Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άδειες οδήγησης: Κύκλωμα διαφθοράς στη Διεύθυνση Μεταφορών Καρδίτσας
ΕΛΛΑΔΑ

Άδειες οδήγησης: Κύκλωμα διαφθοράς στη Διεύθυνση Μεταφορών Καρδίτσας

Άδειες οδήγησης: Συνελήφθησαν 3 κρατικοί υπάλληνλοι και 3 ιδιοκτήτες σχολών οδηγών – Η ταρίφα για τα διπλώματα.

Κύκλωμα διαφθοράς στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Καρδίτσας με εμπλεκόμενους τρεις κρατικούς υπαλλήλους και ιδιοκτήτες σχολών Οδηγών, οι οποίοι έδιναν παράτυπα παντός είδους άδειες οδήγησης σε υποψηφίους έναντι αμοιβής, φέρνει στο φως η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας. Σε επιχείρηση οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ, σε συνεργασία με το τοπικό Τμήμα Ασφαλείας, προχώρησαν στη σύλληψη τριών υπαλλήλων και τριών ιδιοκτητών σχολών οδηγών. Στη δικογραφία, περιλαμβάνονται και άλλοι πέντε ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν στα πλαίσια του Αυτόφωρου. Η «ταρίφα», που είχε ορισθεί, αναλόγως του είδους και της κατηγορίας των διπλωμάτων οδήγησης που δίνονταν «στα μουλωχτά», κυμαινόταν από 1.600 έως 2.200 ευρώ! Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες που περιήλθαν στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, για χρηματισμό υπαλλήλων και παρατυπίες, κατά τη διαδικασία των εξετάσεων.

«Όπως προέκυψε από την έρευνα», ανακοίνωσαν οι «Αδιάφθοροι», τα μέλη της εγκληματικής ομάδας ενώθηκαν τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2021, επιδιώκοντας παράνομο οικονομικό όφελος. Σκοπός τους ήταν να εφοδιάζουν υποψήφιους οδηγούς παράνομα με άδειες οδήγησης όλων των κατηγοριών, Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) και Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Επάρκειας (Π.Ε.Ε.) / Άδειες Οδικού Μεταφορέα (ADR) που χορηγούνται από σχολές Επαγγελματικής κατάρτισης Μεταφορέων.

Πώς βοηθούσαν τους υποψήφιους

Όπως προέκυψε από την έρευνα, κατά τη θεωρητική εξέταση, οι εξεταστές – μέλη της εγκληματικής ομάδας, βοηθούσαν τους υποψηφίους να περαιώσουν επιτυχώς την εξέτασή τους. Πώς;

  • Αντικαθιστώντας τα ερωτηματολόγια με άλλα που είχαν απαντηθεί σε προγενέστερο χρόνο στη σχολή οδηγών.
  • Κατά τη διόρθωση των γραπτών συμπλήρωναν ορισμένες απαντήσεις στις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής που δεν είχαν συμπληρώσει οι υποψήφιοι.
  • Καθοδηγώντας τους για τις απαντήσεις που θα έπρεπε να επιλέξουν ως ορθές.
  • Χορηγώντας τους τεμάχια χαρτιού στα οποία αναγράφονταν οι ορθές απαντήσεις στις ερωτήσεις ανάπτυξης».

Έτσι, σφού οι υποψήφιοι αντέγραφαν τις απαντήσεις, επέστρεφαν τα τεμάχια χαρτιού στους εξεταστές και αυτοί στη συνέχεια βεβαίωναν ψευδώς στο δελτίο εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίου, ότι επέτυχε με αποτέλεσμα να του χορηγείται η αντίστοιχη άδεια ικανότητας οδήγησης ή πιστοποιητικό».

Τιμές ανάλογα με την κατηγορία

Και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, περνάει στο θέμα των ποσών που καταβάλλονταν: «Για έκδοση άδειας οδήγησης Γ΄ κατηγορίας και Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας, η οργάνωση χρέωνε μεταξύ 1.900 και 2.200 ευρώ, ενώ για την έκδοση άδειας ικανότητας οδήγησης Β΄ κατηγορίας, τουλάχιστον 1.600 ευρώ. Από τα χρηματικά ποσά που αφορούσαν την παράτυπη διαδικασία, μέρος του ποσού προοριζόταν για τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών. Από την έρευνα διαπιστώθηκαν σε τουλάχιστον 133 περιπτώσεις, η διευκόλυνση υποψηφίων από μέλη της οργάνωσης κατά τη θεωρητική εξέταση».

Σημειώνεται ακόμη ότι, υποψήφιοι από άλλους Νομούς, που δεν ενέπιπταν δικαιοδοσία της συγκεκριμένης υπηρεσίας, προκειμένου να επωφεληθούν από την παράνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης και να προβούν στην έκδοση άδειας οδήγησης, μετέβαλαν τον τόπο κατοικίας τους χρησιμοποιώντας ψευδή δικαιολογητικά φιλοξενίας, για τα οποία κατέβαλαν το ποσό των 50 ευρώ.

Τι κατασχέθηκε στα γραφεία

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες στην ανωτέρω υπηρεσία, καθώς και σε οικίες και γραφεία. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 2.825 ευρώ, 2 δελτία εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίου οδηγού, σφραγίδα για γνήσιο της υπογραφής, πλήθος τεμαχίων χαρτιού με ιδιόχειρες και εκτυπωμένες σημειώσεις, πλήθος ομαδοποιημένων σημειώσεων, τα οποία αφορούν απαντήσεις σε ερωτήσεις υποψηφίων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις