Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Οι τέλειες πατάτες φούρνου: Πώς θα απογειώσεις το αγαπημένο μας σνακ
PLUS

Οι τέλειες πατάτες φούρνου: Πώς θα απογειώσεις το αγαπημένο μας σνακ

Οι τέλειες πατάτες φούρνου: Τα μυστικά

Όλοι δοκιμάσαμε να φτιάξουμε πατάτες σαν τηγανητές στο φούρνο. Όμως δεν ήταν τόσο νόστιμες και τόσο τραγανές όσο είναι οι “αληθινές” τηγανητές πατάτες.Υπάρχει τρόπος να γίνουν εξίσου απολαυστικές, αρκεί να ξέρεις τα μικρά μυστικά της συνταγής που θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Βρήκαμε τα κολπάκια στο madamefigaro.

Πώς θα τις κόψεις

Όπως η σωστή τηγανητή πατάτα έτσι κι αυτή που θα φτιάξεις στο φούρνο πρέπει να είναι μαλακή στο εσωτερικό και τραγανή απέξω. Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να είναι κομμένες σωστά, σε στικς πάχους περίπου μισού εκατοστού. Αν τις κόψεις πιο λεπτές θα καούν πριν ψηθούν σωστά. Αν τις κόψεις πιο χοντρές δεν θα γίνουν όσο τραγανές θέλεις και να μοιάζουν με ψητές.

Να τις στεγνώσεις πριν τις βάλεις στο ταψί

Η υγρασία που υπάρχει στην επιφάνεια κάθε πατάτας δεν θα επιτρέψει στο λάδι να καλύψει την επιφάνειά της με αποτέλεσμα να μη γίνει όσο τραγανή θέλουμε. Γι’ αυτό, μόλις κόψεις τις πατάτες, χρησιμοποίησε χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσεις την υγρασία.

forks on steamed and sliced potatoes
Το μυστικό συστατικό

Αφού στεγνώσεις τις πατάτες, πασπάλισέ τις με λίγο κορν φλάουρ! Είναι ίσως το συστατικό της συνταγής που δεν γνώριζες, το οποίο όμως θα κάνει τεράστια διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Το κορν φλάουρ απορροφά ακόμα περισσότερη υγρασία από την επιφάνεια της πατάτας. Προσοχή: δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα, δύο κουταλιές της σούπας για ένα κιλό πατάτες είναι αρκετό!

Η σωστή ποσότητα λαδιού

Δεν υπάρχει λόγος να κάνεις τις πατάτες σου να “κολυμπάνε” μέσα σε μια λίμνη από λάδι (εξάλλου, το νόημα είναι να γίνουν πιο light από τις τηγανητές, οπότε έχουμε λόγους να θέλουμε να αποφύγουμε το πολύ λάδι), όμως είναι είναι απαραίτητο κάθε στικ να καλυφθεί από ένα λεπτό στρώμα λαδιού που θα εξασφαλίσει την τραγανή υφή στο τελικό αποτέλεσμα. Εάν δεν βάλεις καθόλου, η υφή της πατάτας θα γίνει μαλακή -σαν να είναι βραστή. Χρησιμοποίησε περίπου 2-4 κουταλιές της σούπας για ένα κιλό πατάτες και ανακάτεψέ τις καλά για να είσαι σίγουρη ότι πήγε παντού.

cooked food with wrapper
Το σωστό ψήσιμο

Οι πατάτες σου θα πρέπει να είναι καλά απλωμένες σε μία στρώση στο ταψί (κάθε κομμάτι που ακουμπάει σε άλλο θα μαγειρευτεί στον ατμό και δεν θα γίνει τραγανό) και να ψηθούν σε υψηλή θερμοκρασία που θα τις κάνει τραγανές εξωτερικά και μαλακές στο εσωτερικό τους. Η ιδανική θερμοκρασία είναι οι 230 βαθμοί Κελσίου. Προθέρμανε καλά το φούρνο πριν βάλεις μέσα το ταψί και άφησε τις πατάτες σου μέσα για 20-25 λεπτά, γυρίζοντάς τες μία φορά περίπου στο μισό χρόνο. Όταν έχουν πάρει όλες έντονο χρυσαφί χρώμα, σέρβιρέ τις πασπαλίζοντας με λίγο αλάτι και… καλή όρεξη!

Οι τέλειες πατάτες φούρνου

* Οι πλέον κατάλληλες είναι οι πατάτες νέας σοδειάς.
* Αφού τις διαλέξετε, τις καθαρίζετε, τις κόβετε κυδωνάτες σε ίσα μεγέθη και τις μεταφέρετε σε λεκανίτσα.
* Τις αλατοπιπερώνετε και τις ανακατεύετε με δύο τρεις σκελίδες σκόρδο λιωμένο (για κάθε κιλό πατάτας). Τις περιχύνετε με ελαιόλαδο, χυμό από δύο λεμόνια και ένα πορτοκάλι και μία κουταλιά της σούπας μουστάρδα. Τις ανακατεύετε με τα χέρια σας αρκετά και τις αραδιάζετε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος. Τις αρωματίζετε με ρίγανη ή θυμάρι ή δεντρολίβανο -ανάλογα με τι θα τις συνοδεύσετε- και βάζετε λίγο ζεστό νεράκι ή ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου. Είναι προαιρετικό αλλά, αν θέλετε, τρίβετε από πάνω και μια φρέσκια ντομάτα. Τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα με 1,5 ώρα περίπου. Στο διάστημα αυτό τις περιχύνετε κάθε τόσο με τα ζουμιά του ταψιού.

brown bread on blue ceramic plate
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις