Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τσιπάκια σε ανθρώπους: Αρχίζουμε
ΚΟΣΜΟΣ

Τσιπάκια σε ανθρώπους: Αρχίζουμε

Τσιπάκια σε ανθρώπους: Η εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ έχει ήδη εμφυτεύσει επιτυχώς τα μικροτσίπ

Η startup με τσιπ εγκεφάλου του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Έλον Μασκ ετοιμάζεται να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Η Neuralink, που ιδρύθηκε το 2016 από τον Μασκ και τον επιχειρηματία και μηχανολόγο Μαξ Χόντακ υπόσχεται να φέρει την τεχνολογία που «θα επιτρέψει σε κάποιον με παράλυση να χρησιμοποιεί smartphone με το μυαλό του ταχύτερα από κάποιον που χρησιμοποιεί τον αντίχειρα του», όπως έχει δηλώσει ο Μασκ. Η εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ έχει ήδη εμφυτεύσει επιτυχώς τα μικροτσίπ σε δύο ζώα, μία μαϊμού, τον «Πέιτζερ» και ένα γουρούνι, τον «Γερτρούδη». Τώρα, όμως, η Neuralink προσλαμβάνει διευθυντή για την πρώτη κλινική έρευνα που θα εξετάσει την εφαρμογή της τεχνολογίας σε ανθρώπους.

Στην περίπτωση, μάλιστα, του πρωτεύοντος, η Neuralink δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται το ζώο να παίζει βιντεοπαιχνίδι. «Ως διευθυντής της κλινικής έρευνας, θα συνεργαστείτε στενά με oρισμένους από τους πιο καινοτόμους γιατρούς και κορυφαίους μηχανικούς, καθώς και θα συνεργαστείτε με τους πρώτους συμμετέχοντες της κλινικής έρευνας της Neuralink», αναφέρεται στην σχετική αγγελία που δημοσιεύθηκε στην Καλιφόρνια. «Ελπίζουμε να έχουμε το επόμενο έτος την τεχνολογία στους πρώτους μας ανθρώπους, οι οποίοι θα είναι άνθρωποι με σοβαρούς τραυματισμούς στην σπονδυλική στήλη όπως τετραπληγικοί, ανάλογα με την έγκριση του FDA», δήλωσε ο Μασκ σε συνέδριο της Wall Street Journal.

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία που υπολογίζεται στα 256 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είναι   αισιόδοξος ότι τα εμφυτεύματα θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους τετραπληγικούς να περπατήσουν. «Πιστεύω ότι έχουμε μία ευκαιρία με την Neuralink να δώσουμε πλήρη λειτουργικότητα του σώματος σε κάποιον που έχει τραυματιστεί στην σπονδυλική στήλη. Η Neuralink δουλεύει καλά σε μαϊμούδες και κάνουμε απλώς πολλές δοκιμές και επιβεβαιώνουμε ότι είναι πολύ ασφαλές και αξιόπιστο, καθώς και ότι η συσκευή της Neuralink μπορεί να αφαιρεθεί με ασφάλεια», συμπλήρωσε ο Μασκ.

Ο γιατρός με τα πέντε τσιπάκια

Γιατί να χρησιμοποιείς ένα σωρό κάρτες, όταν μπορείς να έχεις τα τσιπάκια στα χέρια σου ανά πάσα στιγμή; Αυτό σκέφτηκε ο γιατρός Αλεξάντερ Βόλτσεκ (Alexander Volchek) από το Νοβοσιμπίρισκ της Ρωσίας. Έχει εμφυτεύσει έξι τσιπάκια στα χέρια του. Είναι της εισόδου του ιατρείου, της τραπεζικής του κάρτας, της κάρτας βάρδιας, της κάρτας μέσων μεταφοράς και ένα τσιπάκι με τη λίστα των password που έχει. Το έκτο τσιπάκι ακυρώθηκε για αυτό το αφαίρεσε. Ο Αλεξάντερ Βόλτσεκ υποστηρίζει ότι η εισαγωγή κάτω από το δέρμα είναι πολύ εύκολη. Το τσιπάκι, που περιέχει έναν πυρήνα φερρίτη και ένα πολύ μικρό επεξεργαστή, «συσκευάζεται» σε ένα μικρό βιολογικά αδρανή γυάλινο σωλήνα. Εισάγεται κάτω από το δέρμα με ένα εργαλείο που μοιάζει με μεγάλη βελόνα.

Το ίδιο εύκολο είναι να αφαιρεί τα τσιπάκια. Αν και δεν είναι πάντα απαραίτητο, καθώς τα τσιπάκια μπορούν να επικαιροποιούνται όντας μέσα στο χέρι. Ο Αλεξάντερ Βόλτσεκ, που έβαλε το πρώτο τσιπάκι στον εαυτό του το 2014, είναι ένθερμος υποστηρικτής αυτής της τεχνολογίας και υποστηρίζει ότι κάνει τη ζωή πολύ πιο εύκολη.

«Έχω πέντε τσιπάκια στα χέρια μου» περιγράφει. «Το πάσο της δουλειάς που το χρησιμοποιώ πιο πολύ ειναι στο μεσαίο δάχτυλο, είναι πιο βολικό εκεί. Τα δεδομένα της κάρτας δουλειάς είναι στον αριστερό καρπό και στον δεξί έχω τοποθετήσει ένα τσιπ που δοκιμάζω στα μέσα μεταφοράς».

Ο Βόλτσεκ υποστηρίζει ότι η σύζυγός του πείστηκε και αυτή να βάλει τσιπάκι, όταν έχασε τέσσερις φορές την πιστωτική της κάρτα. Ο Βόλτσεκ δεν είναι μόνος του στην αποστολή να τοποθετηθούν τσιπάκια στα ανθρώπινα χέρια. Συνεργάζεται με ομάδα που αναπτύσσει ανάλογη τεχνολογία για ευρεία χρήση.Ο συνεργάτης του, μηχανικός Sergey Drozdov έχει επίσης εμφυτέψει τσιπάκια στα χέρια του, παραδέχεται όμως ότι προς το παρόν αυτή η τεχνολογία δεν έχει πολλές εφαρμογές.

Η Σουηδία πρωτοπορεί

Η εταιρεία “Epicenter”, μια σουηδική startup εταιρεία με έδρα της τη Στοκχόλμη τελειοποίησε ένα μικροτσίπ το οποίο δε ξεπερνά ένα κόκκο ρυζιού και μπορεί να εμφυτευτεί υποδόρια σε ανθρώπους, αντικαθιστώντας την ταυτότητα, την πιστωτική κάρτα ή την κάρτα εισόδου στους χώρους εργασίας. Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η εν λόγω εταιρεία, ο επικεφαλής του τμήματος διανομής της τεχνολογίας (τύπου NFC), δείχνει πώς λειτουργεί. Σκανάρει το σημείο που έχει εμφυτευτεί το τσιπ, κι αυτό αμέσως ενημερώνεται μέσω της εφαρμογής σε smartphone, για το καθεστώς εμβολιασμού του.

“Τα εμφυτεύματα είναι μια πολύ ευέλικτη τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά διαφορετικά πράγματα και αυτή τη στιγμή καθιστούν πολύ βολικό το να έχετε πάντα προσβάσιμο το διαβατήριο COVID πάνω σας”, αναφέρει ο ίδιος. Το τσιπάκι μπορεί να εμφυτευθεί σε διάφορα σημεία, είτε στον βραχίονα είτε σε κάποιο σημείο των δαχτύλων και φυσικά, καμία σχέση δεν έχει με την ουσία των εμβολίων. Είναι προφανές πως η εμφύτευση θα γίνεται καθαρά για εμπορικούς σκοπούς και μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα, όπως αναφέρει πάντα η “Epicenter”. Ήδη, περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι της εταιρείας έχουν λάβει το εμφύτευμα για να κυκλοφορούν χωρίς κάρτες εισόδου – αναγνώρισης και για να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές, όπως αυτόματους πωλητές ή εκτυπωτές.

Απλούστατη διαδικασία

Τα τσιπ εμφυτεύεται με μια απλή ένεση και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο τελικό στάδιο ελέγχου για να διατεθούν στην αγορά. “Βασικά αντικαθιστούν πολλά πράγματα που έχετε, όπως άλλες συσκευές επικοινωνίας, είτε είναι πιστωτικές κάρτες είτε κλειδιά”, δήλωσε ο Patrick Mesterton, Διευθύνων Σύμβουλος της Epicenter, ενώ σημείωσε πως η όλη τεχνολογία ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, είναι απολύτως ασφαλής για τον άνθρωπο.

Συγκεκριμένα, τα δεδομένα μεταδίδονται με τεχνολογία near field communication (NFC), η οποία διαχειρίζεται την ασύρματη μετάδοση δεδομένων σε μικρές αποστάσεις χρησιμοποιώντας ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ενώ ένα τσιπ αποθηκεύει μέχρι 888 kilobytes δεδομένων.

Φυσικά, το θέμα δεν είναι καινούργιο, καθώς η τεχνολογία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται από το 2015, ενώ το 2019 ο Guardian αφιέρωσε εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα. Ωστόσο, η covid-19 φέρνει στο προσκήνιο νέες “προοπτικές” που αγγίζουν τις πιο ευαίσθητες χορδές των συνωμοσιολογιών.

Παράλληλα, η Σουηδία βρίσκεται πολύ μπροστά στην Ευρώπη σχετικά με τις πληρωμές χωρίς μετρητά.

“Three Square Market”

Η “Three Square Market”, μια εταιρεία τεχνολογίας με έδρα το Ουισκόνσιν, έγινε η πρώτη εταιρεία στις ΗΠΑ που πρόσφερε στους υπαλλήλους της παρόμοια δωρεάν εμφυτεύματα μικροτσίπ τον Αύγουστο του 2017. Η βρετανική Bioteq άλλωστε, δέχεται σχετικές παραγγελίες για εμφυτεύματα ψηφιακής χρήσης, ενώ υπολογίζεται πως περίπου 6.000 Σουηδοί έχουν ήδη κάνει χρήση εμφυτευμάτων άλλων εταιρειών που χρησιμοποιούνται ως πάσο για είσοδο σε χώρους, ή ως πιστωτικές κάρτες.

Ο αριθμός των Σουηδών που επιθυμούν το τσιπάκι αντί για ταυτότητα, είναι τόσο μεγάλος, που πολλές εταιρείες μπαίνουν στον ανταγωνισμό. Η όλη τεχνολογία χρησιμοποιείται άλλωστε και για τους υπαλλήλους του ευρωπαϊκού τουριστικού ομίλου TUI στη Στοκχόλμη, ενώ το κόστος του εμφυτεύματος φτάνει στα περίπου 90 ευρώ (καλύπτονται από τον εργοδότη). Αντιστοίχως, γυμναστήρια στη Στοκχόλμη επιτρέπουν στα μέλη να χρησιμοποιούν τα τσιπ για να κάνουν check in. Χρήση τους έχει ενσωματωθεί και στην εθνική σιδηροδρομική εταιρεία SJ.

Ζητήματα ασφάλειας, αλλά και εκχώρησης προσωπικών δεδομένων

Ο Ben Libberton, μικροβιολόγος στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, υποστηρίζει ότι κάποιος χάκερ θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκτήσει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών από τα μικροτσίπ, και οι πληροφορίες αυτές μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες από τη στιγμή που οι εργοδότες θα ξεκινήσουν την αποθήκευση περισσότερων δεδομένων σε αυτά. Έρευνες έχουν ήδη επιβεβαιώσει διαρροή δεδομένων.

Ακόμη, πολλοί αναπτύσσουν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τον γεωεντοπισμό των υπαλλήλων από την εταιρεία στην οποία εργάζονται και την αντίστοιχη επιτήρησή τους, από τον εργοδότη ή τους επίσημους θεσμούς. Αξίζει να σημειωθεί, πως η ασφάλεια των εμφυτευμάτων ακόμη διερευνάται από την ΕΕ, ενώ βασική συνθήκη για τη χρήση τους είναι να διασφαλιστεί “ότι κάθε πολίτης της ΕΕ έχει το δικαίωμα στην ακεραιότητα του ανθρώπινου σώματος”, καθώς και η αυτοδιάθεσή του έναντι της εφαρμογής της όλης τεχνολογίας στις εταιρικές διαδικασίες και πρωτόκολλα. Σημειώνεται πως από τα μέσα Δεκεμβρίου, η Σουηδία θέσπισε νέους, αυστηρότερους κανόνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου Covid που απαιτούν, μεταξύ άλλων, την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλες τις εκδηλώσεις άνω των 100 ατόμων.

Επαναστατικά τσιπάκια υπόσχονται κινητά τηλέφωνα που θα φορτίζονται μια φορά την εβδομάδα
Η ΙΒΜ και η Samsung ανακοίνωσαν την ανάπτυξη μιας νέας μεθόδου κατασκευής επεξεργαστών οι δυνατότητες των οποίων θα είναι τέτοιες ώστε περιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας των συστημάτων ή συσκευών που θα τοποθετούνται κατά 85%. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι αν τέτοιου είδους τσιπάκια τοποθετηθούν σε κινητά τηλέφωνα αυτά θα μπορούν (θεωρητικά) να λειτουργούν για χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας χωρίς να χρειάζονται φόρτιση.

Στην αρχιτεκτονική των επεξεργαστών είτε πρόκειται για CPU είτε SoC τα τρανζίστορ είναι τοποθετημένα οριζοντίως στην επιφάνεια του πυριτίου με το ηλεκτρικό ρεύμα να «ρέει» από πλευρά-σε-πλευρά. Οι δύο κολοσσοί της βιομηχανίας των υπολογιστών και ηλεκτρονικών προϊόντων ανέπτυξαν μια νέα αρχιτεκτονική που ονομάστηκε VTFET (vertical field effect transistors). Όπως λέει και το όνομα της η μέθοδος αυτή τοποθετεί τα τρανζίστορ σε κάθετη διάταξη με το ηλεκτρικό ρεύμα να κινείται κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες ο σχεδιασμός αυτός έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ρεύματος μεγαλύτερης έντασης κάτι που συνεπάγεται μικρότερες ενεργειακές απώλειες. Όπως είναι ευνόητο οι εφαρμογές των νέων τσιπ VTFET είναι πολλές και ξεκινούν από την μεγάλη αυτονομία σε ηλεκτρονικές συσκευές ως και δραστηριότητες που απαιτούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας όπως η «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων γεγονός που εκτός των άλλων έχει και ευεργετικές συνέπειες στο περιβάλλον.

Με τσιπάκια Bluetooth οι υπάλληλοι στα γραφεία τους στη Silicon Valley

Οι εταιρείες τεχνολογίας αιχμής αναπτύσσουν τα δικά τους συστήματα εντοπισμού επαφών, που θα τις διευκολύνουν να αποτρέψουν τη δημιουργία εστιών κορονοϊού στα γραφεία τους, καθώς οι χώρες σε όλον τον κόσμο αρχίζουν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα και το θέμα της επιστροφής στους χώρους εργασίας βρίσκεται στο προσκήνιο. Η εταιρεία Juniper Networks Inc στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνια εξόπλισε την περασμένη χρονια περίπου 10.000 υπαλλήλους της με τσιπάκια αναγνώρισης του χρήστη στον χώρο εργασίας, τα οποία θα διαθέτουν τσιπ Bluetooth το οποίο θα καταγράφει τις κινήσεις και τις επαφές ενός εργαζομένου στο γραφείο. Το σύστημα χρησιμοποιεί τους δρομολογητές Wi-Fi και σημεία πρόσβασης από την επιμέρους μονάδα Mist του Juniper Network, που θα επικοινωνούν με τα τσιπ Bluetooth στα σηματάκια του χρήστη. Τα δεδομένα που συλλέγονται, θα βοηθούν στο να προσδιορισθεί ποιοι από τους υπαλλήλους θα πρέπει να εξετασθούν και να απομονωθούν, όταν κάποιος συνάδελφός τους διαγνωσθεί θετικός.

Πειράματα;

Ολα αυτά θα ήταν απλώς η τρομακτική εξέλιξη της τεχνολογίας, εάν το τελικό punchline δεν ήταν η παρότρυνση να μη φοράμε μάσκα και σαφέστατα να μην κάνουμε το εμβόλιο, όταν αυτό βγει, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και υποσκάπτοντας τις προσπάθειες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για έξοδο από την κρίση. Στην ερώτηση «ποιος ο σκοπός αυτής της παγκόσμιας συνωμοσίας», οι περισσότεροι κάνουν λόγο για έλεγχο των μαζών, κοινωνικό πείραμα, «συμφέροντα».

Ομως, δύο χρόνια τώρα κερδίζει έδαφος η θεωρία ότι τα μέτρα προστασίας έχουν στόχο να «φυτέψουν» στον καθέναν μας κι από ένα μικροτσίπ. Στα κοινωνικά δίκτυα διακινείται ευρέως η άποψη ότι ακόμη και το τεστ για COVID-19 γίνεται με αυτόν τον τρόπο (με μπατονέτα που φτάνει βαθιά «έως τον εγκέφαλο» ή με ραβδί που εισάγεται βαθιά και προκαλεί τραύμα στο «αιματοεγκεφαλικό φράγμα», με αποτέλεσμα να δημιουργεί μια «πύλη εισόδου» στον εγκέφαλο για κάθε μόλυνση) προκειμένου να εμφυτευτεί το εν λόγω μικροτσίπ. Αλλού γράφεται ότι οι προστατευτικές μάσκες έχουν ενσωματωμένο τσιπ 5G που ελέγχει τι λέμε και αν «δεν τους αρέσουν» αυτά που λέμε, μας ψεκάζουν κορονοϊό. Φυσικά, και το εμβόλιο έχει στόχο να τοποθετήσει σε στρατηγικό σημείο εντός μας αυτό το ίδιο μικρό τσιπάκι…

Και είμαστε φανταστείτε, στο 2022.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις