Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μακρόν για Πούτιν: “Ηθικός και πολιτικός κυνισμός που μου είναι ανυπόφορος”
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν για Πούτιν: “Ηθικός και πολιτικός κυνισμός που μου είναι ανυπόφορος”

Μακρόν για Πούτιν: "Όλα αυτά δεν είναι σοβαρά, είναι ηθικός και πολιτικός κυνισμός που μου είναι ανυπόφορος"

Για “ηθικό και πολιτικό κυνισμό” του Ρώσου προέδρου Πούτιν έκανε λόγο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Mακρόν, αναφορικά με την πρόταση του να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι που επί της ουσίας θα υποχρεώνουν πολίτες μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας να κατευθυνθούν προς την Ρωσία. “Όλα αυτά δεν είναι σοβαρά, είναι ηθικός και πολιτικός κυνισμός που μου είναι ανυπόφορος” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος συνέντευξή του σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό.

Τόνισε επίσης ότι η κατάσταση στην Ουκρανία χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, ότι η Γαλλία θα υποστηρίξει την Ουκρανία με όλα της τα μέσα αλλά και ότι θέλει να σταματήσει τον πόλεμο χωρίς αυτή να εμπλακεί.

Και τέταρτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας συζητούν στις Βρυξέλλες

Tην επιβολή και τέταρτου πακέτου ακόμη πιο αυστηρών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας συζητούν τις τελευταίες μέρες η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την πίεση στη Μόσχα. Το ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια για κυρώσεις επιβεβαίωσε σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ.

Μάλιστα, σύμφωνα με την DW φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον επιμένει στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους ότι θα πρέπει οι κυρώσεις να συμπεριλάβουν και την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται προς το παρόν διστακτικοί, γιατί η εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα είναι σε ορισμένες χώρες μεγάλη και, αν δεν βρεθούν εναλλακτικοί προμηθευτές, δύσκολα θα συναινούσαν στην επέκταση των κυρώσεων και στον τομέα αυτό.

Επιπτώσεις σε θαλάσσιες μεταφορές και ασφαλίσεις ρωσικών πλοίων

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι νέες κυρώσεις που συζητούνται θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν επίσης τομείς όπως οι θαλάσσιες μεταφορές με την επιβολή του μέτρου απαγόρευσης της προσέγγισης πλοίων ρωσικών συμφερόντων σε λιμάνια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και των χωρών που θα συμμετάσχουν στο νέο πακέτο. Θα μπορούσαν επίσης οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι να απαγορεύσουν την ασφάλιση των πλοίων αυτών σε ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες.

Πάντως, η νέα εκτόξευση των τιμών ενέργειας επιταχύνει και την συζήτηση σε ορισμένες χώρες, όπως για παράδειγμα το Βέλγιο, για την χρονική μετάθεση της εξόδου της χώρας από την πυρηνική ενέργεια. Ακόμη και το κόμμα των οικολόγων που συμμετέχει στη βελγική κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι έτοιμο να συζητήσει τη μετάθεση αυτή. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να συμπεριληφθούν τα πυρηνικά εργοστάσια και το φυσικό αέριο στα μεταβατική καύσιμα που θα βοηθήσουν στην πράσινη μετάβαση.

Κομισιόν: Ανακοινώνει σχέδιο για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Παράλληλα μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας θα παρουσιάσει αύριο, Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το πλήγμα που θα επιφέρει στην ευρωπαϊκή οικονομία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η κ. φον ντερ Λάιεν από τη βελγική πρωτεύουσα μίλησε για την ανάγκη μίας “ασπίδας προστασίας” για καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Οι προτάσεις της Κομισιόν σύμφωνα με την Καθημερινή, θα εστιάσουν σε τρεις πυλώνες:

Τη διαφοροποίηση των προμηθευτών φυσικού αερίου ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία

Την περαιτέρω προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και

Τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Σύμφωνα με προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το οποίο διέρρευσε στον Τύπο, θα επιβληθούν υποχρεωτικά ελάχιστα επίπεδα αποθεμάτων στους χώρους αποθήκευσης των κρατών-μελών πριν τον επόμενο χειμώνα. Τα ελάχιστα αυτά επίπεδα τίθενται με σκοπό να διασφαλιστεί ότι ως τις 30 Σεπτεμβρίου το επίπεδο των αποθεμάτων στην Ε.Ε. θα βρίσκεται στο 80% της συνολικής χωρητικότητας.

Τα αποθέματα αερίου αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε., καθώς πλησιάζουμε το τέλος της περιόδου θέρμανσης, κυμαίνονται στο 27,6%. Το 45% των εισαγωγών αερίου της Ε.Ε. το 2021 προήλθε από τη Ρωσία. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις για περαιτέρω χαλάρωση των κοινοτικών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, όπως είχε συμβεί μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, για να δοθεί η δυνατότητα στήριξης επιχειρήσεων που πλήττονται δυσανάλογα από την ενεργειακή κρίση. Τέλος, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι πιθανή η ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με τις προτάσεις τροποποίησης των εθνικών σχεδίων να υπόκεινται σε έγκριση της Κομισιόν. Επιπλέον, τα κράτη-μέλη που δεν έχουν αιτηθεί τα δάνεια που δικαιούνται στο πλαίσιο του RRF θα παροτρυνθούν να το κάνουν, επενδύοντας τους πόρους που θα δανειστούν στην ενέργεια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις