Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος για παιδιά: Στο φως υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας
ΕΛΛΑΔΑ

Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος για παιδιά: Στο φως υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας

Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος για παιδιά: Δύο υποθέσεις ήρθαν στο φως σε συνεργασία με ξένες υπηρεσίες.

Μέσα από σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ένας άνδρας κατηγορείται ότι με τη μέθοδο της διαδικτυακής αποπλάνησης.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Απέσπασε από ανήλικη φωτογραφίες και βίντεο σε προσωπικές της στιγμές και επιχείρησε στη συνέχεια, έχοντας τα προηγούμενα στοιχεία στα χέρια του να την συναντήσει και δια ζώσης.

Πλήθος αρχείων κακοποίησης

Ένας άλλος, συνελήφθη και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα με την κατηγορία ότι κάνοντας χρήση συγκεκριμένων ηλεκτρονικών ιχνών, απέκτησε πρόσβαση σε διάφορους ιστότοπους – εφαρμογές και είχε πρόσφορο προς διαμοιρασμό πλήθος αρχείων με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Το ηλεκτρονικό έγκλημα

Και οι δύο υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας έρχονται στο φως μετά από έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με υπηρεσίες ξένων χωρών, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την πρόσβαση και τη δυνατότητα διαμοιρασμού των αρχείων παιδικής πορνογραφίας.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Δίωξης,  σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας -κακουργηματικού χαρακτήρα- σε βάρος ημεδαπού, καθώς και δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος έτερου ημεδαπού για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου.

Διεθνής συνεργασία

«Στην πρώτη υπόθεση», αναφέρεται «η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προληπτικών δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που περιήλθαν από αλλοδαπές Αρχές, μέσω διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Ηλεκτρονικά ίχνη

Συγκεκριμένα, μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα εντοπίστηκαν, εντός της ελληνικής επικράτειας, χρήστες οι οποίοι, κάνοντας χρήση συγκεκριμένων ηλεκτρονικών ιχνών, απέκτησαν πρόσβαση σε διάφορους ιστότοπους – εφαρμογές και είχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό πλήθος αρχείων με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Καταγγελία πατέρα ανήλικης

Αναφορικά με τη δεύτερη υπόθεση, προηγήθηκε καταγγελία πατέρα ανήλικης, σύμφωνα με την οποία, χρήστης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, την προσέγγισε συναισθηματικά με τη μέθοδο της διαδικτυακής αποπλάνησης «grooming» και απέσπασε φωτογραφίες και βίντεο σε προσωπικές της στιγμές, ενώ παράλληλα, επιχείρησε να τη συναντήσει δια ζώσης».

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία

Τα ανωτέρω, συνεχίζει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκαν σχετικά βουλεύματα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των εμπλεκόμενων ατόμων και προέκυψε ο τόπος κατοικίας τους.

Κινητά τηλέφωνα, σκληροί δίσκοι

Κατόπιν όλων αυτών,  κλιμάκια αστυνομικών διενήργησαν έρευνες στις οικίες των ημεδαπών, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δεκατρείς 13 συσκευές κινητών τηλεφώνων, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, τέσσερις 4 εσωτερικοί σκληροί δίσκοι Η/Υ και πέντε  κάρτες μνήμης, τύπου microSD .

«Από την επιτόπια έρευνα», συνεχίζει η Δίωξη «στα ψηφιακά πειστήρια του εμπλεκόμενου στην πρώτη υπόθεση, εντοπίστηκε πλήθος αρχείων με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων και ως εκ τούτου συνελήφθη.

Πέρασε το αυτόφωρο

Για το δεύτερο άτομο ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του πλην όμως δεν συνελήφθη, καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας».

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Στη φυλακή ο κάτοχος του υλικού κακοποιήσεων

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα όπου παραπέμφθηκε σε Ανακριτή και ακολούθως προφυλακίστηκε, ενώ η δικογραφία για τον δεύτερο κατηγορούμενο υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις