Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς καθαρίζω το πλυντήριο πιάτων: Αυτά είναι τα σωστά βήματα
PLUS

Πώς καθαρίζω το πλυντήριο πιάτων: Αυτά είναι τα σωστά βήματα

Πώς καθαρίζω το πλυντήριο πιάτων: Συμβουλές και βήματα για τον καθαρισμό του εσωτερικού του πλυντηρίου πιάτων

Μια καλή ρουτίνα καθαρισμού δεν αφορά μόνο το να διατηρείτε τα πάντα στο σπίτι αστραφτερά και καθαρά. Πρέπει επίσης να απολυμαίνετε τα εργαλεία και τις συσκευές σας. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν πολλές δουλειές που μπορεί να παραβλέψουμε. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η κουζίνα: Έχετε ιδέα πώς να καθαρίσετε το εσωτερικό ενός πλυντηρίου πιάτων; Η αλήθεια είναι ότι αυτό το χρήσιμο μηχάνημα, με την πάροδο του χρόνου, συσσωρεύει απίστευτη ποσότητα βρωμιάς από τρόφιμα, λίπη και αδιάλυτα υγρά πιάτων. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η βρωμιά προκαλεί χάος στα εξαρτήματα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του πλυντηρίου πιάτων, όπως η αντλία ή το φίλτρο. Έτσι, με τη σωστή συντήρηση, θα διαρκέσει περισσότερο.

Συμβουλές και βήματα για τον καθαρισμό του εσωτερικού του πλυντηρίου πιάτων

Σταματήστε να πλένετε τα πιάτα σας σε ένα βρώμικο πλυντήριο πιάτων! Ήρθε η ώρα να το κάνετε σαν καινούργιο. Αφήστε στην άκρη τις δικαιολογίες – ήρθε η ώρα να μάθετε πώς να καθαρίζετε σωστά το πλυντήριο πιάτων σας!

1. Απομακρύνετε τα υπολείμματα τροφών κάθε μέρα

Ακόμα και αν φροντίζετε να απομακρύνετε τα υπολείμματα τροφών πριν πλύνετε πιάτα, κατσαρόλες, τηγάνια κ.λπ. αναπόφευκτα κάποια υπολείμματα θα βρεθούν στο πλυντήριο πιάτων. Παρακολουθήστε προσεκτικά και θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε μια χαρτοπετσέτα μιας χρήσης για να αφαιρέσετε κομμάτια κρέατος, κόκκους ρυζιού και σπόρους.

Το σημείο εκκίνησης είναι να αφαιρέσετε τις λεπίδες και τις σχάρες για να τις καθαρίσετε πλήρως. Αν κάνετε τα στραβά μάτια,  η διαδικασία θα είναι πιο δύσκολη επειδή θα υπάρχουν σωματίδια στο εσωτερικό και οι βραχίονες δεν θα περιστρέφονται κανονικά. Επίσης, επικεντρωθείτε στα λάστιχα της πόρτας. Πριν τοποθετήσετε τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων, προσπαθήστε να αφαιρέσετε μέρος της βρωμιάς με ένα πανί μιας χρήσης.

silver microwave oven on black marble counter top
2. Να καθαρίζετε την πόρτα του πλυντηρίου πιάτων κάθε εβδομάδα

Δεν είναι απαραίτητο να ασχολείστε με την πόρτα του πλυντηρίου πιάτων κάθε μέρα. Στην πραγματικότητα, αρκεί να το κάνετε σχολαστικά μια φορά την εβδομάδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πανί από μικροΐνες ή ένα πανί καθαρισμού αποκλειστικά για το σκοπό αυτό.

Αυτή είναι η διαδικασία βήμα προς βήμα:

Βρέξτε και τρίψτε το πανί στο εσωτερικό της πόρτας, το οποίο συχνά φιλοξενεί πιτσιλιές γεμάτες σκουπίδια και λίπη.

Επίσης, θυμηθείτε τις άκρες των πλευρών και της οροφής.

Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να ελέγξετε το δοχείο απορρυπαντικού, καθώς οι ταμπλέτες τείνουν να αφήνουν υπολείμματα.

3. Μην ξεχνάτε το φίλτρο!

Όσο συχνά καθαρίζετε την πόρτα, θα πρέπει να συντηρείτε το φίλτρο για να αποφύγετε φραξίματα ή μπλοκαρίσματα στην αντλία αποστράγγισης. Δεν χρειάζεται να καλέσετε κάποιον ειδικό γι’ αυτό.

Μπορείτε να το αφαιρέσετε μόνοι σας και να το ξεπλύνετε κάτω από ισχυρό πίδακα νερού με ουδέτερο σαπούνι. Για να αφαιρέσετε όλα τα υπολείμματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα ή οποιοδήποτε άλλο υλικό για να τρίψετε απαλά.

Μια άλλη εναλλακτική λύση που προτείνουν οι ειδικοί στον τομέα είναι να μουλιάσετε το φίλτρο σε ένα δοχείο με ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον μία ώρα. Στη συνέχεια, τρίψτε το με μια βούρτσα, ξεπλύνετε και επανατοποθετήστε το έτσι ώστε να παραμείνει στη θέση του.

Όπως είπαμε στην αρχή αυτού του άρθρου, αυτή η διαδικασία είναι το κλειδί για να διατηρήσετε το πλυντήριο πιάτων σε καλή κατάσταση. Αν το φίλτρο είναι φραγμένο, η βρωμιά θα παραμείνει να περιστρέφεται στο εσωτερικό του, όσο κι αν το καθαρίζετε.

gray over-the-range oven
4. Καθαρίστε την αποχέτευση του πλυντηρίου πιάτων

Σηκώστε το κάτω ράφι πιάτων και αφαιρέστε τα παγιδευμένα τρόφιμα ή άλλα υπολείμματα. Αυτή η απλή εργασία θα βελτιώσει την αποστράγγιση και την καθαριότητα. Σαφώς και η λειτουργικότητα του πλυντηρίου πιάτων θα βελτιωθεί με αυτόν τον τρόπο!

5. Κάντε συχνά έναν βαθύ καθαρισμό

Ίσως το πρόγραμμά σας να είναι γεμάτο τις περισσότερες φορές. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να καθαρίσετε σχολαστικά το εσωτερικό του πλυντηρίου πιάτων. Ωστόσο, θα ήταν καλύτερο αν προγραμματίζατε να το κάνετε μια φορά το μήνα. Ελέγξτε αυτές τις εξαιρετικές επιλογές φυσικών προϊόντων.

Λευκό ξύδι

Πρόκειται για ένα από τα πιο αποτελεσματικά οικιακά συστατικά, καθώς λευκαίνει και απολυμαίνει με πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Δεν θεωρείται άδικα το κατ ‘ εξοχήν οικιακό καθαριστικό! Είναι μια οικολογική, φυσική και φιλική προς τον προϋπολογισμό επιλογή.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Αρχικά, αδειάστε το πλυντήριο πιάτων.

Εφαρμόστε ξύδι στα εσωτερικά τοιχώματα, τα λαστιχένια μέρη, την πόρτα, το φίλτρο, τους εσωτερικούς αγωγούς και τους δίσκους.

Ενεργοποιήστε το μηχάνημα και ρυθμίστε το στον πιο ζεστό κύκλο.

Περίπου 10 λεπτά αργότερα, σταματήστε το πλυντήριο πιάτων και ρίξτε μέσα ένα φλιτζάνι ξύδι.

Περιμένετε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Κάποιοι προτείνουν τη χρήση κιτρικού οξέος στην έκδοση σε σκόνη για να ενισχύσουν την επίδραση του ξυδιού, απομακρύνοντας έτσι το λίπος και τα υπολείμματα που έχουν συσσωρευτεί στο εσωτερικό. Ευτυχώς, δεν είναι τοξικό, αλλά θα πρέπει να το χορηγείτε με προσοχή.

stainless steel cooking pots on gas stove
Μαγειρική σόδα για τον καθαρισμό του πλυντηρίου πιάτων

Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι η χρήση μαγειρικής σόδας, η οποία είναι ιδανική για την ενίσχυση του καθαρισμού που έχετε κάνει με ξύδι ή οποιοδήποτε άλλο υλικό.

Πώς να το κάνετε; Είναι πολύ απλό: πασπαλίστε λίγη στην κάτω περιοχή, βάλτε το πρόγραμμα με τη μέγιστη θερμοκρασία και αυτό είναι όλο!

Χλωρίνη

Ένα άλλο καθαριστικό που δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα είναι η χλωρίνη. Ωστόσο, λόγω της συγκέντρωσής της, είναι καλύτερο να τη χρησιμοποιείτε με μέτρο.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να ελέγξετε το υλικό της πόρτας και του εσωτερικού της- αν είναι από ανοξείδωτο ατσάλι, για παράδειγμα, μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη.

blue and white casserole near olive oil bottle on table
Ειδικά καθαριστικά για μηχανήματα

Αν προτιμάτε, επιλέξτε ένα ειδικό καθαριστικό για μηχανήματα, το οποίο θα εκπληρώσει τον ίδιο σκοπό. Το μειονέκτημα είναι ότι η τιμή αυτών των καθαριστικών είναι υψηλότερη και η χρήση τους επικρίνεται από τους περιβαλλοντολόγους. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο, επιλέξτε μια καλή μάρκα και ακολουθήστε κατά γράμμα τις συστάσεις που αναγράφονται στην ετικέτα. Με το πλυντήριο πιάτων άδειο, εκτελέστε έναν κύκλο καθαρισμού. Ορισμένα πλυντήρια πιάτων διαθέτουν ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο για αυτή τη διαδικασία. Διαφορετικά, εκτελέστε στο πρόγραμμα με τη μέγιστη θερμοκρασία.

6. Χρησιμοποιήστε λεμόνι για να απαλλαγείτε από τις άσχημες μυρωδιές

Μια συχνή ερώτηση για την καθαριότητα είναι πώς να εξαφανίσετε τις δυσάρεστες μυρωδιές της υγρασίας, του λίπους και του φαγητού. Ένα κόλπο που δεν αποτυγχάνει είναι να τοποθετήσετε 1/2 λεμόνι στον επάνω δίσκο του πλυντηρίου πιάτων μετά τον καθαρισμό. Στη συνέχεια, το κλειδί είναι να το αντικαθιστάτε κάθε δύο ή τρεις ημέρες πριν σαπίσει. Επίσης, είναι καλή ιδέα να δοκιμάσετε να απλώσετε ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα μέσα στο άδειο πλυντήριο πιάτων. Αφήστε το να μείνει όλη τη νύχτα και, μια μέρα αργότερα, προσθέστε ένα φλιτζάνι ξύδι στο πάνω μέρος, ξεκινήστε το πρόγραμμα με την μέγιστη θερμοκρασία και θα παρατηρήσετε τη διαφορά στο άρωμα.

Αν τοποθετήσετε μισό λεμόνι στη συσκευή και το ανανεώνετε κάθε τρεις μέρες, το πλυντήριο πιάτων σας θα μυρίζει υπέροχα.

red and pink petaled flowers in vase
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις