθεμάτων μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου, τη δυνατότητα να τεθούν σε λειτουργία εφεδρικά εργοστάσια, αλλά ακόμη και να λειτουργήσουν εργοστάσια με φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.. Εχουν δοθεί μέχρι στιγμή περίπου 2 δισ. τους τελευταίους μήνες μόνο για τη στήριξη στο ενεργειακό κόστος. Δεν είναι αρκετό», αναγνώρισε, αλλά «είναι μια βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου. Δεν μπορεί μια εταιρεία να κερδοσκοπεί σε βασικά αγαθά εν μέσω πολέμου.

Τρία επιχειρήματα

Επίσης, σχολιάζοντας και το αίτημα πολιτικών κομμάτων, πολιτών κ.ο.κ. για οριζόντια μείωση φόρων, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε με τρία επιχειρήματα: «Πρώτον, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η μείωση αυτή θα φθάσει στον καταναλωτή, διότι στις ενδιάμεσες βαθμίδες της εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να απορροφηθεί αυτό το όφελος, άλλωστε το κρίσιμο είναι να μειωθεί η κερδοσκοπία. Δεύτερον, υπάρχει ένα τεράστιο δημοσιονομικό κόστος. Και, τρίτον, και πιο σημαντικό: το ζήτημα δεν είναι να ενισχύσουμε τον μεγάλο καταναλωτή. Το ζήτημα είναι να ενισχύσεις τον ευάλωτο. Η επιταγή ακρίβειας, «θα έλθει εντός του Μαρτίου και μέσω της οποίας θα στηρίξουμε τους ευάλωτους στοχευμένα και όχι οριζόντια».

Δεύτερο μέτρο η αύξηση μισθών: «Από 1ης Μαΐου θα έχουμε σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα συμπαρασύρει τουλάχιστον τους μικρομεσαίους και μεσαίους μισθούς. Στον ΕΝΦΙΑ πάμε σε μεσοσταθμική μείωση κατά 34%», μέτρο που θα έχει ως αποτέλεσμα «το 80% των νοικοκυριών να βιώσει αυτή τη σημαντική φορολογική μείωση, εκείνοι που έχουν περιουσία κατ’ εξοχήν σε λαϊκές συνοικίες. Άρα είναι μια στοχευμένη φορολογική δράση», ανέφερε και έκλεισε με τη διαβεβαίωση ότι «στο μέτρο του δυνατού θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να στηρίξουμε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις