Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βαξεβάνης Άρειος Πάγος – Novartis: Η αντίδραση του δημοσιογράφου, ποιος στηρίζει από ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαξεβάνης Άρειος Πάγος – Novartis: Η αντίδραση του δημοσιογράφου, ποιος στηρίζει από ΣΥΡΙΖΑ

Βαξεβάνης Άρειος Πάγος - Novartis: Πώς αντέδρασε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης όταν έμαθε ότι καλείται σε απολογία για "εγκληματική οργάνωση"

Η κλήση κατηγορούμενου που έλαβε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης από την ανακρίτρια του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου προκειμένου να απολογηθεί για την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis, στις 19 Ιανουαρίου 2022 περιλαμβάνει τα εξής αδικήματα: Τη συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας από κοινού δια της μεταχείρισης παρανόμως εκβιαστικών μέσων, τη συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας δια της εκθέσεως σε δίωξη ή τιμωρία αθώου κατά συρροή , της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος και την εγκληματική οργάνωση. Η κλήση της ανακρίτριας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημοσιογράφου που έκανε λόγο για “στρατοδικεία και ξερονήσια” που στήνει η κυβέρνηση αλλά και για εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης προκειμένου να κατασκευαστούν κατηγορητήρια νομικού παραλογισμού.

“Κάποτε το καθεστώς έστηνε ξερονήσια και φυλακές. Σήμερα ο Μητσοτάκης στήνει τα δικά του στρατοδικεία. Μόνο που δεν έχουμε χούντα. Ακόμη και αν θέλουν πολύ να έχουμε”, αναφέρει ο εκδότης χαρακτηριστικά. Η εφημερίδα Documento που εκδίδει ο κ. Βαξεβάνης, στο πρώτο της σχόλιο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “οι αποκαλύψεις του Κώστα Βαξεβάνη για σωρεία σκανδάλων τον έχουν καταστήσει νούμερο ένα εχθρό της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού προσωπικά. Αφού ελέγχθηκε με κάθε δυνατό τρόπο και βρέθηκε λευκός, αφού συκοφαντήθηκε με κάθε δυνατό τρόπο και βγήκε αλώβητος, επιχειρείται τώρα να δολοφονηθεί ηθικά ως εμπλεκόμενος στην δήθεν σκευωρία που δήθεν στήθηκε για το τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και ποινικό σκάνδαλο της Novartis”.

Λίγο αργότερα ο ίδιος ο εκδότης με κείμενο που υπόγραφε στον site της εφημερίδας κατηγορουσε τον Αδωνη Γεωργιάδη για προαναγγελία από τα τα social media γράφοντας “τιτ τακ, τικ τακ, ετοιμάσου για φυλακή”.

Ο κ. Βαξεβάνης εκτόξευσε πυρά κατά του πρωθυπουργού, αλλά και κατά της δικαιοσύνης.

“Η Δικαιοσύνη, απλώς κάνει δουλειά της που απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι άλλη, από το να δώσει ένα μάθημα σε όποιον τολμά να αποκαλύπτει και να ζητά τιμωρία για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, αλλά και τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Ο υιός Μητσοτάκης, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης, στήνει δικαστήρια για τους αντιπάλους της”.

Ο κ. Βαξεβάνης ανέφερε ότι δεν γνωρίζει το κατηγορητήριο, αφού δεν έχει παραλάβει τη δικογραφία, και πρόσθεσε ότι η ανάκριση υιοθετεί και αντιγράφει το κατηγορητήριο της Επιτροπής της Βουλής, στο οποίο οι κατηγορίες εναντίον του στηρίζονται σε όσα κατάθεσαν η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου και ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis, ο οποίος επιχείρησε, όπως λέει, να διαφύγει στο εξωτερικό. “Για την μεν κυρία Ράικου, είμαστε αυτοί που αποκαλύψαμε τη σχέση του συζύγου της με χρηματοδοτήσεις από τη Novartis αλλά και άλλες υποθέσεις εικονικών συνταγογραφήσεων.

Για τον Νίκο Μανιαδάκη, είμαστε υπεύθυνοι γιατί ευθυνόμαστε για όλη την περιπέτειά του επί χρόνια. Από την έκδοση του HOT DOC ακόμη.Στη συνέχεια ο Μανιαδάκης βρέθηκε μπροστά μας ως εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο Novartis. Το πώς και με ποιο ρόλο θα το δούμε εν καιρώ και θα έχει (ναι αυτό είναι υπόσχεση) ενδιαφέρον”.

Άρειος Πάγος
“Προσπάθεια παραδειγματικής τιμωρίας”

Ο Κώστας Βαξεβάνης χαρακτηρίζει την κλήση του από τη δικαιοσύνη ως προσπάθεια παραδειγματικής τιμωρίας σε όποιον τολμά και ως προσπάθεια να γονατίσουν τα τελευταία προπύργια της ελευθερίας του Τύπου. “Είχαμε προειδοποιήσει από όταν ακόμη ο Μητσοτάκης προσπάθησε να εξαφανίσει το Documento αποκλείοντάς το από τη διαφήμιση, πως είμαστε μεν στόχος αλλά δεν είμαστε ο μοναδικός. Σήμερα οι επιθέσεις έχουν επεκταθεί σε όποιον τολμά να πει ένα “μη” ή ένα “όχι”. Η Έλενα Ακρίτα, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Παύλος Πολάκης, ο Γιάννης Μαντζουράνης, ακόμη και αυτός ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που έχει εκ των πραγμάτων ρόλο κριτικής της κυβέρνησης, δέχονται επιθέσεις και αποκλεισμούς στο διαδίκτυο. Προηγείται φυσικά πάντα, η δολοφονία χαρακτήρα”.

Θέση υπέρ του Κώστα Βαξεβάνη πήρε ο Παύλος Πολάκης με ανάρτηση του στον Facebook στην οποία αναφέρει:

“ΚΩΣΤΑ ΒΑΞΕΒΑΝΗ:

1) Είμαι μαζί και δίπλα σου

2) Πες να με καλέσουν και μενα κατηγορούμενο.

3) Είναι ΣΑΠΙΟΙ και θα Πληρώσουν και αυτά που έκλεψαν με τη Νοβαρτις και αυτά που κλέβουν σήμερα με τις απευθειας αναθεσεις!”

Όμως και ο τομεάρχης δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος σε δήλωσή του υποστήριξε ότι “η κλήση δημοσιογράφων σε απολογία με αφορμή την άσκηση κριτικής, μαχόμενης και ερευνητικής δημοσιογραφίας εγκλωβίζει ακόμη και τα όργανα της δικαιοσύνης μέσα στο τοξικό κλίμα που η κυβέρνηση διαμόρφωσε”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις