Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σολτς – Πούτιν Ουκρανία: Ο Γερμανός καγκελάριος μίλησε στο τηλέφωνο με τον Ρώσο πρόεδρο
ΚΟΣΜΟΣ

Σολτς – Πούτιν Ουκρανία: Ο Γερμανός καγκελάριος μίλησε στο τηλέφωνο με τον Ρώσο πρόεδρο

Σολτς - Πούτιν Ουκρανία: Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός στο Νότο, ετοιμάζουν μεγάλο χτύπημα στην Οδησσό

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σολτς και Πούτιν μίλησαν για μια ώρα στο τηλέφωνο, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο η γερμανική καγκελαρία. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει αμέσως όλες τις στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία, αναφέρει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Σολτς κάλεσε επίσης τον Πούτιν να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές όπου διεξάγονται μάχες.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους Σολτς-Πούτιν συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν σύντομα περαιτέρω συνομιλίες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ουκρανία: Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός στο Νότο, ετοιμάζουν μεγάλο χτύπημα στην Οδησσό

Την Παρασκευή, ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στα περίχωρα μιας άλλης ουκρανικής πόλης, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κλιμακώνει τις επιθέσεις του, καθώς το βράδυ της Πέμπτης δεσμεύτηκε να συνεχίσει μέχρι να επιτευχθεί η «ολοκληρωτική νίκη». Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, 331 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα και άλλοι 675 έχουν τραυματιστεί.

Το Μικολάιβ, στη νότια Ουκρανία, δέχτηκε επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κινούνταν σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Χερσώνα, η οποία έπεσε στα χέρια του Πούτιν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, και είναι ένα βασικό σημείο στο δρόμο προς την Οδησσό – την τρίτη μεγαλύτερη πόλη και το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας – που τελεί υπό απειλή.

Οι στρατιώτες του Πούτιν συνέχισαν επίσης τους βομβαρδισμούς τους στη Μαριούπολη, κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας στα ανατολικά, η οποία παραμένει μεν στην κατοχή της Ουκρανίας, αλλά είναι περικυκλωμένη και βομβαρδίζεται ανελέητα. Εάν η Ρωσία πετύχει τον στόχο αυτό, τότε μεγάλα τμήματα του ουκρανικού στρατού που «σκάβουν» χαρακώματα στο Ντονμπάς, κινδυνεύουν να αποκοπούν από την υπόλοιπη χώρα.

Ασταμάτητοι βομβαρδισμοί

Η Ρωσία επανήλθε με νέους βομβαρδισμούς πόλεων στο βορρά, με το Κίεβο (όπου η ρωσική φάλαγγα παραμένει στα περίχωρα), το Τσερνίχιβ και το Χάρκοβο να δέχονται νέα πλήγματα νωρίς την Παρασκευή – καθώς οι αρχές ανέφεραν ότι περιοχές της πόλης χτυπήθηκαν με απαγορευμένα πυρομαχικά διασποράς την Πέμπτη, σκοτώνοντας 47 ανθρώπους.

Στη διάρκεια της νύχτας, οι Ρώσοι επιτέθηκαν σε Ουκρανούς στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας τρεις στρατιώτες και προκαλώντας μια πυρκαγιά που μαινόταν στις εγκαταστάσεις για τέσσερις ώρες πριν επιτραπεί τελικά στα συνεργεία έκτακτης ανάγκης να την σβήσουν, αφότου οι άνδρες του Πούτιν είχαν πάρει τον έλεγχο.

Από την άλλη, ο στρατός της Ουκρανίας κατάφερε να σημειώσει κάποιες επιτυχίες. Δύο ρωσικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν σε περιοχή, στα ανατολικά του Ντονέτσκ, ενώ οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις έστησαν επίσης ενέδρα σε τανκς του Κρεμλίνου στο Γκοστομέλ και στο Μπροβάρι, αφήνοντας νεκρούς στρατιώτες και κατεστραμμένα οχήματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις