Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βιασμός 24χρονης Θεσσαλονίκη: “Όχι” στη χορηγία της International Foundation for Greece
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βιασμός 24χρονης Θεσσαλονίκη: “Όχι” στη χορηγία της International Foundation for Greece

Βιασμός 24χρονης Θεσσαλονίκη: Η δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, και η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού

Ακύρωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος International Foundation for Greece, που είχε προσφερθεί να αναγείρει με δικά του έξοδα το νέο Μουσείο της Δήλου, καθώς στο ΔΣ του Ιδρύματος μετέχει τουλάχιστον ένας από τους νεαρούς γόνους γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, που εμπλέκεται και κατηγορείται στην αποτρόπαιη υπόθεση του βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη. Είναι ο 27χρονος εναντίον του οποίου ασκήθηκε δίωξη αλλά αφέθηκε ελεύθερος.

Σε απάντηση ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει ότι

“Η απόφαση 626312 “Έγκριση εκπόνησης στρατηγικού σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Αρχαιολογικού Χώρου Δήλου και Μελέτης για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου, με δαπάνη του Κοινωφελούς Ιδρύματος International Foundation for Greece, προς τον σκοπό δωρεάς της προς το Ελληνικό Δημόσιο” (ΦΕΚ Β 6387/31.12.2021) έχει ήδη ανακληθεί. Αναμένεται η δημοσίευση της ανακλητικής πράξης στο ΦΕΚ”.

ΣΥΡΙΖΑ: Άτακτη υποχώρηση από την κ. Μενδώνη

Στην ακύρωση της δωρεάς της International Foundation for Greece αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι “υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση”. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι “η ακύρωση της δωρεάς μετά την ανακοίνωσή μας για άμεση απεμπλοκή του εμβληματικού αρχαιολογικού χώρου της Δήλου από υποθέσεις καταγγελιών βιασμού, αποτελεί σημαντική νίκη, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, των ελάχιστων ΜΜΕ και των χιλιάδων χρηστών κοινωνικής δικτύωσης που ανέδειξαν το θέμα!”.

Ακολούθως υποστηρίζει: “Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υποχρέωσε την κ. Μενδώνη σε άτακτη υποχώρηση, για μια δύσοσμη υπόθεση που η κυβέρνηση και η Υπουργός Πολιτισμού ωστόσο είχε προσπαθήσει και πάλι να περάσει στα ψιλά, όπως είχε κάνει άλλωστε στο πρόσφατο παρελθόν και με τον εκλεκτό της κ. Λιγνάδη. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Υπουργός επέτρεψε να ανέβει η απόφασή της στη Διαύγεια στις 5/1/2022, ενώ η καταγγελία της 24χρονης είχε γίνει ήδη από την 1/1 και το όνομα του ενός από τους δύο φερόμενους ως δράστες ήταν γνωστό πριν από τις 5/1. Με την άρον-άρον ακύρωση της δωρεάς η κα Μενδώνη απλά επιβεβαίωσε την ενοχή της, αφού βρέθηκε βαρύτατα εκτεθειμένη για μια ακόμη φορά”.

Νωρίτερα, σε δήλωση προχώρησε η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχη Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου, αναφέροντας:

“Σύμφωνα με την καταγγελία της 24χρονης για την υπόθεση ομαδικού βιασμού της στη Θεσσαλονίκη, ένας από τους φερόμενους ως δράστες, τον οποίο και κατονόμασε (συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους), είναι μέλος του ΔΣ του κοινωφελούς Ιδρύματος “International Foundation For Greece”. Η Υπουργός Πολιτισμού υπέγραψε πρόσφατα απόφαση έγκρισης χορηγίας του εν λόγω Ιδρύματος για την ανέγερση Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου. Δεν θα ασχοληθούμε τώρα με τη δωρεά και την εν γένει πολιτική ιδιωτικοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όμως η τυχόν εμπλοκή των “δωρητών” της αναστήλωσης ενός εκ των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας, σε μια υπόθεση μείζονος ποινικής και ηθικής απαξίας, δρομολογεί σημαντικές εξελίξεις για τις οποίες η Υπουργός Πολιτισμού οφείλει να ενεργήσει άμεσα.

Επειδή η υπόθεση της Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά δύσοσμη, καλούμε την κ. Μενδώνη να ανακαλέσει άμεσα τη “χορηγία” και να διακόψει κάθε είδους συνεργασία με το εν λόγω Ίδρυμα, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Οι άνθρωποι -κατεξοχήν οι γυναίκες του Πολιτισμού και του Αθλητισμού- που έχουν σηκώσει στην πλάτη τους τον αγώνα κατά του σεξισμού και της σεξουαλικής κακοποίησης, δεν αντέχουν για ακόμα μία φορά να μετατραπεί το ΥΠΠΟΑ σε “πλυντήριο” ξεπλύματος τέτοιων πράξεων.

Ο Πολιτισμός δεν αντέχει κακοποιητικά “κουκουλώματα” ερήμην του και ερήμην της κοινωνίας. Δεν αντέχει άλλη μία υπόθεση Λιγνάδη. Η κ. Μενδώνη οφείλει να κινηθεί γρήγορα και να ανακαλέσει την απόφασή της. Αρκετά πια!”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις