Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γηροκομείο Χανιά: Απολογούνται το Σάββατο οι επτά συλληφθέντες
ΕΛΛΑΔΑ

Γηροκομείο Χανιά: Απολογούνται το Σάββατο οι επτά συλληφθέντες

Γηροκομείο Χανιά: Το Σάββατο απολογούνται οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά.

Αύριο, Σάββατο απολογούνται οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά. Οι κατηγορούμενοι είχαν οδηγηθεί την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, ενώπιον των δικαστικών Αρχών και μετά την απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος τους είχαν πάρει προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν σήμερα, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, τέσσερεις από αυτούς και αύριο οι υπόλοιποι τρεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, όλοι θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή αύριο, Σάββατο.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί η 67χρονη ιδιοκτήτρια της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, η 43χρονη κόρη της και συνδιαχειρίστρια, ένας 50χρονος γενικός γιατρός – υπεύθυνος της μονάδας, ένας 70χρονος ψυχίατρος, δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών και ένας 42χρονος νοσηλευτής. Κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, απάτης, νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Κόλαφος το πόρισμα των ιατροδικαστών για το γηροκομείο

Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται οι επτά συλληφθέντες αφορούν το χρονικό διάστημα από 5 Μαϊου 2009 έως 5 Μαϊου 2021. Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε εμπλέκονται, εκτός από τους συλληφθέντες, ακόμη 29 άτομα. Σε ένα πόρισμα που ξεπερνά τις 300 σελίδες η επιστημονική ομάδα των ιατροδικαστών περιγράφει τα όσα ανατριχιαστικά διαπίστωσαν για τους θανάτους των 30 ηλικιωμένων στο Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Χανιά της Κρήτης. Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν είναι «καταπέλτης» για τους κατηγορούμενους που έφταναν όπως δείχνει η δικογραφία, στο σημείο να αφήνουν νηστικούς να πεθάνουν από την ασιτία οι ηλικιωμένοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece η επιστημονική επιτροπή έχει αναλύσει κάθε περίπτωση, παραθέτοντας τα στοιχεία τόσο από τον προσωπικό φάκελο υγείας του κάθε νεκρού ηλικιωμένου, σε αντιστοιχία με τις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν από το γηροκομείο και δεν έγιναν ώστε να οδηγηθούν στο θάνατο οι φιλοξενούμενοι. Υπάρχουν περιπτώσεις ηλικιωμένων που είχαν πολύ χαμηλό αιματοκρίτη, λόγω ασιτίας και παρόλα αυτά, δεν μεταφέρθηκαν ποτέ στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν αργά και βασανιστικά στο θάνατο. Επίσης εξετάστηκε από τους επιστήμονες περίπτωση ηλικιωμένου που εμφάνισε ξαφνικά μέσα στο Κέντρο Φροντίδας σχιζοφρένεια, όπως ισχυρίστηκαν οι υπεύθυνοι, με αποτέλεσμα να του χορηγούνται ισχυρά φάρμακα, τα οποία τον άφησαν χωρίς βούληση και αντίδραση.

Δεν έδιναν ούτε φαγητό

Στο «μικροσκόπιο», όμως, των Αρχών έχει μπει και μια περίπτωση γυναίκας ηλικιωμένης που δεν ήθελε να μεταφερθεί στο συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας και όταν τελικά μετά από πίεση των υπευθύνων μεταφέρθηκε, άγνωστο πώς, κατάφεραν να γίνουν άτομα του γηροκομείου, πληρεξούσιοι της περιουσία της, η οποία πουλήθηκε σε κατασκευαστική εταιρεία για κτήρια Airbnb. Μετά από εντολή του εισαγγελέα οι Αρχές Ασφαλείας στην Κρήτη άρχισαν προκαταρκτική έρευνα και συνολικά 37 άτομα που εργάζονταν στο συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων, θα έρθουν αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη, ενώ επτά άτομα συνελήφθησαν.

Από την έρευνα της Αστυνομίας προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι έφταναν στο σημείο να μη δίνουν τροφή στους ηλικιωμένους και να τους αφήνουν νηστικούς ενώ στους ηλικιωμένους που δεν μπορούσαν να εξυπηρετούνται, τους έδιναν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα την τροφή τους με αποτέλεσμα πολλές φορές να φτάνουν μέχρι και τον πνιγμό. Επίσης, έπλεναν τα ρούχα των ηλικιωμένων σπανία και απουσίαζε σχεδόν καθημερινά η φροντίδα σε θέματα υγιεινής και καθαριότητας.

Έδεναν για ώρες τους ηλικιωμένους με ιμάντες σε κρεβάτια και αναπηρικά αμαξίδια

Το πιο ανατριχιαστικό, όμως, είναι ότι αρκετά συχνά χρησιμοποιούσαν την μέθοδο της μηχανικής καθήληωσης στους ηλικιωμένους που σημαίνει ότι ολόκληρα εικοσιτετράωρα ηλικιωμένοι έμεναν δεμένοι με ιμάντες είτε στα αναπηρικά αμαξίδια είτε στα κρεβάτια τους. Επίσης τους χορηγούσαν ισχυρά ηρεμιστικά, με αποτέλεσμα τα θύματα Να είναι μονίμως σε λήθαργο και να χάνουν έτσι κάθε επαφή με το περιβάλλον τους. Και μέσα σε όλα αυτά τα εφιαλτικά, θα πρέπει να προσθέσει κανείς τις μαρτυρίες ότι ηλικιωμένοι έπεφταν θύματα βίας σωματικής από τους υπαλλήλους της δομής.

Από την έρευνα της Αστυνομίας προέκυψε ότι γιατρός που συνεργαζόταν με την συγκεκριμένη δομή έδινε ψεύτικα πιστοποιητικά θανάτου, αναφέροντας ψευδώς ότι ο ηλικιωμένος είχε πεθάνει λόγο ανακοπής καρδιάς, ενώ η πραγματικότητα ήταν άλλη και δεν αποκλείεται ο θανατός να είχε προέλθει από το βασανισμό ή από την μη σωστή παροχή των φαρμάκων στον ηλικιωμένο. Η Αστυνομία εκτιμά ότι το συγκεκριμένο κύκλωμα δρούσε για περίπου 12 χρόνια ενώ είχε συνταγογραφήσει παράνομα φάρμακα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 3 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η Αστυνομία των Χανίων έκανε έφοδο στα σπίτια των συλληφθέντων και μάλιστα στο σπίτι μίας από τους κατηγορούμενους εντόπισε περίπου 16.000 ευρώ αλλά και χρυσές βέρες που δεν αποκλείουν οι αστυνομικοί να ανήκαν σε κάποιους ηλικιωμένους. Επίσης σε σπίτι άλλης κατηγορουμένης βρέθηκαν περίπου 70.000 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις