Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

21

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άρση μέτρων 2022 Ελλάδα: Σήμερα οι αποφάσεις για μουσική, ωράριο και μάσκες
ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων 2022 Ελλάδα: Σήμερα οι αποφάσεις για μουσική, ωράριο και μάσκες

Άρση μέτρων 2022 Ελλάδα: Σήμερα οι αποφάσεις για τα μέτρα - Αισιοδοξία για μείωση κρουσμάτων λόγω... «Ελπίδας»

Για την άρση ή όχι των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού αναμένεται να αποφασίσει σήμερα, Πέμπτη, η Επιτροπή των Ειδικών, εν μέσω έξαρσης κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και καθώς οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν ψηλά και στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην άρση των μέτρων και γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό να εισηγηθούν την παράτασή τους κατά μία εβδομάδα, καθώς η επιβάρυνση στο ΕΣΥ συνεχίζεται. Ιδιαίτερα ανησυχεί ο επίμονα μεγάλος αριθμός νεκρών, καθώς περίπου 100 άνθρωποι καταλήγουν καθημερινά στη χώρα της από επιπλοκές του κορωνοϊού. Ειδικότερα, παρότι αποκλιμακώνεται σταδιακά ο δείκτης της θετικότητας του κορωνοϊού (υποχώρησε στο 2,59%), την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 115 νέοι θάνατοι.

Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπερισχύσει το καλό σενάριο, που θέλει άρση των μέτρων, καθώς παρατηρείται τάση σταθεροποίησης των κρουσμάτων. Η χαλάρωση που αναμένεται πιο πιθανή είναι αυτή της αύξησης των θεατών στα γήπεδα και μετέπειτα της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου είχε εισηγηθεί την παράταση των μέτρων που αφορούν σε:

απαγόρευση της μουσικής στους χώρους διασκέδασης,

λειτουργία της εστίασης μόνο με καθήμενους έως έξι άτομα ανά τραπέζι

περιορισμό ωραρίου έως τις 00:00

υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε ΜΜΜ και σουπερμάρκετ.

Ελπίδες για μείωση κρουσμάτων λόγω… «Ελπίδας»

Δραματική μείωση κρουσμάτων κορωνοϊού εάν διατηρηθεί το ιδιότυπο «lockdown» των τελευταίων ημερών προβλέπει ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. Όπως λέει ο κ. Παυλάκης στον ΣΚΑΪ, είναι μεγάλη ευκαιρία να αποκλιμακωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, αν συνεχιστεί ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών, παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και διατηρηθεί η τηλεργασία: «Αν διατηρηθεί αυτό το ιδιότυπο κλείσιμο, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ή σε 10-15 ημέρες από τώρα τα κρούσματα θα μειωθούν δραματικά», τόνισε ο γιατρός.

«Είναι σημαντικό να διδαχθούμε ότι το κλείσιμο περιορίζει τα κρούσματα», ωστόσο όπως ανέφερε οι θάνατοι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα. Για την τωρινή εικόνα της πανδημίας σχολίασε πως «δεν είναι σωστό να πανηγυρίζουμε» καθώς όπως εξήγησε τα κρούσματα είναι μεν μειωμένα αλλά η θετικότητα βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα.«Όταν έχουμε 20.000 κρούσματα και λέμε ότι “πάμε καλά” υπάρχει πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται πως χτες, Τετάρτη ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 17.960 κρούσματα, εκ των οποίων στην Αττική εντοπίστηκαν 5.037 κρούσματα, ενώ σταθερός εμφανίζεται ο αριθμός των περιπτώσεων στην Θεσσαλονίκη με 2.005.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις