Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Χατζηνικολάου Ενώπιος Ενωπίω: Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Χατζηνικολάου Ενώπιος Ενωπίω: Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Μητσοτάκης - Χατζηνικολάου Ενώπιος Ενωπίω: Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Χατζηνικολάου

Σημαντική θα είναι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκη, καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο για β΄δόση, που θα δοθεί από 1ης Μαΐου και θα κυμανθεί στα επίπεδα του 5-8%. Το επιτρέπει άλλωστε η μεγάλη ανάπτυξη που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, ενώ το επιβάλει η μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού και οι ανατιμήσεις- όχι μόνο στην ενέργεια- αλλά και σε βασικά είδη κατανάλωσης. Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός θα βρεθεί σε επίπεδα άνω των 700 ευρώ από 1η Μαΐου, με ορισμένες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αύξηση 6%, γεγονός που σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός θα φθάσει στα 703 ευρώ. Η πληροφορία πάντως δεν επιβεβαιώνεται από κυβερνητικές πηγές, γεγονός που ερμηνεύεται σαν ένδειξη ότι η αύξηση θα είναι ουσιαστικά μεγαλύτερη.

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Χατζηνικολάου

Ορισμένες πληροφορίες ήθελαν τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει την αύξηση του κατώτατου μισθού στην συνέντευξη που δίνει σήμερα στο “Ενώπιος Ενωπίω” και στον Νίκο Χατζηνικολάου. Η συνέντευξη έχει ήδη μαγνητοσκοπηθεί, αλλά όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο πρωθυπουργός δεν κάνει σαφή αναφορά ως προς το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται όμως σε αυτή και λέει ότι έχει δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών να κάνει τους υπολογισμούς, σημειώνει ότι η αύξηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το 2% που ήταν η α΄ δόση, αλλά δεν αναφέρεται με ακρίβεια στο πόσο θα είναι η αύξηση.

Σημειώνεται πάντως ότι η αύξηση θα ισχύσει από 1ης Μαΐου και θα δώσει ανάσα στους χαμηλόμισθους που βλέπουν τα εισοδήματά τους να πιέζονται από τον πληθωρισμό και τις ανατιμήσεις. Τον Δεκέμβριο άλλωστε ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 5,1%, που είναι ρεκόρ δεκαετίας, με τα στοιχεία να δείχνουν μετακύληση των αυξημένων τιμών της ενέργειας σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης και κυρίως στα τρόφιμα.

Η τιμή του φυσικού αερίου είναι πάνω 135,7%, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αυξημένη κατά 45% ενώ την πεντάδα των μεγαλύτερων ανατιμήσεων συμπληρώνουν το πετρέλαιο θέρμανσης με 34,1%, τα καύσιμα και τα λιπαντικά με αύξηση 21,7% αλλά και το αρνί και το κατσίκι να σημειώνουν αύξηση τιμής κατά 19,7%.

Είναι όμως πολλά και τα είδη πρώτης ανάγκης στα οποία εντοπίζονται πλέον μεγάλες ανατιμήσεις. Το ψωμί ακρίβυνε κατά 4,9%, τα ζυμαρικά κατά 7,6%, τα πουλερικά κατά 6,6% τα νωπά ψάρια κατά 6,7% τα τυριά κατά 5,5% και το λάδι κατά 17%. Ακριβότερα κατά 5,5% και τα φρούτα αλλά και τα λαχανικά, ενώ οι πατάτες ανατιμήθηκαν κατά 14,2%.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην αναμενόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός

Η πολιτική μας διευρύνει το διαθέσιμο εισόδημα, κάτι που έγινε το προηγούμενο διάστημα και εξελίσσεται, συνεχίζεται και τώρα. Έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, έχουν μειωθεί οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές. Θα πάμε σε δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022. Ο Πρωθυπουργός θα περιγράψει πολύ συγκεκριμένα τη διαδικασία της αύξησης αυτής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις