Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

07

Οκτωβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Εμβόλιο γρίπης και κορονοϊού μαζί: Πόσο αποτελεσματική είναι η ταυτόχρονη χορήγηση
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Εμβόλιο γρίπης και κορονοϊού μαζί: Πόσο αποτελεσματική είναι η ταυτόχρονη χορήγηση

Εμβόλιο γρίπης και κορονοϊού μαζί: Η ταυτόχρονη χορήγηση των δύο εμβολίων δεν επηρέασε την κατοπινή ανοσιακή απόκριση των ανθρώπων.

Οι άνθρωποι άνω των 65 ετών μπορούν με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια να εμβολιαστούν ταυτόχρονα τόσο με την τρίτη δόση κατά του κορονοϊού όσο και κατά της γρίπης. Αυτό δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές της Sanofi Pasteur από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό «The Lancet Respiratory Medicine».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μελέτησαν 306 ανθρώπους (εμβολιασμένους ήδη με δύο δόσεις κατά του κορονοϊού, με τη δεύτερη να έχει γίνει τουλάχιστον πέντε μήνες πριν), οι οποίοι το 2021 χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: η μία έκανε το τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο υψηλής δοσολογίας Fluzone της Sanofi, η δεύτερη το εμβόλιο Covid-19 της Moderna (ενισχυτική δόση) και η τρίτη ομάδα έκανε ταυτόχρονα και τα δύο εμβόλια (αντιγριπικό και τρίτη δόση κατά κορονοϊού).

Η ταυτόχρονη χορήγηση των δύο εμβολίων δεν επηρεάζει

Δείγματα αίματος ελήφθησαν από όλους τους συμμετέχοντες τόσο πριν τον εμβολιασμό τους όσο και 21 μέρες μετά. Διαπιστώθηκε ότι η ταυτόχρονη χορήγηση των δύο εμβολίων δεν επηρέασε την κατοπινή ανοσιακή απόκριση, καθώς όσοι είχαν κάνει μαζί τα δύο εμβόλια, δημιούργησαν παρόμοια επίπεδα αντισωμάτων με εκείνους που είχαν κάνει ξεχωριστά το κάθε εμβόλιο. Επίσης, δεν διαπιστώθηκαν θέματα ασφάλειας και σοβαρές παρενέργειες στους ταυτόχρονα εμβολιασμένους.

Δείτε ακόμη
Ο Κούγιας εξηγεί γιατί ο 20χρονος δεν θα έρθει ποτέ να δικαστεί στην Ελλάδα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις