Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εξέγερση Καζακστάν – νέα: Στο Αλμάτι ο Τοκάγεφ, η δήλωση για την ανοικοδόμηση της πόλης
ΚΟΣΜΟΣ

Εξέγερση Καζακστάν – νέα: Στο Αλμάτι ο Τοκάγεφ, η δήλωση για την ανοικοδόμηση της πόλης

Εξέγερση Καζακστάν - νέα: Ο πρόεδρος του Καζακστάν δήλωσε πως οι ρωσικές και συμμαχικές δυνάμεις «διαδραμάτισαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε όρους σταθεροποίησης της κατάστασης στη χώρα».

Ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, μετέβη σήμερα, Τετάρτη, στο Αλμάτι για πρώτη φορά μετά τις φονικές ταραχές της περασμένης εβδομάδας και υποσχέθηκε να επισκευάσει τις ζημιές στην πιο μεγάλη πόλη της χώρας. «Ο στόχος έγκειται τώρα στη ανοικοδόμηση της πόλης όσο το δυνατό πιο σύντομα […] Δεν αμφιβάλλω ότι η πόλη θα αποκατασταθεί» δήλωσε στη διάρκεια κυβερνητικής συνάντησης στο Αλμάτι, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας του Καζακστάν.

Η επίσκεψη λαμβάνει χώρα την παραμονή της έναρξης της αναγγελθείσας αποχώρησης του υπό τη Ρωσία στρατιωτικού αποσπάσματος των περίπου 2.000 ανδρών, που εστάλη για να στηρίξει την εξουσία στη διάρκεια των ταραχών. «Αύριο αρχίζει η οργανωμένη αποχώρηση του αποσπάσματος διατήρησης της ειρήνης» του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας, της συμμαχίας με επικεφαλής τη Μόσχα, επιβεβαίωσε ο Τοκάγεφ. Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του, ο πρόεδρος του Καζακστάν δήλωσε πως οι ρωσικές και συμμαχικές δυνάμεις «διαδραμάτισαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε όρους σταθεροποίησης της κατάστασης στη χώρα».

Ο Τοκάγεφ μετέβη στο Αλμάτι για να εκτιμήσει προσωπικά το εύρος των συνεπειών της τρομοκρατικής επίθεσης

«Χωρίς καμιά αμφιβολία είχε μεγάλη ψυχολογική σημασία για να απωθηθεί η επίθεση των τρομοκρατών και των συμμοριτών. Η αποστολή μπορεί να θεωρηθεί πολύ επιτυχημένη» συνέχισε επιμένοντας στους όρους «τρομοκράτες» και «συμμορίτες». Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Τοκάγεφ συνομίλησε επίσης με οικείους των μελών των δυνάμεων της τάξης που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών και επισκέφθηκε τραυματίες που νοσηλεύονται.

Σύμφωνα με την προεδρία, ο Τοκάγεφ μετέβη στο Αλμάτι για να «εκτιμήσει προσωπικά το εύρος των συνεπειών της τρομοκρατικής επίθεσης στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας». Το αεροδρόμιο του Αλμάτι, το οποίο παραμένει κλειστό από την περασμένη εβδομάδα αφού λεηλατήθηκε, πρόκειται να επαναλειτουργήσει αύριο, Πέμπτη, για τις εθνικές και τις διεθνείς πτήσεις, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Καζακστάν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις