Εφορία χρέη: Πρεμιέρα το Σεπτέμβριο για το «Eispraxis»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία χρέη: Πρεμιέρα το Σεπτέμβριο για το «Eispraxis»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Εφορία χρέη: Έρχονται αυτόματες κατασχέσεις, αλλά και εξπρές επιστροφές φόρων.

24.02.2022 | 08:38

Στενό μαρκάρισμα για τους φορολογούμενους που αφήνουν απλήρωτους φόρους και δεν ρυθμίζουν τα φορολογικά χρέη τους αλλά και αυτόματες επιστροφές φόρων ετοιμάζει η ΑΑΔΕ, ενεργοποιώντας από το Σεπτέμβριο ένα νέο πληροφοριακό σύστημα για την διαχείριση των οφειλών. Όπως αναφέρεται στην έκθεση των θεσμών για την 13η αξιολόγηση της οικονομίας από το φθινόπωρο θα λειτουργεί το νέο σύστημα «Eispraxis» το οποίο όχι μόνο θα διαβάζει τις οφειλές κάθε φορολογούμενου αλλά θα διασταυρώνει τα στοιχεία των χρεών με κάθε διαθέσιμο αρχείο του δημοσίου από την περιουσιακή του κατάσταση, το Κτηματολόγιο και το ΓΕΜΗ έως αρχεία και πληροφορίες που τηρούνται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ απλώνοντας έτσι ένα «δίχτυ» πάνω από κάθε οφειλέτη. Το νέο σύστημα επρόκειτο να ενεργοποιηθεί από τον Απρίλιο αλλά λόγω των καθυστερήσεων που καταγράφονται στην ανάπτυξή του, η πρεμιέρα του αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Με το «Eipsraxis» η φορολογική διοίκηση θα εξαπολύσει άγριο «κυνηγητό» με αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων για όσους δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους παρά τη μεγάλη οικονομική επιφάνεια και τις συνεχείς οχλήσεις να κλείσουν την εκκρεμότητα είτε με εφάπαξ εξόφληση των οφειλών είτε με ένταξη τους σε ρύθμιση τμηματικής αποπληρωμής. Το νέο ηλεκτρονικό «όπλο» θα καταγράφει τη συμπεριφορά του κάθε οφειλέτη και θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ αλλά και άλλους φορείς και υπηρεσίες όπως το Κτηματολόγιο, οι τράπεζες, οι συμβολαιογράφοι, η ΕΡΓΑΝΗ κ.α.

Αξιολόγηση του οφειλέτη

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά μηνύματα τακτοποίησης της εκκρεμότητας και προειδοποιήσεις για λήψη αναγκαστικών μέτρων στους ασυνεπείς έχοντες και κατέχοντες. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα ενεργοποιούνται κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και σε δεύτερη φάση πλειστηριασμοί.

Ειδικότερα με το νέο πληροφοριακό σύστημα:

  • Θα ταξινομούνται οι υποθέσεις οφειλής βάσει συνόλου ιδιοτήτων (Ονοματεπώνυμο Οφειλέτη, Ποσό Οφειλής, Χρονικό διάστημα καθυστέρησης υπόθεσης, Ημερομηνία τελευταίας ενέργειας κ.λπ.).
  • Θα εφαρμόζονται κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και θα λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με βάση τη συμπεριφορά του οφειλέτη και τις ειδοποιήσεις και υπενθυμίσεις για τα προτεινόμενα μέτρα.
  • Θα ενημερώνονται οι φορολογούμενοι μέσω επιστολής, e-mail, τηλεφώνου ή άλλου εναλλακτικού καναλιού επικοινωνίας για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, τη τήρηση η μη των ρυθμίσεων και για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις και κοινοποιήσεις μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
  • Θα παρακολουθείται η απόδοση των μέτρων είσπραξης και η διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

Αυτόματες επιστροφές φόρων

Την ίδια ώρα θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για την καταβολή των χρωστούμενων από τη φορολογική διοίκηση που αποτελεί μια μεγάλη πληγή καθώς οι φορολογούμενοι περιμένουν στην ουρά για μεγάλο χρονικό διάστημα για να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται λόγω των καθυστερήσεων του μηχανισμού στις διασταυρώσεις για τον εντοπισμό τυχόν οφειλών προκειμένου να γίνει συμψηφισμός. Κι αυτό γιατί με το νέο σύστημα θα υπάρξει αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφών και συμψηφισμών από διάφορες πηγές (φορολογικά χρέη, ασφαλιστικά χρέη, Τελωνεία, παρακράτηση μέσω φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής) και σύνδεση όλων των τρόπων εξόφλησης στον ίδιο τίτλο πληρωμής.

Exit mobile version