Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

24

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αποκλιμάκωση κορονοϊού Ελλάδα: Αισιόδοξη πρόβλεψη Σαρηγιάννη
ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλιμάκωση κορονοϊού Ελλάδα: Αισιόδοξη πρόβλεψη Σαρηγιάννη

Αποκλιμάκωση κορονοϊού Ελλάδα: Ο καθηγητής εκτίμησε ότι έως τα μέσα Φεβρουαρίου το αργότερο, θα είμαστε σε καλή πορεία με πολύ χαμηλότερους αριθμούς κρουσμάτων

Αλλαγή στην πορεία διάδοσης του covid στη χώρα, διαπίστωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Είμαστε ήδη σε φάση αποκλιμάκωσης το τελευταίο 48ωρο, όπως έχει επιβεβαιωθεί και φαίνεται πως θα βαδίζουμε σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση έως το τέλος Ιανουαρίου. Η κορύφωση αυτού του πανδημικού κύματος ήρθε νωρίτερα απ ό,τι περιμέναμε, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε γυρίσει σελίδα εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα» δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 984.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι «έως τα μέσα Φεβρουαρίου το αργότερο, θα είμαστε σε καλή πορεία με πολύ χαμηλότερους αριθμούς κρουσμάτων- κάτι που θα επιτρέψει και το χτίσιμο μεγαλύτερης θωράκισης έναντι της πανδημίας μέσω του εμβολιασμού- και μετά τον Φεβρουάριο, αν δεν εμφανιστεί κάποια άλλη παραλλαγή, θα έχουμε μια ενδημική κατάσταση».

Ως προϋπόθεση αυτών των εξελίξεων έθεσε ωστόσο την παραδοχή ότι «δεν θα σταματήσουμε να εμβολιαζόμαστε και το 67% των εμβολιασμένων με τις δύο δόσεις θα κάνει και την τρίτη, καθώς τα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι στην πλειονότητά τους εμβολιασμένα».

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο κ Σαρηγιάννης υπογράμμισε την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ από τη συρροή κρουσμάτων, αλλά όπως είπε θα αρχίσει να μειώνεται. «Στις ΜΕΘ είμαστε περίπου στην κορύφωση και σε λίγο θα αρχίσουν να πέφτουν οι δείκτες νοσηλειών σε αυτές. Στις 19 με 20 Ιανουαρίου θα αρχίσει να μειώνεται κι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των θανάτων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις