Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Οι μικρούλες, από την Ευτυχία Παπούλια
ΕΛΛΑΔΑ

Οι μικρούλες, από την Ευτυχία Παπούλια

Τι λείπει;

Από την Ευτυχία Παπούλια
Κοινωνιολόγος
Η ομορφιά δεν είναι τίποτα, δεν μένει. Δεν ξέρεις πόσο τυχερός είσαι όταν είσαι άσχημος, γιατί τότε, αν αρέσεις στους ανθρώπους, ξέρεις ότι είναι για κάτι άλλο.
Τσαρλς Μπουκόφσκι

Αν και στα 56 της χρόνια παραμένει τουλάχιστον σαγηνευτική, η ίδια νιώθει πλέον ‘αόρατη’, για τους άνδρες. “Μπαίνω σ’ ένα πάρτυ, προσπαθώ να φλερτάρω με άνδρες και εκείνοι με προσπερνούν για κάποια πολύ νεότερη. Έχω τρία καλά στοιχεία: είμαι ελεύθερη, ντύνομαι όμορφα και… προσπαθώ… Παρόλα αυτά τίποτα δεν πιάνει!”. Αυτά είπε ανάμεσα σ’ άλλα, η ‘θεά’ του modeling Πολίνα Πορίζκοβα σε συνέντευξή της στους Times. Κι αν η ανασφάλεια δεν έχει φύλο, ας περιοριστούμε στις γυναίκες και να ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχήν έναν μύθο για τις ‘μικρές’, τις πολύ νεότερες γυναίκες.

Οι άνθρωποι, όπως λένε οι επιστήμονες, δεν επικοινωνούν εύκολα μεταξύ τους όταν έχουν διαφορά ηλικίας μεγαλύτερη απο οκτώ χρόνια. Έχουν τελείως διαφορετικά βιώματα που διαμορφώνουν αντίθετες απόψεις για τα ίδια πράγματα, κρίνουν διαφορετικά οι μεν από τους δε. Κι ακόμα περισσότερο, όταν η διαφορά ηλικίας ανάμεσα στον άνδρα και στην γυναίκα υπερβαίνει κάποιες δεκαετίες. Η ‘ωριμότητα’ για παράδειγμα ενός εξηντάρη, ασκεί σίγουρα μία γοητεία στην ‘ανώριμη’ εικοσάχρονη που αναζητεί έναν σύντροφο. Όμως όσο κι αν θέλουμε να εξιδανικεύσουμε αυτήν την σχέση, δεν παύει να εμπεριέχει και το στοιχείο της αποπλάνησης. Ιδίως οταν ο ώριμος άντρας καλλιεργεί προσδοκίες σε ανυποψίαστες ‘μικρότερες’ κοπέλες για καριέρα σε χώρους μεγάλης προβολής και δόξας. Παρ’ όλο που είναι σέξι και όμορφη η Πολίνα, διαθέτει τρία ακόμη στοιχεία, όπως λεει η ίδια, αλλά …δεν αποδίδουν!

Τι λείπει λοιπόν;

Λείπει, οπως σχεδόν σε όλες τις όμορφες γυναίκες, το πιο σημαντικό: Λείπει η γοητεία. Η ομορφιά συγκινεί τις αισθήσεις και τα ένστικτα, η γοητεία ειναι μια δύναμη που εκπέμπεται, που αναστατώνει κι αφυπνίζει κρυμμένα συναισθήματα, εξάπτει την φαντασία, είναι ένα ερέθισμα και μια πρόκληση για μια βαθύτερη σχέση ανάμεσα σε δυο ανθρώπους. Και είναι υποχρέωση της γυναίκας εκτός απ’ την ομορφιά της, να φροντίζει αλλά και να εκπέμπει την γοητεία της.

Τα νεαρά κορίτσια είναι φυσικό να γοητεύουν τους μεγάλους με μοναδικό τους όπλο την φρεσκάδα και την ανεμελιά της νεότητάς τους. Στοιχείο φυσικά εύθραυστο, γιατι η ανωριμότητα των μικρών κοριτσιών είναι και ο εχθρός που αυτόματα ακυρώνει αυτό το χαρακτηριστικό. Η πραγματική ωστόσο γοητεία που γεννά αισθήματα βαθιάς επικοινωνίας ανάμεσα σε δυο ανθρώπους ειναι ένας συνδυασμός καλής εμφάνισης και ωριμότητας. Με άλλα λογια, η αξιοποίηση της ομορφιάς που ολοι την διαθέτουμε αν προσέχουμε την εμφάνισή μας, το σώμα μας. Αξιοποίηση του σώματός μας σημαίνει να προσδώσουμε σε αυτό την μεγαλύτερη χάρη στις κινήσεις και τις εκφράσεις μας: Να μάθουμε να περπατάμε, να καθόμαστε, να σηκωνόμαστε  να κουνάμε τα χέρια μας τα μάτια μας.

Προσωπική γοητεία

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν περπατάνε… σέρνονται, οι περισσότεροι δεν κάθονται στην καρέκλα… πέφτουν, βουλιάζουν πάνω της. Να μάθουμε να κοιτάζουμε τον άλλον, όχι απλά να τον βλέπουμε. Να μάθουμε να ακούμε τον συνομιλητή μας κι όχι να ετοιμάζουμε τον αντίλογο όση ωρα εκείνος μιλάει. Να μην κουβαλάμε την μιζέρια μαζί μας ή τα προβλήματά μας και τα φορτώνουμε στον άλλον. Να εντοπίζουμε κάποια στοιχεία σ’ αυτό που μας γοητεύουν και να τα επισημαίνουμε, να έχουμε πάντα έναν καλό λόγο να πούμε για τον άνθρωποι που βρίσκεται απέναντί μας. Είναι ελάχιστα από τα στοιχεία που συνθέτουν την προσωπική μας γοητεία κι όμως, προκλητικά αγνοούμε να τα εντάξουμε στην καθημερινή μας συμπεριφορά αγνοώντας πως έτσι, η ομορφιά μας ειναι παντελώς άχρηστη.

Η προσωπική μας γοητεία ειναι μια τέχνη που δεν διδάσκεται, παλαιότερα ίσως σε σχολές υποκριτικής και γι’ αυτό είχαμε γοητευτικούς ηθοποιούς που ήταν πρότυπα για άνδρες και γυναίκες. Υπάρχει ωστόσο αρκετή βιβλιογραφία. Σήμερα, δυστυχώς, οι περισσότερες νέες γυναίκες, αδιαφορούν γι’ αυτού του είδους την παιδεία και επενδύουν μόνο στην ομορφιά τους και στην σέξι εμφάνισή τους, στοιχεία αναλώσιμα, που δυστυχώς διαρκούν οσο και η φρεσκάδα της νεότητας.

Για την Έντυπη Έκδοση (ΕΔΩ)
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις