Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άρση μέτρων Ελλάδα: Πάμε προς κανονικότητα;
ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων Ελλάδα: Πάμε προς κανονικότητα;

Άρση μέτρων Ελλάδα: Τα μέτρα που αναμένεται να χαλαρώσουν από την επόμενη εβδομάδα

Αποφασιστικά βήματα παίρνει η κυβέρνηση, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των στελεχών της, υιοθετώντας το μοντέλο αρκετών χωρών της Ευρώπης, οι οποίες πέταξαν μάσκες και κατήργησαν περιορισμούς. Άλλωστε σε λίγες μέρες ανοίγει και επίσημα η τουριστική περίοδος, οπότε η άρση των υφιστάμενων μέτρων θεωρείται δεδομένη.

Βέβαια, ειδοποιός διαφορά με τις υπόλοιπες χώρες είναι πως το σύστημα Υγείας της Ελλάδας, σε μία ενδεχόμενη νέα έξαρση της πανδημίας, θα πιεστεί απίστευτα, όπως και το υγειονομικό προσωπικό, που εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στο όριο της εξάντλησης. Και μπορεί να βλέπουμε μία μικρή μείωση στις νοσηλείες, όπως υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, που ανάβουν το πράσινο φως για άρση των μέτρων, οι θάνατοι όμως προβληματίζουν, καθώς καθημερινά εξακολουθούμε να «χάνουμε» 90 με 100 συμπολίτες μας.

Παρότι, λοιπόν, η πανδημία στην Ελλάδα επιμένει και οι εμβολιασμοί παραμένουν στάσιμοι στην κρίσιμη πληθυσμιακή ομάδα των άνω των 60 ετών, οι ειδικοί επιστήμονες που αναμένεται να συνεδριάσουν θα εξετάσουν εάν θα δώσουν την έγκρισή τους για άρση και των τελευταίων μέτρων που υπάρχουν στην εστίαση, την ψυχαγωγία αλλά και τα γήπεδα.

Έτσι τα επόμενα στάδια αποκλιμάκωσης θα είναι τα εξής, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες:

Από Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, αναμένεται να επιτραπεί η παρουσία όρθιων πελατών σε μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης, αίρεται ένα μέτρο που ίσχυε από την αρχή της Πρωτοχρονιάς Επίσης, η κυβέρνηση θα εισηγηθεί και την πλήρη κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους από την ερχόμενη εβδομάδα Οι ειδικοί πιθανότατα να μην αφήσουν την πληρότητα να επιστρέψει στο 100% αλλά στο 50% στα γήπεδα Ωστόσο οριστικό ειναι σχεδόν πως οι καρναβαλικές εκδηλώσεις δεν θα γίνουν, με τις Απόκριες να θυσιάζονται για ένα ασφαλές «Πάσχα στο χωριό».

Τα σενάρια

Υπενθυμίζεται πως σε άρση των μέτρων στη Γερμανία προσανατολίζεται η επιτροπή που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση για την πανδημία. Η χώρα βλέπει μία σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Χθες ανήλθαν σε 76.465 νέα κρούσματα κορονοϊού -μείωση κατά 20% από την ίδια ημέρα της περασμένης εβδομάδας.

Η επιστημονική επιτροπή της χώρας ανακοίνωσε την Κυριακή, ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να εφαρμόσει σχέδιο για την χαλάρωση των περιορισμών δεδομένου ότι το παρόν κύμα μολύνσεων αναμένεται να επιπεδοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά προειδοποίησε κατά της πρόωρης χαλάρωσης.

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι αυτό της κατάργησης της υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού διαγνωστικού τεστ για τους πελάτες των καταστημάτων που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης.

Το προσχέδιο περιελάμβανε επίσης σχέδια για την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που επιτρέπονται σε ιδιωτικές συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους στους 20, αλλά με την προϋπόθεση να είναι όλοι τους εμβολιασμένοι.

Σε μια δεύτερη φάση της χαλάρωσης τα νυχτερινά κέντρα θα ανοίξουν και πάλι και η είσοδος των ανεμβολίαστων Γερμανών στα εστιατόρια θα επιτραπεί από τις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Με πληροφορίες από ieidiseis

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις