Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελλάδα – Ουκρανία πόλεμος: Σε μία κίνηση αυξημένης ετοιμότητας προχωράει το ΓΕΕΘΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα – Ουκρανία πόλεμος: Σε μία κίνηση αυξημένης ετοιμότητας προχωράει το ΓΕΕΘΑ

Ελλάδα - Ουκρανία πόλεμος: Απαγόρευση στρατιωτικών πτήσεων και ασκήσεις Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο

Σε μία κίνηση αυξημένης ετοιμότητας προχωράει το ΓΕΕΘΑ λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία και προασπίζει τα ελληνικά σύνορα, θέτοντας σε απαγόρευση κάθε είδους στρατιωτικού αεροσκάφους πάνω από τον Έβρο. Ωστόσο, διατηρούνται οι δεσμεύσεις προς την Ευρωατλαντική Συμμαχία. Από την απαγόρευση αυτή εξαιρούνται φυσικά τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και τα αμερικανικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, απαγορεύει από την 1η έως και την 28η Μαρτίου όλες τις στρατιωτικές πτήσεις πάνω από τον Νομό Έβρου. Εξαιρούνται τα αεροσκάφη τα οποία έχουν νωρίτερα καταθέσει και λάβει ειδική άδεια προκειμένου, είτε να διέλθουν από τον εναέριο χώρο της περιοχής, είτε να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Η απαγόρευση των στρατιωτικών πτήσεων στον εναέριο χώρο του Έβρου, γίνεται σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε κατασκοπευτική κίνηση είτε από την πλευρά της Ρωσίας είτε από την πλευρά της Τουρκίας στην αμερικανική βάση που έχει δημιουργηθεί στην Αλεξανδρούπολη.

Σε πλήρη ετοιμότητα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Μονάδες επιφανείας και υποβρύχια σε όλο το μήκος του Αρχιπελάγους στην Κρήτη έχει αναπτύξει το Πολεμικό Ναυτικό ενώ νοτίως της Κρήτης το Ναυτικό παρακολουθεί τις κινήσεις των Στόλων που έχουν συγκεντρωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενόψει των εξελίξεων, από τη Δευτέρα 21 έως και την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκε συνδυασμός Ασκήσεων «ΑΣΤΡΑΠΗ» και «ΟΡΜΗ», στη θαλάσσια περιοχή Κεντρικού, Ανατολικού Αιγαίου, Μυρτώου Πελάγους και Κυκλάδων με συμμετοχή μονάδων του Αρχηγείου Στόλου.

Ταυτόχρονα, σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται και ο Στρατός Ξηράς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο όπου υπάρχει συνεχής εκπαιδευτική δραστηριότητα όλων των Μονάδων υπό το φόβο επιθετικής ενέργειας από πλευράς Τουρκίας ή ενδεχόμενη προβοκατόρικης ενέργειας.

Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις τύπου «Παρμενίωνα». Τέλος, σε κατάσταση ετοιμότητας είναι και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία καθώς όλες οι Πολεμικές Μοίρες είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να δώσουν απαντήσει σε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια από την πλευρά των Τούρκων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις