Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τι να τρώω όταν κάνει κρύο: Τροφές που μας βοηθούν να αντέξουμε
PLUS

Τι να τρώω όταν κάνει κρύο: Τροφές που μας βοηθούν να αντέξουμε

Τι να τρώω όταν κάνει κρύο: Ας δοκιμάσουμε!

Σε μέρες σαν αυτές, με πολικές θερμοκρασίες και πολλούς να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τη θέρμανση, οφείλουμε να προστατέψουμε τον οργανισμό μας με όποιον τρόπο μπορούμε. Ναι, ένας είναι και η τροφή! Τα φαγητά που τρώμε είναι δυνατό να μας βοηθήσουν αρκετά ώστε να μένουμε ζεστοί και ικανοποιημένοι στις κρύες μέρες.Η γενικότερη ιδέα είναι να τρώμε φαγητά με συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό μας να ανταπεξέλθει στο κρύο.

Οι τροφές για τις οποίες απαιτείται περισσότερος χρόνος να τις χωνέψουμε, μπορούν να βοηθήσουν το σώμα μας να ανεβάσει την θερμοκρασία του. Η διαδικασία ονομάζεται τροφογενής θερμογένεση και συμβαίνει όταν το σώμα μας παράγει ενέργεια και κατά συνέπεια θερμότητα, στην διαδικασία της πέψης των τροφών μας. Καλύπτει το 10-15% των ημερήσιων ενεργειακών δαπανών του σώματος. Πρέπει λοιπόν να ψάξουμε για φαγητά που έχουν καλά λιπαρά, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Αντί λοιπόν να τρώμε περισσότερο, είναι καλύτερα να τρώμε φαγητά που είναι σύνθετα και παίρνουν περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν.

white and brown ceramic teapot on wooden tray
Για να δούμε μερικά:
Οι μπανάνες

Οι μπανάνες έχουν βιταμίνη Β και μαγνήσιο που είναι σημαντικά για την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας και προωθούν την καλή μας διάθεση.

Η βρόμη και οι ξηροί καρποί

Αρχίστε την μέρα σας με ένα ζεστό πρωινό από βρόμη με ότι άλλο επιθυμεί η όρεξή σας, όπως ξηρούς καρπούς ή λίγη σοκολάτα. Η βρόμη είναι σπουδαία πηγή φυτικών ινών που μας κάνουν να νοιώθουμε χορτασμένοι. Ιδιαίτερα αν πρόκειται να βγείτε έξω, τι καλύτερο να το κάνετε όντας χορτάτοι και ικανοποιημένοι.

Τo κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας περιέχει πρωτεΐνες ενώ είναι μια καλή πηγή σιδήρου. Ο σίδηρος βοηθά το οξυγόνο να μεταφερθεί σε όλο μας το σώμα. Όσοι έχουν χαμηλό σίδηρο μπορεί να έχουν μόνιμα κρύα χέρια και πόδια, ενώ κουράζονται εύκολα. Την ίδια δουλειά με το κρέας κάνει και το σπανάκι, οι φακές

skewed meat in bowl beside knife and fork
Τσάι με τζίντζερ

Το ζεστό τσάι με τζίντζερ μπορεί να μας προσφέρει το αίσθημα της εσωτερικής θερμότητας άμεσα. Είναι πολύ καλό για την πέψη και κατά συνέπεια για την τροφογενή θερμογένεση. Φυσικά είναι πολύ νόστιμο και ανακουφιστικό. Αν μάλιστα το εμπλουτίσουμε με κανέλα, αστεροειδή γλυκάνισο και κουρκουμά, φτιάχνουμε ένα υπέροχο ρόφημα που μπορεί να συνοδεύει όλη μας την ημέρα.

Μπαχαρικά
Εκτός από το τζίντζερ όμως υπάρχουν και κάποια μπαχαρικά που θα βοηθήσουν με το κρύο όπως το κύμινο, η κανέλα, το πιπέρι και ο κουρκουμάς. Το τσίλι δεν βοηθάει κι ας είναι καυτερό διότι προκαλεί εφίδρωση που κάνει ακριβώς την αντίθετη δουλειά και μας δροσίζει

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες και τα άλλα λαχανικά που είναι ρίζες όπως τα παντζάρια ή οι ρέβες, χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για περάσουν από το πεπτικό μας σύστημα και κατά συνέπεια ανεβάζουν την θερμοκρασία του σώματος μας. Έχουν βιταμίνη Α και C ενώ δίνουν φυτικές ίνες στον οργανισμό μας.

shallow focus photography of coffee late in mug on table
Η γλυκιά κολοκύθα

Η γλυκιά κολοκύθα, εκτός από ότι είναι νόστιμη και με εντυπωσιακό χρώμα, έχει άλλον έναν λόγο να μας αρέσει. Είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενώ βοηθούν και στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.

Τα αυγά

Γνωρίζουμε όλοι ότι τα αυγά είναι πραγματικές βομβίτσες ενέργειας και γι’ αυτό μας κρατούν χορτάτους για πολύ ώρα. Οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες τους βοηθούν να νιώθουμε χορτασμένοι και μπορούμε να τα φάμε με χίλιους τρόπους.

Η καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι γνωστό ότι επιταχύνει τον μεταβολισμό που με την σειρά του αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος. Όλοι ξέρουμε πόσο ικανοποιητική είναι η κίνηση να τυλίγεις τα χέρια σου γύρω από μια κούπα αχνιστό, μυρωδάτο καφέ σε μια κρύα μέρα του χειμώνα.

Πηγή: Oneofus, Χαρά Κατσαρή
black ceramic bowl with soup beside stainless steel spoon
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις