Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπόρις Τζόνσον πάρτυ: Σε γιορτή εν μέσω lockdown, η συγγνώμη του Βρετανού πρωθυπουργού
ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον πάρτυ: Σε γιορτή εν μέσω lockdown, η συγγνώμη του Βρετανού πρωθυπουργού

Μπόρις Τζόνσον πάρτυ:  «Γνωρίζω ότι αισθάνονται οργή με μένα για την κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι όταν νομίζουν ότι στην ίδια την Ντάουνινγκ Στριτ οι κανόνες δεν τηρούνται».

Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη για την συμμετοχή του στην γιορτή στον κήπο της κατοικίας του στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά την διάρκεια του lockdown. Το πάρτι διοργανώθηκε τον Μάιο 2020, ενώ μέσω σκληρής καραντίνας και όπως δήλωσε ο Τζόνσον κατανοεί την οργή που έχει προκληθεί. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη. Υπάρχουν πράγματα που δεν κάναμε σωστά και πρέπει να αναλάβω την ευθύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Γνωρίζω ότι αισθάνονται οργή με μένα για την κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι όταν νομίζουν ότι στην ίδια την Ντάουνινγκ Στριτ οι κανόνες δεν τηρούνται από τους ανθρώπους που φτιάχνουν τους κανόνες», δήλωσε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ο Μπόρις Τζόνσον.

«Πήγα στον κήπο λίγο μετά τις 18.00 την 20ή Μαΐου 2020 για να ευχαριστήσω τις ομάδες του προσωπικού πριν επιστρέψω στο γραφείο μου 25 λεπτά μετά για να συνεχίσω να εργάζομαι», είπε. Εκ των υστέρων, σκέφτομαι ότι θα έπρεπε να πω σε όλους να επιστρέψουν στα γραφεία τους, είπε.

Η απολογία του Μπόρις Τζόνσον

«Θέλω να ζητήσω συγνώμη. Γνωρίζω ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτή τη χώρα έχουν κάνει τρομακτικές θυσίες τους τελευταίους 18 μήνες. Κατανοώ την αγωνία που έχουν περάσει – ανήμποροι να θρηνήσουν τους συγγενείς τους, ανήμποροι να ζήσουν τη ζωή τους όπως θέλουν ή να κάνουν πράγματα που αγαπούν. Γνωρίζω την οργή που νιώθουν για μένα και για την κυβέρνησή που ηγούμαι όταν πιστεύουν ότι στην ίδια την Downing Street οι κανόνες δεν τηρούνται από τους ανθρώπους που διαμορφώνουν τους κανόνες. Και παρόλο που δεν μπορώ να προβλέψω τα συμπεράσματα της τρέχουσας έρευνας, ξέρω καλά πότε πρέπει να αναγνωρίζω ότι υπάρχουν πράγματα που απλά δεν κάναμε σωστά και πρέπει να αναλάβω την ευθύνη.

Η Downing Street είναι ένα μεγάλο κτίριο με κήπο ως προέκταση του γραφείου που χρησιμοποιείται συνεχώς λόγω του ρόλου του καθαρού αέρα στην αναχαίτιση του ιού. Όταν πήγα σε αυτόν τον κήπο λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στις 20 Μαΐου 2020, για να ευχαριστήσω τις ομάδες του προσωπικού προτού επιστρέψω στο γραφείο μου 25 λεπτά αργότερα για να συνεχίσω την εργασία μου, πίστεψα πως επρόκειτο για μια εκδήλωση εργασίας. Εκ των υστέρων, θα έπρεπε να τους είχα στείλει όλους πίσω. Έπρεπε να είχα βρει κάποιον άλλον τρόπο να τους ευχαριστήσω.

«Είσαι ξεδιάντροπος ψεύτης»

Θα έπρεπε να είχα αναγνωρίσει πως ακόμη κι αν μπορούσε να ειπωθεί τεχνικά ότι εμπίπτει των κανόνων, υπάρχουν υπάρχουν εκατομμύρια και εκατομμύρια άνθρωποι που απλά δεν θα το έβλεπαν έτσι, άνθρωποι που υπέφεραν τρομερά, άνθρωποι που τους είχε απαγορευτεί να συναντούν αγαπημένα πρόσωπα εντός ή εκτός και σε αυτούς αλλά και σε όλο το σώμα της Βουλής ζητώ την ειλικρινή μου συγνώμη. Το μόνο που ζητώ είναι να επιτραπεί στην Σου Γκρέι να ολοκληρώσει την έρευνά της για εκείνη την ημέρα όπως και για αρκετές άλλες, ώστε να διαπιστωθούν τα πλήρη γεγονότα».

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παραδέχθηκε ότι συμμετείχε στην γιορτή στην Ντάουνιγκ Στριτ κατά την διάρκεια ισχύος αυστηρού lockdown και ζήτησε συγγνώμη ενώπιον την Βουλής των Κοινοτήτων. «Το επιχείρημα προς υπεράσπισή του που συνίσταται στο να λέει ότι δεν ήξερε ότι επρόκειτο για γιορτή είναι τόσο γελοίο που εν τέλει είναι προσβλητικό για το βρετανικό κοινό», δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση υποβολής ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό. «Θα έχει τώρα την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί;», πρόσθεσε αποκαλώντας τον ηγέτη των Τόρις «ξεδιάντροπο ψεύτη».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις