Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τι δημητριακά να πάρω: Τα 3 top που θα βοηθήσουν (και) στο αδυνάτισμα
PLUS

Τι δημητριακά να πάρω: Τα 3 top που θα βοηθήσουν (και) στο αδυνάτισμα

Tα 3 καλύτερα δημητριακά για αδυνάτισμα

Πολλά διαβάζουμε για την επιλογή δημητριακών για βραδινό και τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρουν στην απώλεια βάρους. Πολλές γνωστές μάρκες δημητριακών προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι ιδανικός τρόπος αδυνατίσματος. Προσοχή όμως – ενώ τα δημητριακά είναι ωφέλιμη προσθήκη στην διατροφή, δεν αποτελούν υποκατάστατο γεύματος για το μεσημεριανό ή το δείπνο. Είναι, όμως, μια πολύ καλή προσθήκη σε κάθε δίαιτα.

Το μυστικό έγκειται στις εξής ιδιότητές τους:

Τα δημητριακά είναι χορταστικά και μας αποτρέπουν από το τσιμπολόγημα ανάμεσα στα γεύματα. Μας προσφέρουν θρεπτικές ουσίες και φυτικές ίνες και μας κρατάνε σε καλά επίπεδα ενέργειας μέχρι το επόμενο προγραμματισμένο γεύμα. Μπορούμε να συμπληρώσουμε τα δημητριακά με λίγη πρωτεΐνη. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε ένα μικρό κομμάτι σολομό ή ψητής γαλοπούλας για δείπνο. Έπειτα, φάτε ένα μπολ βρώμη με λίγα φρούτα. Ένα τέτοιο γεύμα είναι ιδανικό επειδή έχει χαμηλή θερμιδική αξία και άρα βοηθά στο αδυνάτισμα.
Πρέπει επίσης να προσέχετε να μην το παρακάνετε με την κατανάλωση δημητριακών και ολόκληρων σπόρων. Ένα μπολ βρώμης, τεφ ή σπόρων chia είναι αρκετό. Επειδή βοηθούν σημαντικά την πέψη, χορταίνουν και ικανοποιούν την όρεξη, μας βοηθήσουν να χάσουμε μισό κιλό την εβδομάδα. Αλλά μην τρώτε μεγάλες ποσότητες. Να θυμάστε ότι δεν αρκεί η κατανάλωσή τους. Πρέπει να ακολουθείτε και μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και να γυμνάζεστε.

sliced cheese on white ceramic bowl
Τεφ

Μάλλον δεν το έχετε ακόμα ακουστά, αλλά είναι η επόμενη σουπερ-τροφή στον αγώνα κατά του αδυνατίσματος. Το χρησιμοποιούν ήδη οι διασημότεροι αστέρες ανά τον κόσμο, αφού οι διατροφολόγοι τους ενημερώνονται συνεχώς για τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες, που απέδειξαν ξεκάθαρα ότι το τεφ είναι πολύ αποτελεσματικό στο αδυνάτισμα αλλά και στην διατήρηση του ιδανικού βάρους, πέρα από το ότι είναι ιδιαιτέρως υγιεινή τροφή.

Τι είναι όμως το τεφ; Είναι γνωστό στην Ελλάδα ως πόα η αβησσυνιακή και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην Αφρική. Υπάρχει εδώ και 5000 χρόνια τουλάχιστον και πωλείται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Δεν θα δυσκολευτείτε να το βρείτε σε σούπερ μάρκετ ή καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του σε σίδηρο και βιταμίνες είναι ιδανικό για την διατήρηση του οργανισμού σε καλή υγεία.

Το τεφ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, ενώ δεν περιέχει καθόλου γλουτένη. Αυτό το κάνει πολύ καλή επιλογή για όσους έχουν διαβήτη τύπου ΙΙ. Ποιο είναι όμως το μυστικό του για το αδυνάτισμα; Είναι πολύ χορταστικό, βοηθά στην ρύθμιση της καύσης λίπους, χωνεύεται εύκολα από τον οργανισμό, προλαμβάνει την δυσκοιλιότητα και γενικά βοηθά το σώμα να διώξει τις τοξίνες και να διατηρήσει τα έντερα υγιή.

Μπορείτε να το ανακατέψετε με κάποιο φυτικό γάλα για πρωινό ή να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ψωμί, κέικ, μπισκότα και μπάρες δημητριακών. Χρειάζεστε λίγη μόνο ποσότητα για να χορτάσετε και να επωφεληθείτε από τις θρεπτικές του ιδιότητες. Δεν είναι υπέροχο;

berry and nuts in clear glass bowl
 Οι εξαιρετικές ιδιότητες της βρώμης

Η βρώμη ξεχωρίζει ως μία από τις καλύτερες τροφές στον κόσμο. Μάλιστα, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) περιγράφει το δημητριακό αυτό ως ένα από τα πιο θρεπτικά και υγιεινά τρόφιμα και συστήνει να την βάλουμε όλοι στην καθημερινή μας διατροφή. Γνωρίζατε όμως ότι είναι είναι ένα από τα καλύτερα δημητριακά για αδυνάτισμα; Λοιπόν, είναι. Η βρώμη είναι πολύ χορταστική και ρυθμίζει ιδανικά την πέψη επιτρέποντάς σας να αποβάλλετε σιγά-σιγά το περιττό λίπος. Αλλά ναι, πρέπει βέβαια να είστε συνεπής και να τρώτε βρώμη κάθε μέρα.

Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Όπως και το τεφ, ρυθμίζει επίσης τα επίπεδα του ζαχάρου και είναι ιδανική για διαβητικούς. Εάν έχετε προβλήματα στο συκώτι, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι χάρη στην λεκιθίνη που περιέχει, καθαρίζει και αποτοξινώνει το ήπαρ. Έτσι είναι ιδανική επιλογή για αποτοξίνωση όλου του σώματος και αποβολή των βλαβερών τοξινών, όχι μόνο του λίπους.

Όπως καταλαβαίνετε, η βρώμη είναι ένα δώρο της φύσης που δεν πρέπει να αρνηθούμε να πάρουμε. Θα σας βοηθήσει να χάσετε κιλά, οπότε προσθέστε την στο πρωινό σας γεύμα κάθε μέρα. Συνδυάστε τη με φρούτα, φυτικά υποκατάσταστα γάλακτος, ή φτιάξτε ένα νερό από βρώμη για να συνοδεύσει τα γεύματά σας καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας. Γιατί όχι;

oatmeal with nuts
Σπόροι chia

Οι σπόροι του φυτού chia είναι πλέον πολύ δημοφιλείς και αν και δεν είναι ακριβώς δημητριακό αξίζει να τους αναφέρουμε γιατί αποτελούν πραγματική υπερτροφή με εκπληκτικά οφέλη για το ανθρώπινο σώμα. Παρόλο που χρησιμοποιούνται για την υγεία και τη διατροφή εδώ και αιώνες, μόλις τώρα αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε την αξία των σπόρων chia, ιδιαίτερα σε σχέση με το αδυνάτισμα. Από που προήρθαν όμως; Γιατί είναι τόσο αποτελεσματικοί;

Πρώτα απ’ όλα, είναι καλό να γνωρίζετε ότι αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών, ασβεστίου, πρωτεϊνών και ωφέλιμων λιπαρών ωμέγα-3. Όλα αυτά βοηθούν αποτρέποντάς μας από το τσιμπολόγημα επειδή μας χορταίνουν. Μάλλον θα εκπλαγείτε όταν σας πούμε ότι οι σπόροι chia απορροφούν 10 φορές το βάρος τους σε νερό, έτσι είναι πολύ αποτελεσματικοί όταν συνδυάζονται με κάποιο υγρό, όπως σε smoothies ή ακόμα και γιαούρτι. Το chia είναι πολύ χορταστικό και μας δίνει εξαιρετικά ωφέλιμες ουσίες, κάτι που το καθιστά ένα από τα καλύτερα δημητριακά για αδυνάτισμα. Επίσης χωνεύεται πολύ εύκολα, αποτρέπει την δυσκοιλιότητα και ρυθμίζει το σάκχαρο. Οι σπόροι αυτοί είναι φανταστικοί και αξίζει να τους αναζητήσουμε για να τους βάλουμε στη διατροφή μας.

meygeia.gr
bowl beside brass-colored ladle
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις