Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

04

Οκτωβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νέα Ζηλανδία κάπνισμα: Προ των πυλών μια από τις πλέον περιοριστικές νομοθεσίες παγκοσμίως
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία κάπνισμα: Προ των πυλών μια από τις πλέον περιοριστικές νομοθεσίες παγκοσμίως

Νέα Ζηλανδία κάπνισμα: «Παράνομο έως το 2025»

Ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε η Νέα Ζηλανδία τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης εξετάζει την απαγόρευση του καπνίσματος στους ενήλικες πολίτες. Το υπουργείο Υγείας της ασιατικής χώρας, απαντώντας σε ερώτηση στο κοινοβούλιο για το εάν η Σιγκαπούρη θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας, ανέφερε πως «είναι μια δελεαστική πρόταση που αποτρέπει τους νέους από το να αρχίσουν τη συνήθεια του καπνίσματος και χωρίς να θέτει πολλούς περιορισμούς για τους καπνιστές μεγαλύτερης ηλικίας», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο.

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης σκοπεύει να περιορίσει ακόμα περισσότερο το άτμισμα, αναφέροντας ως τη μεγαλύτερη πρόκληση το ότι οι νέοι παρακάμπτουν τους νόμους παραγγέλνοντας online ηλεκτρονικά τσιγάρα. «Εάν το άτμισμα εδραιωθεί στον νέο πληθυσμό, τότε θα αναιρέσει όλη την πρόοδο που έχουμε κάνει για τον περιορισμό του καπνίσματος» σημείωσε το υπουργείο. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Σιγκαπούρη έχει καταφέρει να μειώσει το ποσοστό του πληθυσμού που καπνίζει από 11,8% του 2017 σε 10,1% το 2020. Πολλοί από τους νέους της χώρας συνεχίζουν το τσιγάρο, παρά το ότι το όριο ηλικίας για κάπνισμα τέθηκε στα 19 έτη το 2019 και στα 21 έτη το 2021. Τέλος, στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2018 δείχνουν πως το ποσοστό ενηλίκων που καπνίζουν ανέρχεται στο 24,7% για την Κίνα, στο 25,1% για τις ΗΠΑ και στο 14,8% για τη Ν. Ζηλανδία.

woman smoking during nighttime
«Αυτή είναι μια ιστορική μέρα για την υγεία του λαού μας»

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει το κάπνισμα για την επόμενη γενιά, ώστε οι σημερινοί 14χρονοι και οι ηλικίες κάτω από αυτούς να μην είναι σε θέση νομικά να αγοράσουν καπνό. Η νέα νομοθεσία σημαίνει πως το νόμιμο όριο ηλικίας για κάπνισμα θα αυξάνεται κάθε χρόνο, δημιουργώντας μια smoke-free γενιά Νεοζηλανδών, ανέφερε χαρακτηριστικά σήμερα η υφυπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας, δρ Αΐσα Βεράλ. Σε ένα από τα αυστηρότερα μέτρα παγκοσμίως για την εξάλειψη του καπνίσματος, όσοι γίνουν 14 ετών το 2027, όταν είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία, δεν θα μπορέσουν ποτέ να αγοράσουν νόμιμα τσιγάρα στη Νέα Ζηλανδία.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι άνθρωποι δεν θα αρχίσουν να καπνίζουν, οπότε θα καταστήσουμε αδίκημα την πώληση ή την προσφορά προϊόντων καπνού στους νέους», δήλωσε η ίδια.

«Αυτή είναι μια ιστορική μέρα για την υγεία του λαού μας» πρόσθεσε η Βεράλ. Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με μια ομάδα εργασίας των Μαορί τους επόμενους μήνες προτού παρουσιάσει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο τον Ιούνιο, με στόχο αυτό να υιοθετηθεί ως το τέλος του 2022. H κυβέρνηση ανακοίνωσε τα νέα μέτρα σε μια προσπάθεια να κάνει το κάπνισμα υπερβολικά ακριβό και μη προσβάσιμο, ώστε να πιάσει το στόχο της για μια χώρα οριστικά και πλήρως «άκαπνη» μέσα στα τέσσερα επόμενα χρόνια.

woman smoking single cigarette near vehicles and people
Μεταξύ των λοιπών μέτρων περιλαμβάνεται

η μείωση της νικοτίνης σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στα καπνικά είδη,

ο περιορισμός των καταστημάτων όπου τα τσιγάρα θα μπορούν να πωλούνται νόμιμα και

η αύξηση χρηματοδότησης στις υπηρεσίες κατά των εθισμών.

Εφόσον εγκριθεί η νομοθεσία αυτή, θα πρόκειται για μια από τις πλέον περιοριστικές παγκοσμίως για την καπνοβιομηχανία. Το Μπουτάν έχει απαγορεύσει εντελώς την πώληση τσιγάρων, ενώ η Αυστραλία υιοθέτησε το 2012 νόμο που επιβάλει τη χρήση ομοιόμορφου πακέτου για όλα τα τσιγάρα.Αν και τα ήδη υφιστάμενα μέτρα, όπως η χρήση ομοιόμορφου πακέτου για όλα τα τσιγάρα και η φορολόγηση στις πωλήσεις τσιγάρων, έχουν μειώσει το ποσοστό καπνίσματος στη Νέα Ζηλανδία, η κυβέρνηση της χώρας εκτίμησε ότι δεν αρκούν για να πετύχει τον στόχο της: λιγότερο από το 5% του πληθυσμού να καπνίζει καθημερινά ως το 2025.

Με πληροφορίες από Guardian/Reuters
woman exhaling some smoke
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις