Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Δερμάτινα παπούτσια φροντίδα: Πώς θα τα κρατήσουμε για πολύ
PLUS

Δερμάτινα παπούτσια φροντίδα: Πώς θα τα κρατήσουμε για πολύ

Δερμάτινα παπούτσια φροντίδα: Πώς να συντηρήσεις τα δερμάτινα παπούτσια;

Εάν θέλεις τα δερμάτινα παπούτσια σου να διατηρηθούν στην κατάσταση, στην οποία αγοράστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να τα περιποιηθείς σωστά. Αναρωτιέσαι, πώς να φροντίζεις τα δερμάτινα παπούτσια, έτσι ώστε να τα διατηρήσεις στην πιο καλή κατάσταση; Θυμήσου, ότι ο βασικός κανόνας της φροντίδας τους είναι η τακτικότητα. Μην ξεχνάς, να τα συντηρήσεις πρώτα, γιατί τότε τα δερμάτινα παπούτσια σου θα φαίνονται πάντα περιποιημένα.

Πώς να συντηρήσεις τα δερμάτινα παπούτσια;

Η αγορά των δερμάτινων παπουτσιών είναι ένα πράγμα, αλλά η προετοιμασία τους για τη σεζόν, στην οποία θα τα φοράς, είναι ένα άλλο θέμα. Πριν μάθεις, πώς να περιποιηθείς τα δερμάτινα παπούτσια, αξίζει να σκεφτείς να τα συντηρήσεις. Για να έχεις την εγγύηση του επιθυμητού αποτελέσματος, ας απαντήσουμε πρώτα στην ερώτηση: Τι είναι η συντήρηση; Η συντήρηση είναι η εφαρμογή στην επιφάνεια του υφάσματος των ειδικών χημικών ουσιών που θα αυξήσουν την αντοχή τους σε επιβλαβείς εξωτερικούς παράγοντες. Αυτό το πρόσθετο προστατευτικό στρώμα θα κάνει τα παπούτσια σου αδιάβροχα και πιο ανθεκτικά στη βρωμιά.

Για να διατηρήσεις τα παπούτσια σου στην καλύτερη κατάσταση, επανάλαβε τη διαδικασία συντήρησης κατά μέσο όρο μία φορά το μήνα.

unpaired brown boot
Θυμήσου να καθαρίσεις σωστά τα παπούτσια σου πριν τα συντηρήσεις

Επίλεξε ένα παρασκεύασμα κατάλληλο για τη συντήρηση του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένα τα παπούτσια σου – άλλα παρασκευάσματα είναι κατάλληλα για τη συντήρηση του grain leather και άλλα για το καστόρι. Πριν συντηρήσεις τα παπούτσια σου για πρώτη φορά με αυτό, αξίζει να κάνεις μια δοκιμή εκ των προτέρων. Πριν απλώσεις το παρασκεύασμα σε ολόκληρη επιφάνεια του παπουτσιού, τοποθέτησε το σε ένα μικρό, μη ορατό σημείο για να ελέγξεις αν το παρασκεύασμα, για παράδειγμα, δεν αλλάζει το χρώμα των παπουτσιών.

Για τη συντήρηση δερμάτινων υποδημάτων δε συνιστώνται προϊόντα που περιέχουν τερεβινθίνη και βενζίνη – μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τόσο την ποιότητα του δερμάτινου υφάσματος όσο και το χρώμα του.

unpaired brown leather lace-up dress shoe
Ανάλογα με το είδος παρασκευάσματος που θα επιλέξεις, η συντήρηση των παπουτσιών θα είναι διαφορετική:
Κρέμα ή κερί

Εάν το επιλεγμένο από σένα παρασκεύασμα έχει τη μορφή του κεριού ή της κρέμας, χρησιμοποίησε ένα μαλακό πανί για να το εφαρμόσεις στην επιφάνεια του παπουτσιού. Τρίψε το παρασκεύασμα στο δέρμα με κυκλική κίνηση. Όπου η γάμπα συνδέεται με τη σόλα, εφάρμοσε ένα μεγαλύτερο στρώμα του παρασκευάσματος. Δώσε στα παπούτσια χρόνο να στεγνώσουν (αυτό μπορεί να διαρκέσει έως 2 ώρες), και αν κατά τη γνώμη σου το δέρμα εξακολουθεί να φαίνεται λίγο στεγνό, εμπότισε τα ξανά.

Παρασκεύασμα σε σπρέι

Η συντήρηση παπουτσιών με σπρέι είναι ακόμη πιο εύκολη απ’ ό,τι με την κρέμα ή το κερί. Αρκεί να ψεκάσεις καθαρά παπούτσια από απόσταση 10-15 εκατοστών και να τα αφήσεις να στεγνώσουν.

Προσοχή!

Τη συντήρηση με τη χρήση του σπρέι καλύτερα να το κάνεις έξω ή σε καλά αεριζόμενο χώρο.

Απλικατέρ με σφουγγαράκι

Αυτή είναι η πιο εύκολη μέθοδος συντήρησης. Απλά ξεβίδωσε το καπάκι, γύρισε το μπουκάλι με το απλικατέρ προς τα κάτω, και πιέζοντας ελαφρά το σφουγγαράκι του στο ύφασμα, άπλωσε το παρασκεύασμα ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια των παπουτσιών. Εάν έχεις τελειώσει με τη συντήρηση, τότε η φροντίδα τους θα περιορίζεται στον καθαρισμό και στο γυάλισμά τους. Οι παππούδες μας χρησιμοποιούσαν πολλά ξεχωριστά προϊόντα για αυτή τη διαδικασία, γι’ αυτό τους έπαιρνε πολύ χρόνο. Σήμερα είναι σίγουρα πολύ πιο εύκολη, επειδή συχνά όλα όσα χρειάζεσαι περικλείονται σε ένα μπουκαλάκι με ψεκαστήρα. Για τη στίλβωση, το λάδωμα ή το γυάλισμα των δερμάτων θα βρεις επίσης πολλά προϊόντα με οδηγίες για τη χρήση τους.

Οι αναγραφόμενες συμβουλές πάντα δοκιμάζονται στα δικά μας υποδήματα. Ωστόσο, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο, οι περιγραφόμενες μέθοδοι να μην είναι αποτελεσματικές, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη βλάβη των υποδημάτων.  Με το πλύσιμο των παπουτσιών στο πλυντήριο μπορείς να χάσεις την εγγύηση. Πάντα να το σκέφτεσαι προτού αποφασίσεις να πλύνεις το αγαπημένο σου ζευγάρι!

selective photography of brown leather dress shoe
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις