Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Η γυναικοκτονία που βύθισε τη Γαλλία στη θλίψη
ΚΟΣΜΟΣ

Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Η γυναικοκτονία που βύθισε τη Γαλλία στη θλίψη

Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Η δολοφονία της ηθοποιού Μαρί Τρεντινιάν από τον σύντροφό της, τραγουδιστή Μπερτράν Καντά το 2003 είναι μια συγκλονιστική υπόθεση γυναικοκτονίας.

Η 21η Ιανουαρίου βύθισε για ακόμη μια φορά σε θλίψη μια από τις πιο διάσημες καλλιτεχνικές οικογένειες της Γαλλίας. Την οικογένεια Τρεντινιάν που από το 2003 ζει στη βαριά σκιά μιας από τις πιο συγκλονιστικές υποθέσεις γυναικοκτονίας με θύμα την Μαρί Τρεντινιάν. Στις 21 Ιανουαρίου η Μαρί θα είχε φυσήξει τα κεράκια της τούρτας για τα εξηκοστά της γενέθλια περιτριγυρισμένη από τους τέσσερις αγαπημένους της γιους, την μητέρα της Ναντίν και βέβαια τον σπουδαίο πατέρα της Ζαν-Λουί που παρά τα 92 του χρόνια θα ήταν εκεί για να την αγκαλιάσει τρυφερά.

Ο χρόνος όμως, για την Μαρί Τρεντινιάν σταμάτησε την 27 η Ιουλίου 2003 όταν έπεσε σε εγκεφαλικό κώμα στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Εκεί, σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, ο τελευταίος μεγάλος και μοιραίος έρωτας, που είχε έρθει στο δρόμο της λίγους μήνες νωρίτερα στο πρόσωπο του τραγουδιστή Μπερτράν Καντά, θα της έκοβε το νήμα της ζωής στα 41 της χρόνια. Αιτία θανάτου που επήλθε πέντε μέρες μετά τον άγριο ξυλοδαρμό, εγκεφαλικό οίδημα. Τι συνέβη σ’εκείνο το πολυτελές δωμάτιο, που η Μαρί είχε κάνει σπίτι της για λίγες εβδομάδες καθώς βρισκόταν στη χώρα της Βαλτικής για τα γυρίσματα μιας τηλεταινίας με θέμα τη ζωή της Κολέτ με τίτλο “Colette, une femme libre”, το γνωρίζει πραγματικά μόνο ο άνθρωπος που στέρησε τη ζωή από τη σύντροφό του κι από τα τέσσερα παιδιά της το δικαίωμα να μεγαλώσουν έχοντας στη ζωή τους τη μητέρα τους.

Ένα sms

Μια ιστορία για ένα sms που η Μαρί έλαβε από τον τέως σύζυγό της και πατέρα του τέταρτου γιου της, η σπίθα της ζήλιας που αδιάντροπα επικαλέστηκαν οι συνήγοροι του δολοφόνου της, το δικό της φλογερό ταμπεραμέντο, η δική του σκοτεινή παρόρμηση. Τίποτα, μα τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί ως εξήγηση της καθαρής γυναικοκτονίας που συντελέστηκε εκείνο το καλοκαιρινό βράδυ. Εκείνος, ένας σταρ της γαλλικής μουσικής σκηνής των δεκαετιών του ’80 και του ’90, ο frontman του συγκροτήματος Noir Désir. Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους μας ταξιδεύει ακόμα εκεί που άνεμος μας οδηγεί.

Ο Μπερτράν Καντά, γεννημένος το 1964, καλλιτεχνική φύση, αγαπά την ποίηση από παιδί και μεγαλώντας θα μελοποιηεί τα ποιήματά του με το συγκρότημά του. Κατακτά τη θέση του στο καλλιτεχνικό στερέωμα και βλέπει τους δίσκους του συγκροτήματός του να γίνονται χρυσοί και πλατινένιοι. Λίγο πριν κλείσει τα 30 ερωτεύεται την Ουγγαρέζα Κριστίνα Ράντι κι αποκτά μαζί της δυο παιδιά, το δεύτερο μόλις το 2002, την ίδια χρονιά που γνωρίζει την Μαρί Τρεντινιάν.

https://twitter.com/c_vollaire/status/1484491897842327553

Δεν βρέθηκε ποτέ ενοχοποιητικό στοιχείο

Μέσα σε 18 μήνες από το ξεκίνημα της γεμάτης πάθος γνωριμίας τους, που κάνει και τους δυο να αφήσουν τους συντρόφους τους, η Μαρί θα είναι νεκρή, ο Καντά ένας δολοφόνος καταδικασμένος για δολοφονία με ενδεχόμενο δόλο και η Κριστίνα μια κατεστραμμένη γυναίκα που λίγα χρόνια αργότερα θα αυτοκτονήσει και που για τον θάνατό της θα ανοίξει δικαστική έρευνα καθώς σε ανύποπτο χρόνο είχε καταγγείλει την βίαιη συμπεριφορά του συζύγου της. Όταν έβαλε τέλος στη ζωή της, ο Καντά αποδείχθηκε πως κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο. Δεν βρέθηκε ποτέ ενοχοποιητικό στοιχείο εναντίον του.

https://twitter.com/tatianaderosnay/status/1289814125804167169

Για αυτή την κατάληξη δεν έφταιξε ο ανυπότακτος έρωτας, ούτε το πάθος. Έφταιξε ο δολοφόνος της Μαρί Τρεντινιάν, Μπερτράν Καντά που μετά την αποφυλάκισή του προσπάθησε να διεκδικήσει μια δεύτερη ευκαιρία που ελάχιστοι βρέθηκαν να του δώσουν. Η δολοφονία της Μαρί – ο όρος γυναικοκτονία δεν είχε εισαχθεί ευρέως στο λεξιλόγιό μας το 2003, αν και επιστημονικά διατυπωμένος από το 1976 – πήρε τεράστιες διαστάσεις στη Γαλλία αλλά και διεθνώς.

Πώς μια γυναίκα χειραφετημένη και απελευθερωμένη, μια καλλιτέχνης, μια μητέρα που μεγαλώνει τέσσερα αγόρια χάνεται ξαφνικά από τη ζωή από το χέρι μιας νοσηρής αγάπης;

“Στο όνομα της Μαρί” όπως βαπτίζονται φεμινιστικές δράσεις στα χρόνια που ακολουθούν, κανείς δεν ξεχνά πως η Μαρί Τρεντινιάν ζει ως σύμβολο των αγώνων κατά της πατριαρχίας και των γυναικοκτονιών, ως σύμβολο γυναικείας χειραφέτησης και ως μια αξέχαστη ενσάρκωση της ομορφιάς στην πιο φινετσάτη έκφρασή της.

“Tes rêves brisés” – “Τα τσακισμένα όνειρά σου”

Δεκαοκτώ χρόνια μετά τον τραγικό θάνατό της αποτέλεσμα των μοιραίων τραυμάτων που της προκάλεσαν τα βάναυσα χτυπήματα του συντρόφου της Μπερτράν Καντά, η μητέρα της, η σκηνοθέτης Ναντίν Τρεντινιάν τιμά την κόρη της με ένα ντοκιμαντέρ, έναν ύμνο αγάπης στην κόρη, την σύζυγο και ερωμένη, την μητέρα, την ηθοποιό, στην ελεύθερη γεμάτη πάθος γυναίκα που ήταν η Μαρί.

Πρόθεσή της να μην την θυμούνται μόνο ως την γυναίκα που πέθανε από τα χτυπήματα ενός άνδρα αλλά για το γέλιο, τη φρεσκάδα, την ομορφιά της που αποτυπώθηκε στο κινηματογραφικό φιλμ από την πρώτη της εμφάνιση στα 17 της στην ταινία “Série Noire” του Αλέν Κορνό. Το ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγή του καναλιού Arte, θα προβληθεί στις 26 Ιανουαρίου, ενώ στο διαδίκτυο θα είναι διαθέσιμο μέχρι τις 25 Απριλίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις