Ηχητικό Βγενόπουλου: Σάλος στην πολιτική σκηνή – Παραδικαστικό με ανοχή Τσίπρα, καταγγέλλει η ΝΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχητικό Βγενόπουλου: Σάλος στην πολιτική σκηνή – Παραδικαστικό με ανοχή Τσίπρα, καταγγέλλει η ΝΔ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ηχητικό Βγενόπουλου:Ο ρόλος της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου στο κύκλωμα

23.02.2022 | 15:25

Για “ένα σκοτεινό κύκλωμα στον χώρο της Δικαιοσύνης, το οποίο λειτουργούσε σε συνέργεια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ” κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία μετά την αποκάλυψη ηχητικού ντοκουμέντου, από το οποίο προκύπτει ο εκβιασμός που είχε καταγγείλει ότι υπέστη από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος το 2016. Η ΝΔ μιλά για “παραδικαστικά κυκλώματα που μεγαλούργησαν με την ανοχή του κ. Τσίπρα”. Ο επιχειρηματίας ηχογράφησε τη συνομιλία που είχε στο γραφείο του με την επιχειρηματία Δ.Μ., έμπιστη φίλη της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, η οποία ήταν η αγγελιοφόρος των μηνυμάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, η Δ.Μ. παραδέχεται ότι μετέφερε στον Α. Βγενόπουλο αίτημα της Θάνου να δώσει χρήματα (“βιβλία” όπως αναφέρονται, δηλαδή χρήματα μέσα σε ένα βιβλίο) τα οποία θα πήγαιναν απευθείας στην τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ενώ ο γιος της, κατά τη Δ.Μ., θα είχε τον ρόλο του εισπράκτορα. Μάλιστα, ο επιχειρηματίας είχε αποκαλύψει ότι του ζητήθηκε μέγεθος “βιβλιοθήκης”. Την αποκάλυψη του ηχητικού ντοκουμέντου έφερε στο φως της δημοσιότητας η δημοσιογράφος Δήμητρα Κρουστάλλη στο iefimerida.

ΝΔ: Εκβιασμοί, μεσολαβήσεις, “βιβλιοθήκες”, χρηματισμοί και διώξεις ακέραιων δικαστών
Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει:

“Τα όσα συγκλονιστικά ακούγονται στο ηχητικό ντοκουμέντο που σήμερα ήλθε στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν ένα σκοτεινό κύκλωμα στον χώρο της Δικαιοσύνης, το οποίο λειτουργούσε σε συνέργεια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εκβιασμοί, μεσολαβήσεις, “βιβλιοθήκες”, χρηματισμοί και διώξεις ακέραιων δικαστών που δεν υπηρετούσαν τα σχέδια τους, συνθέτουν ένα θλιβερό παρασκήνιο σε υποθέσεις μείζονος οικονομικού ενδιαφέροντος που παραπέμπουν σε άλλα καθεστώτα κι όχι σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Και μάλιστα στις υποθέσεις αυτές φέρεται να εμπλέκονται ανώτατοι δικαστικοί και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης”.

“Παραδικαστικά κυκλώματα μεγαλούργησαν με την ανοχή Τσίπρα”

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: “Φαίνεται όμως ότι αυτή ήταν η “κανονικότητα” της εποχής ΣΥΡΙΖΑ και των παραδικαστικών κυκλωμάτων που μεγαλούργησαν με την ανοχή του κ. Τσίπρα είτε στοχοποιώντας πολιτικούς αντιπάλους είτε εκβιάζοντας επιχειρηματίες για εκκρεμείς υποθέσεις τους στη Δικαιοσύνη. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν.

Γνώριζε ο κ. Τσίπρας τα όσα αποκαλύπτονται σήμερα για τη δράση της εκλεκτής του Κας Θάνου που επί πρωθυπουργίας του έγινε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπηρεσιακή Πρωθυπουργός και νομική του σύμβουλος, για να την διορίσει τελικά Πρόεδρο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού; Τον απασχόλησε ποτέ, όταν την τοποθετούσε σε υψηλές θέσεις, ότι επί της Προεδρίας της Κας Θάνου η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο επιχειρηματίας σε βάρος της για εκβίαση, αρχειοθετήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς καν να ληφθούν καταθέσεις μαρτύρων που είχαν προταθεί;
Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις” καταλήγει.

Το ηχογραφημένο ντοκουμέντο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εκβιασμός έγινε την περίοδο που κρινόταν η έκδοση δύο στενών συνεργατών του Α. Βγενόπουλου, στελεχών της MIG, από την Ελλάδα στην Κύπρο. Στη συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει ο Α. Βγενόπουλος κατήγγειλε την απόπειρα εκβιασμού από την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου λέγοντας: “Μου ζητήθηκε μέγεθος βιβλιοθήκης, δηλαδή ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων. Κάτι το οποίο δεν έπραξα”.

Από τη συνομιλία αλλά και από το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς του Βγενόπουλου, το οποίο δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, φαίνεται να επιβεβαιώνονται όσα κατήγγειλε ο επιχειρηματίας. Στη μηνυτήρια αναφορά του ο επιχειρηματίας αναφέρει ότι η γνωριμία του με τη Δ.Μ. έγινε μέσω ενός κοινού φίλου, αστυνομικού, στις 8 Σεπτεμβρίου του 2014. Η Δ.Μ., προθυμοποιήθηκε να τον φέρει σε επαφή με τη Θάνου. Πράγματι, στις 23 Σεπτεμβρίου η Δ.Μ. “συνοδευόμενη από την κυρία Θάνου ήρθαν να με συναντήσουν στο γραφείο της διοίκησης του νοσοκομείου “Υγεία”, το οποίο ανήκει στον Όμιλο της MIG”.

Η Θάνου, που τότε ήταν αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, του είπε ότι μίλησε με τον εισαγγελέα Διαφθοράς προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο η προκαταρκτική εξέταση ώστε να λήξει η σχεδόν δίχρονη “ομηρία” του. Την επόμενη ημέρα η Δ.Μ. του μετέφερε μήνυμα ότι η Θάνου “κάτι περιμένει σε αναγνώριση της βοήθειάς της”. Ο Βγενόπουλος της έστειλε ένα ασημικό, δώρο για τα Χριστούγεννα.

Έπειτα από μια μακρά περίοδο σιωπής, η Δ.Μ. επανήλθε την παραμονή της ανάληψης των καθηκόντων της Θάνου ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού, τον Αύγουστο του 2015. Μετέφερε ξανά μήνυμα της Θάνου, ότι “τώρα που έχει γίνει πρόεδρος του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακή πρωθυπουργός”, θα μπορούσε να βοηθήσει αποτελεσματικά τον Βγενόπουλο “σε ό,τι επιθυμούσε”. Εκείνη την περίοδο του τηλεφώνησε και ο γιος της Θάνου, ο οποίος είναι δικηγόρος. “Μου συστήθηκε ως “γιος της πρωθυπουργού” και μου ζήτησε συνάντηση”. Ο επιχειρηματίας προτίμησε να μην τον συναντήσει. Κατά τη διάρκεια του 2016, ο Βγενόπουλος συναντήθηκε με τη Δ.Μ. στο γραφείο του 17 φορές, όπως προκύπτει από το ημερολόγιό του, και πολλές άλλες συνομίλησαν τηλεφωνικά.

ΚΙΝΑΛ: Ολόκληρο δίκτυο εκβιασμών και υπόγειων συναλλαγών με επιχειρηματικά συμφέροντα

“Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αναδεικνύουν -με αποκρουστικές λεπτομέρειες- ότι πρόσωπα που βρίσκονταν πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, συμμετείχαν σε ένα ολόκληρο δίκτυο εκβιασμών και υπόγειων συναλλαγών με επιχειρηματικά συμφέροντα”, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής και προσθέτει: “Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει στην ανάγκη να υπάρξει άμεση και σε βάθος διερεύνηση από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Να πέσει άπλετο φως σε μια σκοτεινή υπόθεση που εξακολουθεί ως σήμερα να υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της Πολιτείας. Είναι ζήτημα Διαφάνειας και Δημοκρατίας”.

Λοβέρδος: Ακούει και φρίττει κάθε δημοκράτης πολίτης

Ο Ανδρέας Λοβέρδος με ανάρτησή του στο twitter σχολίασε:

“Ακούει και φρίττει κάθε δημοκράτης πολίτης” και παραθέτει αποσπάσματα από το βιβλίο του “Απόπειρα Δολοφονίας”, το οποίο όπως αναφέρει έγγραψε χωρίς τότε να διαθέτει στοιχεία τόσο ανατριχιαστικά, όσα αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Exit mobile version