Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Πόσο μένει ο κορονοϊός στον οργανισμό: Για μήνες η διάρκεια της νόσου στο σώμα
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Πόσο μένει ο κορονοϊός στον οργανισμό: Για μήνες η διάρκεια της νόσου στο σώμα

Πόσο μένει ο κορονοϊός στον οργανισμό: Μπορεί να εξαπλωθεί μέσα σε λίγες ημέρες από τους αεραγωγούς στην καρδιά, τον εγκέφαλο και σχεδόν σε κάθε όργανο του σώματος.

Ο κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσα σε λίγες ημέρες από τους αεραγωγούς στην καρδιά, τον εγκέφαλο και σχεδόν σε κάθε όργανο του σώματος, όπου μπορεί να παραμείνει για μήνες υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Οι επιστήμονες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (NIH), χαρακτηρίζοντας τη μελέτη ως την ”πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα ανάλυση της κατανομής και της παραμονής του ιού στο σώμα και τον εγκέφαλο”, διαπίστωσαν ότι ο κορονοϊός είναι ικανός να πολλαπλασιάζεται σε ανθρώπινα κύτταρα πέραν αυτών της αναπνευστικής οδού.

Τα αποτελέσματα, δημοσιεύθηκαν διαδικτυακά το Σάββατο και βρίσκονται υπό εξέταση για δημοσίευση στο περιοδικό Nature, υποδεικνύουν την καθυστερημένη απομάκρυνση του ιού ως πιθανό παράγοντα που συμβάλλει στα επίμονα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τους πάσχοντες από την λεγόμενη ”long covid”. Η κατανόηση των μηχανισμών με τους οποίους ο ιός παραμένει στο σώμα, μαζί με την αντίδραση του οργανισμού σε κάθε ιική δεξαμενή, υπόσχεται να συμβάλει στη βελτίωση της περίθαλψης των πασχόντων, δήλωσαν οι συγγραφείς.

Αμφιλεγόμενα ευρήματα

“Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική έρευνα”, δήλωσε ο Ziyad Al-Aly, διευθυντής του κέντρου κλινικής επιδημιολογίας στο Veterans Affairs St. Louis Health Care System στο Μιζούρι, ο οποίος έχει ηγηθεί ξεχωριστών μελετών για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του Covid-19. “Εδώ και πολύ καιρό, ξύνουμε το κεφάλι μας και αναρωτιόμαστε γιατί το long covid φαίνεται να επηρεάζει τόσα πολλά όργανα. Αυτή η εργασία ρίχνει φως και μπορεί να βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί το long covid μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε άτομα που είχαν ήπια ή ασυμπτωματική νόσηση”.

Τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη επανεξεταστεί από ανεξάρτητους επιστήμονες και βασίζονται κυρίως σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από θανατηφόρα περιστατικά Covid και όχι από ασθενείς με long covid. Η τάση του κορονοϊού να μολύνει κύτταρα εκτός των αεραγωγών και των πνευμόνων αμφισβητείται, με πολυάριθμες μελέτες να παρέχουν στοιχεία υπέρ και κατά της πιθανότητας αυτής. Η έρευνα που διεξήχθη στα NIH στην Bethesda του Maryland βασίζεται σε εκτεταμένη δειγματοληψία και ανάλυση ιστών που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια νεκροψιών σε 44 ασθενείς που πέθαναν μετά από μόλυνση από τον κορονοϊό κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Καλλιέργεια του κορονοϊού

Η επιβάρυνση της λοίμωξης εκτός της αναπνευστικής οδού και ο χρόνος μέχρι την απομάκρυνση του ιού δεν χαρακτηρίζεται επαρκώς, ιδίως στον εγκέφαλο, έγραψαν ο Daniel Chertow, ο οποίος διευθύνει το τμήμα αναδυόμενων παθογόνων των NIH και οι συνάδελφοί του. Η ομάδα εντόπισε τον κορονοϊό σε πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων περιοχών σε ολόκληρο τον εγκέφαλο, για διάστημα 230 ημερών μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει λοίμωξη με ελαττωματικό ιό, κάτι που έχει περιγραφεί σε επίμονη λοίμωξη με τον ιό της ιλαράς, είπαν.

Σε αντίθεση με άλλες αντίστοιχες έρευνες, η μεταθανάτια συλλογή ιστών από την ομάδα των NIH είναι πιο ολοκληρωμένη και έγινε μέσα σε περίπου μία ημέρα από το θάνατο του ασθενούς. Οι ερευνητές των NIH χρησιμοποίησαν επίσης μια ποικιλία τεχνικών συντήρησης ιστών για την ανίχνευση και τον ποσοτικό προσδιορισμό των επιπέδων του ιού, καθώς και για την καλλιέργεια του ιού που συλλέχθηκε από πολλαπλούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, της καρδιάς, του λεπτού εντέρου και των επινεφριδίων από ασθενείς με Covid που απεβίωσαν κατά την πρώτη εβδομάδα της ασθένειάς τους. “Τα αποτελέσματά μας δείχνουν συλλογικά ότι, ενώ το υψηλότερο φορτίο του SARS-CoV-2 βρίσκεται στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες, ο ιός μπορεί να διαδοθεί νωρίς κατά τη διάρκεια της λοίμωξης και να μολύνει κύτταρα σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του εγκεφάλου”, δήλωσαν οι συγγραφείς.

Ανοσολογική απόκριση

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μόλυνση του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε μια πρώιμη ”ιαιμική φάση του ιού”, κατά την οποία ο ιός είναι παρών στην κυκλοφορία του αίματος και διαχέεται σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, ακόμη και σε ασθενείς που εμφανίζουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Ένας ασθενής στη μελέτη αυτοψίας ήταν ένας ανήλικος που πιθανότατα πέθανε από επιπλοκές επιληπτικών κρίσεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα μολυσμένα παιδιά χωρίς σοβαρό Covid-19 μπορούν επίσης να εμφανίσουν συστηματική λοίμωξη, είπαν. Η λιγότερο αποτελεσματική κάθαρση του ιού στους ιστούς εκτός του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να σχετίζεται με μια αδύναμη ανοσολογική απόκριση εκτός της αναπνευστικής οδού, δήλωσαν οι συγγραφείς.

Ο κορονοϊός ανιχνεύθηκε στους εγκεφάλους και των έξι ασθενών που υποβλήθηκαν σε αυτοψία και πέθαναν περισσότερο από ένα μήνα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων και στις περισσότερες θέσεις που αξιολογήθηκαν στον εγκέφαλο σε πέντε, συμπεριλαμβανομένου ενός ασθενούς που πέθανε 230 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η εστίαση σε πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, δήλωσε ο Al-Aly. “Μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη νευρογνωστική παρακμή ή την “εγκεφαλική ομίχλη” και άλλες νευροψυχιατρικές εκδηλώσεις του long covid”, είπε. “Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τον κορονοϊό ως μία συστηματική νόσο που μπορεί να εξαλειφθεί σε ορισμένους ανθρώπους, αλλά σε άλλους μπορεί να παραμείνει για εβδομάδες ή μήνες και να προκαλέσει long covid – μια πολύπλευρη συστηματική διαταραχή”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις