Παραπολιτικά: Με τη ματιά του Γιάννη Ντσούνου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραπολιτικά: Με τη ματιά του Γιάννη Ντσούνου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Παραπολιτικά: Ο Γιάννης Ντσούνος σχολιάζει ορατές και αθέατες στιγμές της παραπολιτικής μας επικαιρότητας.

14.01.2022 | 12:47

Και αίφνης αποκτήσαμε σύμμαχο στην πολυετή μάχη που δίνουμε ως χώρα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Και ο συμμαχος είναι η εφημερίδα Times, που άλλαξε στάση και υποστηρίζει ότι τα γλυπτά ανήκουν στον Παρθενώνα και πρέπει να επιστραφούν. Μάλλον κάτι κάνουμε καλά σε αυτόν τον εθνικό αγώνα και μπράβο μας!

Δεν ξέρω αν τρόμαξαν ή ανησύχησαν έστω οι κύριοι Μόσιαλος και Χωμενίδης, τους οποίους αφόρισε ο Μητροπολίτης πρώην Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος. Ο Μητροπολίτης τους αφόρισε για τα σχόλιά που έκαναν και οι δύο για την Παναγία την περίοδο των Χριστουγέννων και μάλιστα διάβασε τον αφορισμό μπροστά στην εικόνα της Παναγίας. Τι άλλο θα δούμε και θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε άραγε;

Πάει για αντιπρόεδρος

Την θέση του αντιπροέδρου στο ευρωκοινοβούλιο θα διεκδικήσει η Εύα Καϊλή, καθώς επελέγη για την υποψηφιότητα αυτή από το κόμμα των Σοσιαλιστών Δημοκρατών στο οποίο ανήκει το ΚΙΝΑΛ. Η διαδικασία θα διεξαχθεί στις 19 του μήνα στο Στρασβούργο και να σημειωθεί ότι οι αντιπρόεδροι του ευρωκοινοβουλίου είναι 14 και εκλέγονται στην αρχή και την μέση της πενταετούς θητείας κάθε φορά για δυόμισι χρόνια. Καλή επιτυχία να ευχηθούμε.

Το όνομα

Το όνομα που θα δώσει στην νεογέννητη κόρη της αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή της η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. «Ελπίζω να βαφτίσουμε τη μικρή μέχρι το Πάσχα ή εως το καλοκαίρι, θα βαφτιστεί εδώ στην Ελλάδα ως χριστιανή ορθόδοξη». Η μικρή θα πάρει το όνομα Αριάδνη και η κα Καιλή εξήγησε ότι το ζευγάρι επέλεξε ένα όνομα ελληνικό που να ακούγεται όμορφα και στα ιταλικά. Με το καλό να ευχηθούμε.

 

Γιατρός στο νησί

Μετά από πολλα χρόνια η Ψέριμος απέκτησε γιατρό, ένα αίτημα των κατοίκων που αναγκάζονταν να πάνε σε γειτονικά νησιά για να εξυπηρετηθούν. Στο νησί έφτασε πριν λίγες ημέρες ο στρατιωτικός γιατρός Μενέλαος Σαμαράς, ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους κατοίκους. Και λίγη ώρα μετά την άφιξή του στο νησί ο κ. Σαμαράς δέχτηκε ένα τηλεφώνημα όχι από ασθενη, αλλά από τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης του ευχήθηκε καλά αρχή και καλή θητεία και τον ευχαρίστησε προσωπικά για τις υγειονομικές υπηρεσίες που θα προσφέρει στους κατοίκους της Ψερίμου.

Θα εμφανιστεί;

Ακούω αριστερά και δεξιά ότι αρκετά κυβερνητικά στελέχη, που είναι και κοντά στον πρωθυπουργό, έχουν προτείνει την εκ νέου ενεργοποίηση, αλλά και εμφάνιση του κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ώστε να σταματήσουν οι δηλώσεις επιστημόνων που είναι εκτός επιτροπής που συχνά πυκνά προκαλούν σύγχυση στους πολίτες. Η αποφαση προφανώς ανήκει στον πρωθυπουργό. Για να δούμε θα εμφανιστεί στο προσκήνιο ο κ. Τσιόδρας και πότε ή οι φήμες θα διαψευστούν για μια ακόμη φορά;

 

Ζητούν τεστ

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που σπεύδουν σχεδόν καθημερινά σε διαγνωστικά κέντρα για να πραγματοποιήσουν ράπιντ τεστ. Ο λόγος είναι ότι έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν δειλά δειλά κάποια ραντεβού και επαφές και φοβούνται, αφού έχουν ακούσει και πολλά παραδείγματα συναδέλφων τους που νόσησαν. Ε όπως πάντα ο φόβος φυλάει τα έρμα, που λέει και ο λαός μας.

Το πρώτο ένσημο

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στον ΟΑΕΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε πότε και πού είχε «κολλήσει» το πρώτο του ένσημο. «Το 1991 το καλοκαίρι κόλλησα το πρώτο μου ένσημο στην Ελλάδα εργαζόμενος με την τότε διοικήτρια του Οργανισμού λίγο πριν καταταγώ στον στρατό. Οπότε έχω πολύ ευχαριστες αναμνήσεις από αυτό το κτίριο πριν από 31 χρόνια ακριβώς» Τώρα μια ερώτηση: Θα τα μετρήσει αυτά τα ένσημα στα συντάξιμα όταν έρθει η ώρα;

 

 

Παραφωνίες

Δύο παραφωνιες καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών τόσο για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, όσο και για το θέμα του προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60. Στην πρώτη περίπτωση ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο που κάποιοι άλλοι συνάδελφοί του είχαν καλλιεργησει, στην δεύτερη περίπτωση την σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, που δήλωσε ότι «από Δευτέρα πρόστιμο κανονικά». Λίγο προσοχή παραπάνω χρειάζεται μου φαίνεται μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών ή έστω ένα τηλέφωνο, βρε αδερφέ, για να συννενοηθούμε.

 

Η απάντηση

Και βεβαια θα απαντούσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, που χρησιμοποιεί δικές του φράσεις αναφορικά με το θέμα της ακρίβειας στην αγορά. Η φωνή του υπουργού ακούγεται από ένα ραδιόφωνο ακριβού αυτοκινήτου, οπότε ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε απευθυνόμενος στον αρχηγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Μα είναι δυνατόν, βρε Αλέξη μου, να επιλέγεις έναν οδηγό με ολοκαίνουργια Mercedes; Άμα έχεις λεφτά για να πάρεις Mercedes, ας πληρώσεις και 1,70 την βενζινη. Δεν εισαι φτωχός που δεν μπορείς».

 

Μια από τα ίδια

Και ενώ κάποιοι θεωρούσαν ότι η βία στα πανεπιστήμια θα ήταν φαινόμενο του παρελθόντος, ήρθε αυτό το περιστατικό στην ΑΣΣΟΕ να μας θυμίσει ότι η βία δεν έχει εκλείψει. Ωστόσο όπως διατείνονται οι κυβερνώντες, δεν θα μείνει κανείς ατιμώρητος και θα οδηγηθούν οι ταραξίες στην δικαιοσύνη. Το αναμένουμε για να παραδεχτούμε ότι κάτι άλλαξε και δεν ζούμε πάλι «μια από τα ίδια».

Ούτε βήμα πίσω

Και μπορεί κάποιοι στην κυβέρνηση να θεώρησαν ότι το μέτρο για την επιβολή του διοικητικού προστίμου των εκατό ευρώ, που θα επιβληθεί από την Δευτέρα θα μπορούσε να πάρει μια μικρή παράταση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Την κατηγορηματική απάντηση έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, που όταν ρωτήθηκε γι’ αυτό το ενδεχόμενο σε τηλεοπτική συνέντευξη, απάντησε λακωνικά: «Από Δευτέρα πρόστιμο».

 

 

Πότε θα ανακοινωθεί;

Μήπως πρέπει να επιταχύνει λίγο τους ρυθμούς του ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και να αρχίσει να ανακοινώνει τα πρόσωπα που θα τον πλαισιώσουν στην νέα πορεία του κόμματος με αρχή τον ή την εκπρόσωπο Τύπου; Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των ονομάτων, όπως έχει δείξει και το παρελθόν όλων των κομμάτων, προκαλεί συζητήσεις και ενίοτε γκρίνιες.

 

Νέο σποτ

Ένα νέο σποτ έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το κύμα ακρίβειας κυρίως στον τομέα της ενέργειας. Στο σποτ εμφανίζεται μάλιστα και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης να λέει «Το φαινόμενο της ακρίβειας είναι υπαρκτό και παγκόσμιο». Το σποτ έχει ως μότο την φράση «Καν τους off» και το ανήρτησε στα social media ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν κάνει διακρίσεις

Ο κορονοϊός και ιδιάτερα η μετάλλαξη όμικρον δεν κάνει διακρίσεις και αυτό το έχουμε καταλάβει, αφού ακόμη και πολιτικοί με τρεις δόσεις εμβολίου έχουν νοσήσει τις τελευταίες ημέρες. Ανάμεσά τους ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Αλέξης Τσίπρας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Ευτυχώς όλοι έχουν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου και τα συμπτώματα όσων νοσούν ακόμη (γιατί κάποιοι ήδη έχουν αρνητικοποιηθεί) είναι ήπια.

 

 

Έξι χρόνια

Έξι χρόνια συμπληρώθηκαν αυτήν την εβδομάδα από την ανάληψη της αρχηγίας της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο τα γενέθλια αυτά δεν γιορτάστηκαν ούτε καν με μια ανάρτηση στα social media, αφού οι συνθήκες λόγω της πανδημίας δεν το επιτρέπουν. Ίσως του χρόνου…

 

Πότε θα γίνει

Με τις πολιτικές εξελίξεις να είναι ίσως πολύ γρήγορες και πυκνές μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται αρκετή πίεση για την διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αναβληθεί λόγω της πανδημίας. Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το συνέδριο πρέπει να γίνει τον Μάρτιο, ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να γίνει σίγουρα πριν το Πάσχα. Ωστόσο μπορεί η πίεση να αυξάνεται στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά η απόφαση για τον χρόνο διεξαγωγής θα είναι σε μεγάλο ποσοστό δική του επιλογή.

Exit mobile version