Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ισπανία πωλήσεις ζώων: Ένα νέο σημαντικό νομοσχέδιο
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία πωλήσεις ζώων: Ένα νέο σημαντικό νομοσχέδιο

Ισπανία πωλήσεις ζώων: To νομοσχέδιο προβλέπει ποινή φυλάκισης για κακοποίηση ζώων έως και 24 μηνών

Η Ισπανία σχεδιάζει να απαγορεύσει την πώληση κατοικίδιων ζώων σε καταστήματα, να μετατρέψει τους ζωολογικούς κήπους σε κέντρα ανάκτησης άγριας ζωής και να επιβάλει ποινές φυλάκισης ως μέρος του ενός πρώτου νομοσχεδίου για τα δικαιώματα των ζώων. Ωστόσο, το νομοσχέδιο δεν στοχεύει στην απαγόρευση των ταυρομαχιών, προς το παρόν. Η κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή ότι το προσχέδιο του νόμου, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και κοινοβουλευτική ψηφοφορία, θα απαγορεύει επίσης τα άγρια ​​ζώα στα τσίρκο και τη θανάτωση κατοικίδιων, εκτός από περιπτώσεις ευθανασίας από κτηνιάτρους. «Αρχίζουμε να κλείνουμε το χάσμα μεταξύ της κοινής λογικής που επιδιώκει να προστατεύσει τα πλάσματα που ζουν μαζί μας και του νόμου», δήλωσε η υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων Ione Belarra, προσθέτοντας ότι οι Ισπανοί γίνονται όλο και πιο ευαίσθητοι στα δικαιώματα των ζώων.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία, ένας ιδιοκτήτης κατοικίδιου, του οποίου το ζώο χρειάζεται θεραπεία, λόγω κακοποίησης θα αντιμετωπίζει 18 μήνες φυλάκιση ενώ η ποινή αυξάνεται στους 24 μήνες εάν το ζώο πεθάνει. Επιπλέον, τα καταστήματα δεν θα μπορούν πλέον να εμπορεύονται ή να εκθέτουν κατοικίδια, τα οποία θα πωλούνται μόνο μέσω εγκεκριμένων κτηνοτρόφων και καταφυγίων ζώων, ενώ οι ζωολογικοί κήποι και τα ενυδρεία με δελφίνια θα μετατραπούν σε κέντρα για την ανάκτηση ιθαγενών ειδών.

two white ferrets
Οι ζωολογικοί κήποι θα απαγορεύεται να αγοράζουν ή να εκτρέφουν μη ιθαγενή είδη

«Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μπορούν να μαθαίνουν για την τοπική άγρια ​​ζωή ενώ μεγαλώνουν με τις αξίες της προστασίας των ζώων», είπε η Belarra. Ως πρώτο βήμα, οι ζωολογικοί κήποι θα απαγορεύεται να αγοράζουν ή να εκτρέφουν μη ιθαγενή είδη. Όταν πεθάνουν τα υπάρχοντα εξωτικά ζώα τους, θα πρέπει να αντικαθίστανται από αυτόχθονα είδη, εκτός εάν ο ζωολογικός κήπος έχει συνάψει συμφωνία εκτροφής σε αιχμαλωσία για την επανεισαγωγή των ζώων στη φύση.

Η Ένωση Ιβηρικών Ζωολογικών Κήπων, η οποία καλύπτει 48 από τους μεγαλύτερους ζωολογικούς κήπους και ενυδρεία στην Ισπανία και την Πορτογαλία, δήλωσε την απογοήτευσή της που κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν συμβουλεύτηκαν τους ζωολογικούς κήπους κατά τη σύνταξη του νομοσχεδίου. «Οι ζωολογικοί κήποι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, πολλά ζώα όπως ο κόνδορας της Καλιφόρνια θα είχαν εξαφανιστεί χωρίς τους ζωολογικούς κήπους», δήλωσε ο Javier Almunia, πρόεδρος της ένωσης. Η μεταρρύθμιση δεν περιλαμβάνει τις ταυρομαχίες ωστόσο, και η κυβέρνηση είπε ότι ο παραδοσιακός ακρογωνιαίος λίθος του ισπανικού πολιτισμού θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά.

«Πιστεύουμε πως, δυστυχώς, αυτή η χώρα χρειάζεται μια ευρύτερη συζήτηση για τις ταυρομαχίες και αυτός ο νόμος ήταν επείγων και απαραίτητος για όλα αυτά τα κατοικίδια και τα άγρια ​​ζώα σε αιχμαλωσία», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της κυβέρνησης για τα δικαιώματα των ζώων, Sergio Torres.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνουμε στο μέλλον», πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία έχει το υψηλότερο ποσοστό εγκατάλειψης κατοικίδιων ζώων στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες του Reuters
brown lion lying on gray concrete wall during daytime
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις