Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / 7χρονος Κυψέλη: «Δεν είδα και δεν άκουσα τίποτα» υποστήριξε η 29χρονη
ΕΛΛΑΔΑ

7χρονος Κυψέλη: «Δεν είδα και δεν άκουσα τίποτα» υποστήριξε η 29χρονη

7χρονος Κυψέλη: Σε ψυχιατρική κλινική στην Πολωνία ο βιολογικός πατέρας του παιδιού

Στη ΓΑΔΑ κρατούνται η 29χρονη μητέρα του 7χρονου Αντρέα καθώς και ο 33χρονος Πολωνός σύντροφος της για τη δολοφονία του αγοριού στην Κυψέλη. Η μητέρα και ο σύντροφός της συνελήφθησαν από αστυνομικούς του τμήματος ανθρωποκτονιών της ασφάλειας Αττικής, για την δολοφονία του παιδιού, μεταξύ 10 και 12 Ιανουαρίου 2017 και αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον των δικαστικών αρχών. «Θα το εξαφανίσω εγώ». Αυτά τα λόγια φέρεται να είπε ο Πολωνός στην 29χρονη , πέντε χρόνια πριν , όταν το παιδί βρήκε ασφυκτικό θάνατο, από τα χέρια του, στο δώμα- κολαστήριο της οδού Σκιάθου 5, στην Κυψέλη. Όπως ομολόγησε, -για μια ακόμα φορά – είχε βάλει τιμωρία το 7χρονο αγοράκι.

Το είχε όρθιο και νηστικό με αποτέλεσμα κάποια στιγμή το παιδί να αρχίσει να διαμαρτύρεται. Τότε ήταν που στο προσωπάκι, του έβαλε μονωτική ταινία με αποτέλεσμα το παιδί λίγο αργότερα να αφήσει την τελευταία του πνοή. Προκειμένου να μην κινήσουν υποψίες για την αποτρόπαιη πράξη τους, σε όποιον ρωτούσε, για τον 7χρονο, έλεγαν πως τον είχε πάρει ο βιολογικός του πατέρας στην Πολωνία. Ο 33χρονος όπως υποστήριξε ενώπιον των αστυνομικών για κάποιο διάστημα, μετά από τα πρώτα χρόνια της δολοφονίας και πριν εγκατασταθούν στο δώμα της οδού Αστυπάλαιας 22 στην ίδια περιοχή, είχε μείνει άστεγος με αποτέλεσμα να περιφέρεται στους δρόμους έχοντας μαζί του την εργαλειοθήκη, μέσα στην οποία είχε τοποθετήσει , σε δυο μαύρες σακούλες τα οστά του.

Το δώμα στο διαμέρισμα στην Κυψέλη

Πριν από λίγο χρονικό διάστημα, τελικά εγκαταστάθηκαν στο δώμα της οδού Αστυπάλαιας, που απέχει μόλις 5 λεπτά από αυτό της οδού Σκιάθου, που διεπράχθη το ειδεχθές έγκλημα. Εκεί τοποθέτησαν την εργαλειοθήκη με τα οστά σε αποθηκευτικό χώρο ξύλινου καναπέ που είχαν στο μπαλκόνι του σπιτιού, όπου και εντοπίστηκε το πρωί του Σαββάτου.  Ακόμα μεγαλύτερο αποτροπιασμό προκαλεί το γεγονός ότι η μητέρα, κατά τη διάρκεια που το παιδί ξεψυχούσε μαρτυρικά, φέρεται να έπαιζε παιχνίδια στον υπολογιστή, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα προκειμένου να σταματήσει την κακοποίηση του παιδιού, της με την τραγική κατάληξη.

Η έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβρη

Αστυνομικοί της ασφάλειας νοτιοανατολικής Αττικής, στις 20/10/2021, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, συνέλαβαν στη Νέα Σμύρνη, έναν 34χρονο αλλοδαπό και μια 38χρονη Ελληνίδα , μέλη εγκληματικής ομάδας, που διέπραττε κλοπές από καταστήματα σε περιοχές κυρίως των Νοτίων Προαστίων. Από τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, στους αστυνομικούς έφτασαν πληροφορίες για το δώμα της οδού Σκιάθου που ανέφεραν, μεταξύ άλλων πως «έφυγαν οι άνθρωποι που έμεναν εκεί και πως έχει γίνει κάποιο κακό».

Οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν για το ποιοι ήταν εκείνοι που διέμεναν σε εκείνο το σπίτι -αν και είχαν μετακομίσει- και εντόπισαν και τον αυτοσχέδιο τάφο από τούβλα και τσιμέντο, στην ταράτσα του δώματος , σε χώρο που είχαν πρόσβαση μόνο η μητέρα του 7χρονου και ο σύντροφος της, εκεί που ήταν θαμμένο το αγοράκι, για χρόνια. Λόγω της σοβαρότητας των πληροφοριών και των στοιχείων που είχαν προκύψει, η υπόθεση πέρασε στα χέρια του τμήματος ανθρωποκτονιών, για περαιτέρω διερεύνηση. Όπως προέκυψε, η μητέρα είχε ακόμα ένα παιδί, ένα κοριτσάκι το οποίο πλέον βρίσκεται σε ανάδοχη οικογένεια.

Τα δυο αδερφάκια έπεφταν συχνά θύματα της κακοποιητικής συμπεριφοράς από τον σύντροφο της 29χρονης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το 2018, ένα χρόνο μετά τον φρικτό θάνατο του αδερφού του, το κοριτσάκι σε ηλικία περίπου 10 ετών, εμφανίστηκε στο δημοτικό σχολείο που πήγαινε χτυπημένο με μώλωπες ενώ ήταν υποσιτισμένο και βρώμικο. Ενημερώθηκε η εισαγγελία με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από το απαγορευτικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωνε. Η 29χρονη μάλιστα ανέφερε σε όποιον ρωτούσε για την κορούλα της πως την έχει η μητέρα της. Ο 33χρονος ο οποίος είναι χρήστης ναρκωτικών αλλά έχει θέματα και με τον αλκοόλ έχει απασχολήσει τις αρχές και στο παρελθόν για υπεξαίρεση ενώ στην κατοχή του κατά την σύλληψη του, βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης.

Τα προφίλ και οι καταθέσεις

Το protothema.gr, παρουσιάζει, τα όσα φέρεται να υποστήριξαν οι δύο συλληφθέντες στις απολογίες τους. Έμπειροι αξιωματικοί, χαρακτηρίζουν πολύ σκληρή τη μητέρα του αγοριού που επιχείρησε να αποτινάξει από πάνω της οποιαδήποτε ευθύνη, αν και γνώριζε τα πάντα, την ίδια ώρα που δεν μπορούν να εξηγήσουν την αδιανόητη κίνηση του 34χρονου Πολωνού, να κουβαλά συνεχώς μαζί του, μέσα σε μια εργαλειοθήκη, τα οστά του αγοριού που δολοφόνησε με μαρτυρικό τρόπο τον Ιανουάριο του 2017.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα προφίλ των δύο κατηγορούμενων, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ που έχει γνώση της υπόθεσης αναφέρει πως ο Πολωνός δολοφόνος, ο οποίος είναι σεσημασμένος. «Είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό ειλικρινής. Όχι 100%. όμως, είναι σε μεγάλο βαθμό ειλικρινής. Είναι αυτός ο τύπος που βάζει τα κλάματα, κατεβάζει το κεφάλι κάτω εμφανίζεται μετανιωμένος και λέει ότι έκανε ένα λάθος. Για την πράξη του, είπε ότι έβαλε ταινία στο πρόσωπο του παιδιού, ότι ήταν μέσα στο σπίτι ενώ υπέδειξε και το σημείο που είχε κρύψει το πτώμα.

Ο 34χρονος δεν ασχολείται με τη μητέρα. Δείχνει να την καλύπτει και να μην της επιρρίπτει ευθύνες. Λέει ότι ναι μεν ήταν εκεί αλλά δεν συμμετείχε. Την προστατεύει. Βέβαια ο κατηγορούμενος δεν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της ποινικής ευθύνης. Γιατί την ταινία δεν την έβαλαν και οι δύο…» εξηγεί ο αξιωματικός.

Αναφερόμενος στην 29χρονη, επισημαίνει ότι «εκείνη, από την άλλη μεριά στην απολογία της είναι πολύ αρνητική. Είναι προφανές, ότι λέει ψέματα, γιατί λέει πράγματα που δεν στέκουν στην λογική. Όπως για παράδειγμα ότι δεν είδε την ταινία στο στόμα του παιδιού. Αυτό είναι σίγουρα ένα ψέμα. Όπως και ότι λέει ότι δεν τον είδε να τοποθετεί την ταινία στο στόμα του θύματος. Ότι δεν τον είδε να του προκαλεί ασφυκτικό θάνατο».

Ο πληροφοριοδότης

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της δολοφονίας του 7χρονου παιδιού, έγινε το φθινόπωρο. Τότε που ένας μυστηριώδης άνδρας που συνελήφθη στα νότια προάστια, έδωσε την πληροφορία ότι κάτι συνέβαινε με αυτό το ζευγάρι. Η πληροφορία, μπαίνει στο μικροσκόπιο των έμπειρων αξιωματικών του Ανθρωποκτονιών και σιγά – σιγά αρχίζει να ξεδιπλώνεται το κουβάρι.
Το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να ψάξουν την οικογένεια.

Και τότε μαθαίνουν ότι πράγματι υπήρχε κακοποίηση με θύμα το κοριτσάκι. Γιατί ο Πολωνός σύντροφος της μητέρας του, χρησιμοποιούσε απάνθρωπες μεθόδους για να τιμωρεί τα παιδιά οταν δεν ήταν φρόνιμα ή δεν πειθαρχούσαν στις εντολές του. Όπως ξυλο, ορθοστασία, ασιτία. Και τα δύστυχα αδερφάκια υπεμεναν. Μέχρι που το 2018, δηλαδή έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του 7χρονου αγοριού με μονωτική ταινία στο στόμα, το κοριτσάκι πήγε στο σχολείο άγρια κακοποιημένο με αποτέλεσμα οι δασκαλοι να ενημερώσουν την Εισαγγελία Ανηλίκων και το παιδί να δοθεί σε ανάδοχη οικογένεια.

Η ψυχιατρική κλινική της Πολωνίας

Έμαθαν επίσης ότι ο Εισαγγελέας Ανηλίκων, αναζήτησε και το αγόρι για το οποίο όμως η μητέρα είπε ότι βρίσκεται με τον βιολογικό του πατέρα στην Πολωνία. Και αυτό είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αξιωματικούς του ανθρωποκτονιών. Όπως λένε ήταν μια δικαιολογία πολύ εύκολη, η οποία όμως έπρεπε να ψαχτεί σε βάθος. Και το έκαναν. Σε αυτό το κομμάτι ωστόσο, λένε οι πληροφορίες ότι είχαν μια πολύ μεγάλη δυσκολία να διαπιστώσουν αν το παιδί πράγματι βρισκόταν στην Πολωνία. Κατάφεραν παρόλα αυτά, να βρουν άτομα του συγγενικού περιβάλλοντος του πατέρα και να φωτίσουν την υπόθεση, γιατί ο βιολογικός πατέρας βρίσκεται σε ψυχιατρική κλινική της πόλης Βάρτα, κεντρικά της Πολωνίας, από το 2018 και οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να έρθουν σε επαφή μαζί του.

«Είναι ένας άνθρωπος οποίος δεν φαίνεται να έχει καμία επαφή με το περιβάλλον. Είναι στον δικό του κόσμο» λέει αξιωματικός που έχει γνώση της υπόθεσης στο protothema.gr με τις πληροφορίες να λένε ότι η μητέρα, ισχυρίστηκε ο πρώην σύζυγός της ενώ έφυγε το 2015 και τους εγκατέλειψε, το 2016 επέστρεψε στην Αθήνα και πήρε το παιδί. Κάτι το οποίο είναι ψευδές καθώς η έρευνα του Ανθρωποκτονιών έδειξε ότι το 2016, ο βιολογικός πατέρας του παιδιού, ούτε ήρθε στην Ελλάδα ούτε επέστρεψε στην πατρίδα του με το αγοράκι.

Με αυτό λοιπόν το αδιαμφισβήτητο δεδομένο κι εφόσον γνώριζαν ότι η μητέρα τους είχε πει ψέματα και παράλληλα ήξεραν ότι εκείνη δεν είχε το παιδί και δεν είχε το παιδί ούτε ο πατέρας άρχισαν να ψάχνουν που είναι ο 7χρονος. Έτσι, όταν συγκέντρωσαν τα απαραίτητα στοιχεία τους προσήγαγαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο μέγαρο της ΓΑΔΑ όπου τελικά έσπασαν και ομολόγησαν το φρικαλέο αυτό έγκλημα. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι προσήχθησαν χωριστά καθώς το τελευταίο δεκαπενθήμερο φαίνεται το ζευγάρι να είχε τσακωθεί και να ζούσε χωριστά.

Χαμόγελο του Παιδιού: Θα μπορούσε να είχε σωθεί

Στην ανακοίνωσή του, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» καταγγέλλει «ένα πρωτοφανές κενό του συστήματος, σε συνέχεια πλήθους υποστηρικτικών ενεργειών που πραγματοποίησε ο Οργανισμός, καταφέρνοντας να σώσει την αδελφή του δολοφονημένου παιδιού». Όπως αναφέρει το «Χαμόγελο του Παιδιού», και η αδελφή του 7χρονου βίωνε σωματική κακοποίηση και παραμέληση.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού σχετικά με τη δολοφονία 7χρονου αγοριού από την 29χρονη μητέρα του και τον 33χρονο Πολωνό σύντροφό της το 2017 στην Κυψέλη, η οποία σήμερα εξιχνιάστηκε από την Ελληνική Αστυνομία: Καταγγέλλει ένα πρωτοφανές κενό του συστήματος, σε συνέχεια πλήθους υποστηρικτικών ενεργειών που πραγματοποίησε ο Οργανισμός, καταφέρνοντας να σώσει την αδελφή του δολοφονημένου παιδιού.

Παρόλο που για το δολοφονημένο παιδί δεν έγινε ποτέ κάποια αναφορά ή κλήση στις Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης του Οργανισμού, ωστόσο, το Χαμόγελο του Παιδιού πραγματοποίησε μία σειρά ενεργειών, τόσο για τη μητέρα του (Χριστίνα-Κλαούντια) ως ανήλικη, όσο και για την αδελφή του.

Συγκεκριμένα ενημερώνει:

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2008 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε επιτόπια παρέμβαση της τότε ανήλικης, Χριστίνα-Κλαούντια, (μητέρα του δολοφονημένου παιδιού), η οποία τότε ήταν 15 ετών. Η επιτόπια πραγματοποιήθηκε κατόπιν καταγγελίας που έλαβε ο Οργανισμός από πολίτη. Επιπλέον, σύμφωνα με το άτομο που κάλεσε τη Γραμμή SOS 1056, η τότε ανήλικη κυοφορούσε.

Στις 16 Μαΐου 2018 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έστειλε αναφορά στην Εισαγγελία Ανηλίκων ότι η φερόμενη ως αδελφή του δολοφονημένου παιδιού βιώνει σωματική κακοποίηση και παραμέληση. Το κορίτσι φαίνεται ότι είναι αδελφή του δολοφονημένου παιδιού, καθώς η καταγγελία αφορούσε τη μητέρα της, Χριστίνα-Κλαούντια.

Στις 17 Μαΐου 2018, την επόμενη δηλαδή ημέρα, ο διευθυντής του σχολείου που πήγαινε η αδελφή του δολοφονημένου παιδιού κάλεσε τη Γραμμή SOS 1056 και άμεσα ενημερώθηκε η Αστυνομία, καθώς το παιδί είχε πάει στο σχολείο με μώλωπες. Κατόπιν εισαγγελικής εντολής, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τη μητέρα της και εθελοντές του Οργανισμού βρίσκονταν κάθε λεπτό κοντά της για τη φροντίδα και ανακούφισή της. Ωστόσο, η μητέρα αρνιόταν ότι ο σύντροφός της κακοποιεί την μικρή.

Στις 21 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε ψυχολογική υποστήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας για το παιδί με αφορμή το περιστατικό με τους μώλωπες στο σχολείο.

Στις 27 Ιουνίου 2018 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε αίτημα φιλοξενίας για την ανήλικη. Η αδελφή του δολοφονημένου παιδιού σήμερα είναι σε ανάδοχη οικογένεια. Από την παιδοψυχιατρική εκτίμηση που διεξήχθη φαίνεται ότι το παιδί που βρέθηκε νεκρό ζούσε από τον Νοέμβριο του 2016 με τον πατέρα του στην Πολωνία.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

Η αδελφή του δολοφονημένου παιδιού σώθηκε, ωστόσο, τι ενέργειες είχαν γίνει για την υποστήριξη και του άλλου παιδιού;
Ενώ έγιναν πολλές ενημερώσεις και ενέργειες για την προστασία των παιδιών φαίνεται ότι το σύστημα δεν ανταποκρίθηκε για την ολιστική στήριξη της οικογένειας και σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με τη δολοφονία ενός ακόμη παιδιού.
Θα μπορούσε να έχει σωθεί».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις