Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αδάμου ΜέΡΑ25 – καταγγελία: Ως βουλευτής έζησα ανελέητο bullying και τραμπουκισμό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδάμου ΜέΡΑ25 – καταγγελία: Ως βουλευτής έζησα ανελέητο bullying και τραμπουκισμό

Αδάμου ΜέΡΑ25 - καταγγελία: Η βουλευτής μιλά για τον διετή ψυχολογικό πόλεμο, τις προσβολές, τις απειλές, τον εκφοβισμό, ακόμα και την απαγόρευση να μιλά, αλλά και τις κατηγορίες για την... εγκυμοσύνη της

Θύμα ενός ανελέητου bullying καταγγέλλει ότι έπεσε στο ΜέΡΑ25 η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Αδάμου και ιδίως όταν αποφάσισε να γίνει μητέρα φέρνοντας στον κόσμο ένα κοριτσάκι. Αυτός ήταν άλλωστε και ένας από τους λόγους που αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί, αφού της έλεγαν πως «αφού θέλησες να κάνεις παιδί, να μείνεις σπίτι σου, να παραιτηθείς και να παραχωρήσεις τη θέση σου στον επόμενο. Δεν είμαστε εδώ για να γεννοβολάς εσύ».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Βεργίνα, αλλά και σε συνέντευξή της στο Πρώτο Θέμα, η βουλευτής κάνει λόγο για συνεχείς προσβολές προς το πρόσωπό της αλλά και σε άλλα στελέχη. «Όταν εντάχθηκα στο εν λόγω κόμμα, πίστεψα στα όμορφα στημένα λόγια που διακήρυτταν. Όμως, δύο χρόνια τώρα έγινα παρατηρητής αντιδημοκρατικών, αντισυντροφικών, αντιδεοντολογικών και αυταρχικών συμπεριφορών, που ελάμβαναν χώρα τόσο προς εμένα όσο και προς άλλους συνοδοιπόρους μου. Δυστυχώς ήταν πολύ δύσκολο να βρει κανείς το δίκιο του» τονίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως κάθε φορά που έβλεπε στην οθόνη του κινητού της το νούμερο του κόμματος, η καρδιά της χτυπούσε ανεξέλεγκτα.

«Ήταν ένας αδιανόητος και παρατεταμένος ψυχολογικός πόλεμος. Ήταν πραγματικά ένα απίστευτα τοξικό κλίμα και μία απόλυτα ψυχοφθόρα κατάσταση. Θυμάμαι ότι η συμπεριφορά που εισέπραξα παρέπεμπε σε σχολικό εκφοβισμό. Ήταν πρωτόγνωρο» σημειώνει.

Μας επέβαλαν με το «έτσι θέλω» πολιτικό όρκο

Η κ. Αδάμου εκλέχθηκε πρώτη στην Περιφέρειά της, στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019, με διπλάσιους ψήφους μάλιστα από τον δεύτερο. Στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όταν τέθηκε το ζήτημα της ορκωμοσίας με θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο, ο Γιάννης Βαρουφάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει προς όλους ότι το ΜέΡΑ25 είναι ένα δημοκρατικό κόμμα. Ο καθένας θα επέλεγε κατά συνείδηση. Εκείνος εξέφρασε την επιθυμία του να ορκιστεί πολιτικά, αλλά θα σεβόταν τους περίπου μισούς που επέλεξαν θρησκευτικό όρκο, όπως η κ. Αδάμου. Κατά την άφιξή της στα έδρανα της Βουλής, όμως, παρατήρησε μια έντονη ανησυχία και αναβρασμό ανάμεσα στους συναδέλφους της. Εκείνοι, αναστατωμένοι, την ενημέρωσαν ότι ένα πρόσωπο, ούτε λίγο ούτε πολύ, τους έδωσε την εντολή να ορκιστούν όλοι ανεξαιρέτως με πολιτικό όρκο.

«Ουσιαστικά, ενώ είχαμε συμφωνήσει κάτι, ήρθαν και με το έτσι θέλω μας το απαγόρευσαν, χωρίς κανένα περιθώριο συζήτησης». Η Κωνσταντίνα Αδάμου θέλησε αργότερα να υπενθυμίσει τη συζήτηση που είχε προηγηθεί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά το εν λόγω άτομο και ο ίδιος ο Γιάννης Βαρουφάκης αρνήθηκαν ότι συνέβη κάτι τέτοιο. «Εντάξει, μωρέ. Δεν τρέχει και τίποτα», της είπε όταν του ζήτησε εξηγήσεις. Το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας όμως είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και αλίμονο αν καταπατάται από ανθρώπους που είναι εκπρόσωποι των πολιτών», υπογραμμίζει.

Λίγο αργότερα, το ίδιο άτομο απαιτούσε με φωνές και ιδιαίτερα προσβλητικό τόνο να παραχωρήσει στο κόμμα, εκτός από τους τρεις συνεργάτες που είχε ήδη δώσει, ακόμα έναν (σ.σ. κάθε βουλευτής δικαιούται πέντε συνεργάτες συνολικά: τρεις δημοσίους υπαλλήλους αποσπασμένους και δύο ιδιωτικούς επιστημονικούς συνεργάτες). «Μετά και από αυτή την πίεση και τις φωνές ξεκίνησε να επιδεινώνεται η κατάσταση της εγκυμοσύνης μου και έφτασα σε σημείο να λιποθυμήσω δύο φορές, μέσα στη Βουλή και να μεταφερθώ στο ιατρείο».

«Λιποθυμούσα και δεν με βοηθούσαν»

Παρά τις λιποθυμίες της έγιναν σε κοινή θέα, κανένας από το ΜέΡΑ25 δεν την βοήθησε. Τη βοήθησε βουλευτής άλλου κόμματος. Υπό το ασφυκτικό αυτό κλίμα, προσπάθησε να βρει το δίκιο της απευθυνόμενη στον Γιάννη Βαρουφάκη. Αντί να δικαιωθεί όμως, εκείνος σύμφωνα με τα όσα λέει, τις έβαζε τις φωνές, ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. «Δύο φορές, μάλιστα, παρουσία και των υπολοίπων μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μου αφαίρεσε τον λόγο πάλι φωνάζοντας. Συγκεκριμένα μου είπε: “Σου απαγορεύω να μιλάς. Σε εγκαλώ, σου παίρνω τον λόγο τώρα και δεν θα ξαναμιλήσεις”. Υπήρχαν φορές που μετά από κάποιες συνεδριάσεις ή ακόμα και κατά τη διάρκειά τους, ξεσπούσα σε κλάματα εξαιτίας των τραμπούκικων συμπεριφορών που ασκούσαν κάποιοι άνθρωποι με ισχύ εντός του κόμματος».

Υπήρχαν πάντως όπως τονίζει, και στιγμές που ο κ. Βαρουφάκης έδειχνε ενδιαφέρον για την κατάστασή της. Μετά από 1,5 μήνα στη Βουλή με λιποθυμίες, εμετούς, συσπάσεις κ.λπ. την προέτρεψε να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη για να ηρεμήσει και να κοιτάξει την υγεία της. Ωστόσο, «υπήρχαν άλλοι που ακόμη και αυτά τα έστρεφαν εναντίον μου και εκεί ήταν που δεν με υπερασπιζόταν ως αρχηγός του κόμματος».

Μετά από έναν δύσκολο τοκετό και μία επείγουσα καισαρική, δεν έλαβε ευχές από κανέναν από το ΜέΡΑ25

Με έκπληξη είδε ακόμα και το κοινοβουλευτικό έργο της, ερωτήσεις και άρθρα, να αποκλείονται από την ιστοσελίδα του κόμματος. Μετά από έναν δύσκολο τοκετό και μία επείγουσα καισαρική, δεν έλαβε ευχές από κανέναν από το ΜέΡΑ25. Αντιθέτως, βουλευτές άλλων κομμάτων έσπευσαν να τη συγχαρούν.

Σαράντα ημέρες μετά και ούσα λεχώνα επέστρεψε στις υποχρεώσεις που της ανέθεσε το κόμμα. Τότε ήταν που εκείνη και το λίγων ημερών βρέφος της κόλλησαν H1N1, με αποτέλεσμα να νοσηλευτούν με κίνδυνο της ζωής τους. Μετά την περιπέτεια αυτή, η επιστροφή στις υποχρεώσεις της συνοδεύτηκε από παρακώλυση του κοινοβουλευτικού της έργου. Παρά τη θέλησή της, την αντικαθιστούσαν διαρκώς στην κοινοβουλευτική επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, την κατηγορούσαν ότι δεν έχει παρουσία. «Ήταν ένας εξευτελισμός και μία καταπάτηση του δικαιώματος της γυναίκας να γίνει μητέρα από ένα κόμμα που υποτίθεται ότι είναι δημοκρατικό και ενδιαφέρεται για τους αδύναμους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Αφορμή για την αποχώρησή της από το κόμμα, στάθηκε η συμμετοχή της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο που αφορούσε την εκπαίδευση. «Τότε έμαθα τυχαία από τρίτο άτομο μέσα στο κόμμα ότι για μία ακόμη φορά θα με αντικαθιστούσαν και μάλιστα ενώ ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με είχε διαβεβαιώσει για το αντίθετο. Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εργαζόμουν μήνες. Δεν πήγαινε άλλο». Έτσι ανακοίνωσε στον Πρόεδρο της Βουλής και τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 ότι ανεξαρτητοποιείται, χωρίς να παραδώσει την έδρα στο κόμμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις